Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Depremin ardından yardım seferberliği! Hangi ülke ne kadar yardım gönderiyor?
Dünya

Depremin ardından yardım seferberliği! Hangi ülke ne kadar yardım gönderiyor?

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2023 - 19:22
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Depremin ardından yardım seferberliği! Hangi ülke ne kadar yardım gönderiyor?
Fotoğraf Başlığı Depremin ardindan yardim seferberligi! Hangi ülke ne kadar yardim gönderiyor?

Merkez üssü Kahranmaraş Pazarcık olan 7,7'lik deprem 10 şehirde korkunç bir yıkıma yol açarken, daha ilk depremin şokunu atlatamayan depremzedeler bir kaç saatin ardından gelen 7,5 şiddetindeki depremle sarsıldı. Can kaybı bini geçerken, yaralı sayısı her geçen dakika artıyor. Enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depremi için Türkiye tek yürek olurken, dünyadan da yardım teklifleri gelmeye başladı. Ülkeler bir bir taziyelerini bildirerek, yardımların ve kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine ulaşması için harekete geçti.

Kaydet
a- | +A

Taş üstünde taş bırakmayan 7,7'lik ve 7,5'lik iki depremin ardından Türkiye depremzedeler için tek yürek oldu. Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Osmaniye, başta olmak üzere pek çok şehirde araam kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremzedeler için çadır kentler kurulurken, Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar kan ihtiyacı için Kızılay'ın kapısında kuyruk oluşturuyor.

Öte yandan dünya çapında büyük yankı uyandıran deprem için bir çok ülke de harekete geçti.

AZERBAYCAN'DAN 770 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ

İlk yardım haberi kardeş Azerbaycan'dan gelirken, Azerbaycan 370 kişilik bir yardım ekibini hemen deprem bölgesine gönderdi. Bu ekibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla 400 kişiden oluşan bir arama kurtarma ekibi izledi. Arama kurtarma çalışmalarına destek verecek ekipte özel eğitimli kurtarma köpekleri de bulunuyor.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke Türkiye'ye, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler için arama kurtarma ekipleri göndereceklerini açıkladı.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvari, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'nın göndereceği yardımların onaylandığını belirterek, ilaveten Macaristan, İtalya, İspanya, Malta ve Slovakya'nın da yardım teklifinde bulunduğunu söyledi.

Şimdiye dek 13 ülkenin yardım göndermesinin söz konusu olduğunu ifade eden Ujvari, durumun gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

Ujvari ayrıca AB'nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, yetkililer arasında iletişimin sürdüğünü belirtti.

Sözcü, AB'nin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

AB Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic daha önce 10 ülkenin ekip göndereceğini duyurmuştu.

MACARİSTAN

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Facebook'ta paylaştığı videoda, Türk halkının Macar halkının dostu olduğunu ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu takdirde Macaristan'dan 50 kişilik ekibin yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi.

PORTEKİZ VE ÇEKYA

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Twitter'da "Portekiz, dayanışma içinde olacaktır ve ortaklarımızla koordinasyonla yardıma hazırdır.", Çekya Başbakanı Petr Fiala da "Çek Cumhuriyeti, 68 kişilik arama kurtarma ekibi ile Türkiye'ye yardımda bulunacak. Ekipler bugün saat 14.00’te yola çıktı." ifadelerini kullandı.

SLOVAKYA

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, ülkesinin yardımda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

FRANSA

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darman, depremlerin ardından Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini belirterek, ekibin bu akşam Türkiye’ye hareket edeceklerini ifade etti. Darmanin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla söz konusu ekibin "AB Sivil Koruma Mekanizması"nın parçası olarak Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, "Fransa, Türkiye ile tam dayanışma içindedir" dedi.

ALMANYA

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve çok sayıda ölü ve yaralıya yol açan şiddetli deprem haberleri karşısında derin bir şok yaşıyoruz. Az önce Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile görüştüm ve en derin üzüntülerimizi ifade ettim. Bu korkunç doğal afetten çok etkilenen insanlar için üzülüyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Bu korkunç saatlerde Türk dostlarımızla yas tutuyor ve onların yanında yer alıyoruz." dedi.

