ABD'de bir ilk! Mahkum, nitrojen gazıyla idam edildi, sadece 22 dakika sürdü

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD'de bir ilk! Mahkum, nitrojen gazıyla idam edildi, sadece 22 dakika sürdü

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'de kiralık katil olarak 1989 yılında bir cinayet işleyen Eugene Smith'ın idam cezası uygulandı. Smith'in idamı ABD'de ilk nitrojen gazlı idam olması nedeniyle önem taşıyor.

ABD'nin Alabama eyaletinde 1989 yılında 1000 dolar karşılığında bir vaizin karısı Elizabeth Sennett'in kiralık katil olarak bıçak ve darpla öldüren iki kişiden biri olan Eugene Smith için istenen idam cezası uygulandı.

İşlem başladığında Smith'e maske takılarak dakikalarca nitrojen gazı verildi. Smith'in infazı yaklaşık 22 dakika sürdü.

SON SÖZLERİ: İNSANLIĞIN BİR ADIM GERİYE GİTMESİNE NEDEN OLDU

Tanıklara göre infaz öncesinde son sözleri sorulan Smith "Bu gece Alabama insanlığın bir adım geriye gitmesine neden oldu. Beni desteklediğiniz için teşekkürler. Hepinizi seviyorum" dedi.

Smith'in idamı ABD'de ilk nitrojen gazlı idam olması nedeniyle önem taşıyor.

İDAM TARTIŞMALARI

Smith hakkında verilen idam kararı ABD'deki idam tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Alabama Valisi Kay Ivey, infazın 1988 yılında 45 yaşındaki kiralık katil tarafından öldürülen Elizabeth Sennett'in için adaleti sağladığını söyledi.

Ölüm cezası uzmanları ise prosedürü "insanlık dışı" olarak yorumladı. Başsavcı da nitrojen gazı ile idamın etkili ve insani bir infaz yöntemi olduğunun kanıtlandığını aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları ise 3 Ocak'ta yaptıkları yazılı açıklamada, Smith'in yaklaşmakta olan infazıyla ilgili endişelerini dile getirmiş, bunun "ciddi acı veya ıstırap veren cezalarla" ilgili ABD'nin taraf olduğu "İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi" kurallarına aykırı olduğunu belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Smith, 1989 yılında bir vaizin eşi Elizabeth Sennett'i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunmuştu. Smith'e verilen idam cezası 2022 yılında zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı. Smith'in damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti.

Smith'in avukatları karara yönelik BM ile önde gelen yetkililer tarafından sorgulanan ve denenmemiş yöntemle ilgili riskler nedeniyle mahkemeden infazın durdurulmasını talep etmişti.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...