Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

Bloomberg tarafından yayımlanan dünya gıda raporuna göre, Karadeniz’deki askeri tırmanış ve El Nino kaynaklı aşırı sıcaklıklar, küresel tahıl ambarlarını doğrudan tehdit ediyor.

Buğday fiyatları Temmuz ayında %10’dan fazla artarak son iki yılın en keskin yükselişine yöneldi. İran eksenli çatışmaların tetiklediği enerji ve gübre maliyetleri de küresel ölçekte yeni bir gıda enflasyonu dalgasını tetikliyor.

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

TAHIL FİYATLARINDA REKOR YÜKSELİŞ

Küresel buğday ihracatının dörtte birinden fazlasını üstlenen Rusya ve Ukrayna’nın Karadeniz’deki liman ve lojistik altyapılarına yönelik saldırılarını karşılıklı olarak tırmandırması, deniz yolu sevkiyatlarını kilitlemiş durumda. 

Güvenlik risklerinin tavan yapması üzerine ticari gemilerin silahlandırılması gündeme gelirken, uluslararası piyasalarda buğday fiyatları Temmuz ayında %10’un üzerinde artış göstererek 2024’ten bu yana en yüksek aylık tırmanışını gerçekleştirdi.
 

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

"AVRUPA VE ASYA ZOR DURUMDA"

Küresel gıda arzındaki daralma sadece Karadeniz’deki çatışmalarla sınırlı kalmıyor. Avrupa ve Avustralya’da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcak dalgaları, Batılı üreticilerin rekoltelerinde son onlarca yılın en büyük düşüşüne yol açıyor.

Asya kıtasında ise şiddetini artıran El Nino hava olayı, küresel pirinç üretimini vuruyor. Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’da muson yağmurlarının zayıflaması ve Güneydoğu Asya genelindeki kuraklık, temel gıda maddesi olan pirincin referans fiyatlarını son 18 ayın zirvesine çıkardı.

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

BLOOMBERG’DEN ZAM UYARISI

Önümüzdeki aylarda dünya genelinde gıda fiyatlarının keskin şekilde tırmanacağını aktaran Bloomberg, küresel arz zincirindeki kırılmaların tüketiciye doğrudan zam olarak yansıyacağını öngörüyor.
 

Bloomberg'den korkutan gıda uyarısı: Fiyatlarda rekor zam kapıda!

JEOPOLİTİK YÜK

Çatışmaların Orta Doğu’ya yayılmasıyla başlayan İran savaşı, küresel tarım sektöründeki üretim maliyetlerini doğrudan sırtlıyor. Yükselen akaryakıt ve sentetik gübre fiyatları, Amerika’dan Asya’ya kadar çiftçileri üretim yapamaz noktaya getirirken, söz konusu tablo nihai tüketiciye küresel bir tedarik kırılması ve yüksek gıda enflasyonu olarak yansıyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.