Filistin Başbakanı Iştiyye'den sitem: 5 sınır kapısı var, amaç yardımsa deniz yoluyla 3 gün beklenmesin

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Filistin Başbakanı Iştiyye'den sitem: 5 sınır kapısı var, amaç yardımsa deniz yoluyla 3 gün beklenmesin

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Filistin'de istifasını sunan ve yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini geçici olarak sürdüren Başbakan Iştiyye, önemli açıklamalar yaptı. Deniz yoluyla yardım gönderildiğini hatırlatan Iştiyye, "Eğer amaç yardım yapmaksa Gazze'ye giden 5 tane sınır kapısı var. Deniz yoluyla 3 gün beklemektense buradan saatler içinde yardımlar ulaştırılabilir."

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Iştiyye, İsrail'in Gazze'de soykırım ve aç bırakma savaşını sürdürdüğünü buna karşın sadece havadan yardım indirerek bölgedeki kıtlığın bitirilemeyeceğini ifade etti.

"SAATLER İÇERİSİNDE YARDIMLAR ULAŞTIRILABİLİR"

Bu konuda en doğru çözümün, önce işlenen suçların durdurulması sonra da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) gözetiminde kara ve deniz yoluyla yardımların Gazze'ye ulaştırılması olduğunu vurgulayan Iştiyye, şu ifadeleri kullandı: "Eğer amaç yardım yapmaksa Gazze'ye giden 5 tane sınır kapısı var. Deniz yoluyla 3 gün beklemektense buradan saatler içinde yardımlar ulaştırılabilir."

"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ İŞKENCELER DİNLEDİM"

İsrail hapishanelerindeki Filistinliler meselesine de değinen Iştiyye, Kızılhaç'tan söz konusu Filistinlileri ziyaret etmesini istedi. Iştiyye, "Hapishanelerde yaşanan vahşetin durdurulması, gardiyanların taciz ve işkence yoluyla intikam alma eğilimlerinin engellenmesi için acil müdahale gerekiyor. Birkaç gün önce, serbest bırakılan birkaç mahkûmu kabul ettim. Kendilerinden tarihte benzeri görülmemiş işkence ve baskılar dinledim." diye konuştu.

Filistin Başbakanı, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin durumunun incelenmesi için uluslararası bir komite oluşturulması çağrısında bulundu.

İNSANİ DENİZ KORİDORU AÇILMIŞTI

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden (GKRY) Gazze'ye insani deniz koridorunun ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ortaklığında açılacağını, çalışmaların İsrail ile işbirliğinde yürütüleceğini bildirmişti.

Von der Leyen, "Koridorun açılışına çok yakınız. Ümit ederim bu pazar olur. Bugün ilk pilot operasyonun başlatılacağını görmekten büyük mutluluk duyuyorum." demişti.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...