Almanya'nın elinden gelen tüm yardımı harekete geçireceğini ifade eden Faeser, "THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde." ifadelerini kullandı.

YUNANSİTAN

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'dan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyecinin ve iki arama kurtarma köpeğinin, arama kurtarmada kullanılacak özel araçlarla birkaç saat içinde yola çıkacağı kaydedildi.

Ekibe, İtfaiye Teşkilatında görevli, yıkılan binaları destekleme konusunda uzman, üst düzey yetkili bir mühendisin de eşlik edeceği belirtilen açıklamada, ekipte acil müdahale ekiplerine dahil 5 doktor, kurtarma personeli ve Deprem Planlama ve Koruma Organizasyonu (OASP) Başkanının da yer alacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, tüm ekip C-130 tipi bir uçakla Atina yakınlarındaki Elefsina Havaalanından yola çıkacak.

BULGARİSTAN

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ve Bulgaristan Kızılhaç Örgütü (BÇK) de Türkiye'ye acil yardım ve ekipler yollayacaklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında, İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye'ye hareket edeceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı.

BÇK de yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 uyku seti yollamaya hazır olduğunu bildirdi.

BÇK, bu yardıma da takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan'da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.

Türk tarafının uygun görmesi durumunda BÇK'nin 12 kişilik bir kurtarma ekibi ve 5 eğitilmiş köpeğin Türkiye’ye yollanabileceği ifade edildi.

ARNAVUTLUK

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da "Bu sabah Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerini vuran yıkıcı depremle ilgili haberler bizi derinden üzdü. Bir arama kurtarma ekibi bugün Türkiye için yola çıkacak." ifadelerini kullandı.

HOLLANDA

Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’nden yapılan yazılı açıklamada ise “Öğleden sonra 15 tonluk ağır kurtarma araçları ve diğer malzemeleri içeren bir kargo uçağının Eindhoven'dan Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor. Ayrıca henüz uçuş saati belli olmayan bir uçakta 65 kişi ve 8 kurtarma köpeği gidecek.” ifadelerine yer verildi.

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da Twitter'daki paylaşımında, "Türkiye ve Suriye'de çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremden derin üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı. Billström, İsveç'in, Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde afet yaşayan ülkelere yardım için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye ile iletişime geçeceğini belirtti.

HİNDİSTAN

Hindistan’da Narendra Modi hükümeti, Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden özel eğitimli köpek ekipleri ve ekipmanlarına sahip 100 personelden oluşan iki ekibin arama kurtarma operasyonları için afet bölgesine uçmaya hazır olduğunu duyurdu.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkçe yaptığı paylaşımında Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor, tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız" ifadelerini kulandı.

TAYVAN

Tayvan, Türkiye'ye gitmeye hazır 130 kişilik bir ekibin, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesinin hazır bulunduğunu ve Türkiye'den cevap beklediklerini açıkladı.

RUSYA

Rusya, 100 kurtarıcıyla birlikte iki IL-76 uçağının gerekirse Türkiye'ye uçmaya hazır olduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Maraş merkezli deprem dolayısıyla Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

İSPANYA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de resmi Twitter hesabından şu açıklamada bulundu: "Tarihlerinin en büyük depremlerinden biri karşısında Türkiye ve Suriye ile dayanışma içerisindeyim. Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasının talebi üzerine, Sivil Koruma ve Askeri Acil Müdahale ekipleri aracılığıyla İçişleri ve Savunma bakanlıkları aktif duruma geçirilerek kurtarma çalışmalarına destek için acil uçak gönderiliyor."

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'deki ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini aktardı. İsrail Dışişleri ve Savunma bakanlarının Türk mevkidaşlarıyla iletişim halinde olduğu ve ilgili heyetin 'en kısa süre içinde yola çıkması için çalışmalarını tamamlayacaklarını' kaydetti.

