"Filistinlileri idam etmek için can atıyorum" diyen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e urganlı doğum günü pastası
Filistinliler için idam isteyen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in 50. yaş günü partisinde urganlı pasta servis edildi. İsrail’de aşırı sağcı söylemleri ve Filistin karşıtı radikal politikalarıyla tanınan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 50. yaş günü kutlamasıyla yeni bir skandala imza attı. Kamuoyunda büyük tepki çeken kutlamada, başrolü Filistinli mahkumlar için savunulan idam cezasını simgeleyen "urganlı" pastalar aldı.
- Ben-Gvir'in yaş günü partisinde, üzerinde idam ilmeği ve silah figürleri bulunan, üzerinde "Tebrikler bakan Ben-Gvir, bazen hayaller gerçek olur." mesajı yazılı üç katlı bir pasta servis edildi.
- Partiye, İsrail Polis Komiseri Danny Levy'nin izniyle polis teşkilatının en üst düzey isimleri ve aşırı sağcı isimler katıldı.
- Eski Başbakan Naftali Bennett, partiye katılan görevlilerin siyasi amaçlarla görevlerini kullandığı takdirde ihraç edileceğini belirtti.
- Ben-Gvir, Filistinlilere yönelik baskıyı sistemli hale getiren düzenlemeler yapmış ve Filistinli mahkumların idamı için yasa tasarısı sunmuştu.
- İsrail Meclisi Knesset, Filistinlilere idam cezası verilmesini kolaylaştıran bir yasa kabul etti.
Filistinli mahkumların idam edilmesini öngören yasa tasarısının meclisten geçmesi için yoğun çaba harcayan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 50. yaş gününü kan donduran bir kutlamayla karşıladı.
URGANLI PASTA
Aşdod yakınlarındaki Emunim'de gerçekleştirilen partide, masaların ortasına getirilen üç katlı pasta davetlileri hayrete düşürdü.
Üzerinde altın rengi bir idam ilmeği ile silah figürleri bulunan üç katlı pasta eşi Ayala Ben Gvir tarafından bakana ve katılımcılara servis edildi.
Pastanın üzerine ise, "Tebrikler bakan Ben-Gvir, bazen hayaller gerçek olur." mesajı yer aldı.
İsrail'de Yahudi Gücü Partisi lideri aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, Ulusal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturmasından bu yana Filistinlilere yönelik baskı ve kötü muameleyi sistemli hale getiren birçok düzenlemeye imza atmıştı. Son olarak Filistinli mahkumların idam edilmesi için yasa tasarısı sunmuştu.
Alaycı bir tavırla Filistinli esirler aleyhinde konuşan Ben-Gvir, "Neredeyse her şeyden yoksun bırakıldılar. Reçel, çikolata, televizyon ya da radyo yok. Onlardan her şeyi aldık. Tek şey kaldı o da idam yasası." dedi.
POLİSLER BAKANIN YANINDA SAF TUTTU
Kutlamaya damga vuran tek detay pastalar olmadı. İsrail Polisi'ni denetleyen bakanın partisine, emniyet teşkilatının en üst düzey isimleri tam kadro katıldı. Polis Komiseri Danny Levy'nin izniyle partiye giden üst düzey subaylar, aşırı sağcı aktivistler ve radikal isimlerle aynı karede yer aldı.
NAFTALİ BENNETT: HEPSİNİ KOVACAĞIM
İsrail'in eski Başbakan Naftali Bennett, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada partiye ilişkin şunları söyledi:
"On binlerce dürüst polis memuru, devlet adamı gibi bir komutayı hak ediyor. Rolünü siyasi amaçlarla kullanan her görevli derhal ihraç edilecektir" ifadelerini kullandı. Ben Gvir ise bu eleştirilere, "Naftali'nin arkadaşı yok, ona partiden bir dilim pasta gönderin" şeklinde cevap verdi.
NELER OLMUŞTU?
Filistin halkına ve kutsallarına yönelik saldırılarıyla sürekli gündeme gelen İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir, birkaç gün önce de İsrail'deki bir hapishaneye ziyareti esnasında Gazze'deki yıkımı gösteren posterin önünde yaptığı konuşmayı Instagram hesabından paylaşmıştı.
Ben-Gvir, söz konusu paylaşımdan bir gün sonra 21 Ekim'de de Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlere işaret ederek, "teröristler için idam cezası" yasasının en kısa sürede çıkarılmasını umduklarını ifade etmişti.
"O zamana kadar, hak ettikleri şartlar altında cezaevinde kalmaya devam edecekler." ifadesini kullanan Ben-Gvir, gözaltı koşullarını yasal olarak mümkün olan en asgari düzeyde tutacağını ve bu koşulları daha da sıkılaştırarak caydırıcılığı güçlendirmeye devam edeceğini savunmuştu.
Ben-Gvir, bunlardan önceki açıklamalarında ise "terör suçları için idam cezası" yasa tasarısı 3 hafta içinde oylama için Meclis Genel Kuruluna getirilmezse, iktidara destek vermeyeceği tehdidinde bulunmuştu.
İsrail Meclisi Knesset, haftalar sonra hukuk dışı şekilde esir edilen Filistinlilere idam cezası verilmesini kolaylaştıran bir yasayı kabul etti. Yasa ile Batı Şeria’daki cezaevlerinde kalan binlerce Filistinli af ve temyiz yolu kapalı olacak şekilde ölüm cezasıyla karşı karşıya kaldı.