İTALYA

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, Suriye sınırında Türkiye'yi vuran yıkıcı depremle ilgili gelişmeleri, Sivil Savunma tarafından güncellenen bilgileri yakından takip ediyor. Meloni, depremden etkilenen halka yakınlığını ve dayanışmasını belirtiyor. İtalyan Sivil Savunması ilk yardıma katkıda bulunmak için uygun olduğunu bildirmiştir" ifadesi kullanıldı.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah düşüncelerim Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de mahsur kalanları kurtarmak için yiğitçe çalışan ilk müdahale ekipleriyle. Birleşik Krallık elinden gelen her şekilde yardıma hazırdır" ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabında ise Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun açıklamalarına yer verildi. Açıklamada, "Türkiye'de ve Suriye'de yaşanan depremle şok oldum. Düşüncelerimiz depremin kurbanları ve aileleriyle. Finlandiya yardıma hazırdır" ifadesi yer aldı.

SIRBİSTAN

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifa dilediğini belirtti. Vucic, "Sırbistan bu zor zamanlarda yanınızdadır ve gerekli tüm yardımı sağlamaya hazırdır" ifadesini kullandı.

MALEZYA

Malezya Özel Afet ve Kurtarma Ekibinden 70 kişi, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla Türkiye'ye hareket etti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Şubat, 2023 - 19:22
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Altında sert çakılma sonrası kritik uyarı! “Bu düşüş son değil, sert yükseliş olacak
    Altında sert çakılma sonrası kritik uyarı! “Bu düş...
    Kaydet
  • 2
    Türkiye'nin en uzun isimli köyü! 23 harften oluşuyor
    Türkiye'nin en uzun isimli köyü! 23 harften oluşuy...
    Kaydet
  • 3
    Nevşehir TOKİ kura sonuçları: TOKİ Nevşehir asil/yedek isim listesi ve sonuç sorgulama
    Nevşehir TOKİ kura sonuçları açıklanıyor!
    Kaydet
  • 4
    Samsun TOKİ kura sonuçları: TOKİ Samsun asil/yedek isim listesi ve sonuç sorgulama
    Samsun TOKİ kura sonuçları belli oldu!
    Kaydet
  • 5
    Vali açıkladı: 20 bin işçi aranıyor!
    Vali açıkladı: 20 bin işçi aranıyor!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Vazgeçmek…
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Diplomasi labirentinde Türk mührü: Ankara, Washington ve Tahran hattı
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Psikolojik harp!
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Detaylar…
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Restoran ve kafelerde servis ücreti kalktı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi! O anlar kamerada
    Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi! O anlar kamerada
    Kaydet
  • Nüfusu beş, fiyatı milyonlarca dolar! Dünyanın en küçük kasabası insanlarıyla birlikte satışa çıkarıldı
    Nüfusu beş, fiyatı milyonlarca dolar! Dünyanın en küçük kasabası insanlarıyla birlikte satışa çıkarıldı
    Kaydet
  • Beşiktaş maçı sonrası ateş püskürdü: Utanç verici
    Beşiktaş maçı sonrası ateş püskürdü: Utanç verici
    Kaydet
  • Yola düşen dev kayayı otomobille çektiler! O anlar kamerada
    Yola düşen dev kayayı otomobille çektiler! O anlar kamerada
    Kaydet
  • Sarıyer sahilinde can pazarı! Araç denize düştü, çevredekiler seferber oldu
    Sarıyer sahilinde can pazarı! Araç denize düştü, çevredekiler seferber oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kedi sandı, küçük bir kız çıktı! Tam 40 saat sürdü...
Kedi sandı, küçük bir kız çıktı!
Kaydet
Dede mirası 72 yıllık meslek körelmek üzere! Her geçen gün daha da kayboluyor
Dede mirası 72 yıllık meslek körelmek üzere! Her geçen gün daha da kayboluyor
Kaydet
Galatasaray’da Mauro Icardi çıkmazı: Görüşmeler Şubat'a ertelendi
Galatasaray’da Icardi çıkmazı: Şubat'a ertelendi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası