Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

Düzenleyen:
Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

DÜNYA Haberleri

"Sarı yelekliler", başta Paris olmak üzere ülke genelinde akaryakıt zamlarını ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto ediyor. Fransız yetkililer ülke genelinde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Paris’te 617, ülke çapında 974 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ayrıca Sarı Yelekliler'in protestosunda 135 kişi yaralandı.

Fransa'da "Sarı Yelekliler" sokak olaylarını başlattı. Göstericiler Champ Elysees meydanında sloganlar atarak eylemlerini sürdürürken polislerin müdahalesi de çok geçmeden başladı. Güvenlik güçleri olayların şiddet eylemlerine dönüşmemesi için göstericileri tek tek gözaltına alıyor. 

974 GÖZALTI!

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Paris’te 617, ülke çapında 974 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

Fransa çapında gerçekleşen Sarı Yeleklilerin dördüncü büyük eylemine 125 bin vatandaş katılırken gözaltı sayısı da artıyor. Fransa’da dördüncü büyük Sarı Yelekliler eyleminin son verilerini açıklayan İçişleri Bakanı Castaner, “Saatler ilerledikçe artmaya devam edecek” dediği gözaltı sayılarını açıkladı. Castaner, son verilere göre Paris’te 617, ülke çapında ise 974 kişinin gözaltı ve bin 385 kişini ise kontrol olduğunu ifade etti. 

İçişleri Bakanının verdiği son yaralı sayısına göre, eylemciler tarafında 118, güvenlik güçleri tarafında ise 17 yaralı olduğu öğrenildi. Paris’te 10 binden fazla, ülke çapında ise 125 bin civarında eylemci olduğu bildirildi. 

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

Polis ile eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Polis, "sarı yeleklilere" biber gazıyla müdahale etti. 

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

89 BİN POLİS HAZIR OLACAK

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, "sarı yeleklilerin" ülke genelinde bugün düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacağını açıkladı.

Fransa hükümeti ve emniyetinin aldığı önlemler adeta sıkıyönetim dönemlerini anımsatıyor.

Sadece Paris'te 8 bin polisin görevlendirileceğini duyuran Philippe ayrıca başkente bir düzine zırhlı aracın da konuşlandırılacağını söyledi.

İstifa çağrılarını reddeden Philippe, "Protesto için değil yok etmek için gelen insanlarla karşı karşıyayız." dedi.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

KEPENKLER AÇILMAYACAK

Paris'e zırhlı araçların konuşlandırılması, 2005'te yaklaşık üç hafta süren protesto olaylarının ardından bir ilk olacak.Kepenkler açılmayacak

Fransız yetkililer, geçen hafta düzenlenen protestolarda dükkanların yağmalanması, camların kırılması, araçların ve bazı binaların ateşe verilmesi gibi şiddet olaylarının tekrarlanmasından ciddi endişe duyuyor.

Bu nedenle Fransız polisi, Champ-Elysees Caddesi'ndeki mağaza ve restoranlara not göndererek "sarı yeleklilerin" cumartesi günü düzenleyeceği gösteriler sırasında olası şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu.

Uyarı notunda, bu iş yerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, dışarıda sandalye ve masa bırakmamaları istendi.
Polis ayrıca Paris'teki inşaat şirketlerinden cadde üzerinde inşaat malzemeleri bırakmamalarını talep etti.

Fransa'da büyük eylem öncesi hazırlıklar tamamlandı

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

MÜZE KAPALI MAÇ İPTAL

Gösteriler, Paris'in kültür hayatını da etkilerken Champ-Elysees Caddesi yakınlarındaki müzeler cumartesi günü açık olmayacaklarını duyurdu.
Benzer bir şekilde Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programların da iptal edildiği açıklandı.

Fransa 1. Futbol Liginde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşmanın da ertelendiği belirtildi.Paris'in sembolleri kapatılacak

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Kule yönetimi, önceden alınan biletlerin ücretlerinin iade edileceğini belirtti.

Fransa'da büyük eylem öncesi hazırlıklar tamamlandı

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

METROLAR İPTAL
Eylemler nedeniyle çok sayıda metro hattı da ulaşıma kapalı olacak. Bununla beraber gösterinin yapılacağı Champ-Elysees Caddesi'nin çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapatılacak.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

PANZERLERLE BARİKATLARI YIKACAKLAR
Basına tanıtımı yapılan 40 yaşındaki 12 adet panzerin öncelikli görevi göstericilerin caddelere kuracağı barikatleri yıkmak.

Bu panzerler daha önce çoğunlukla Fransa'nın okyanus ötesindeki sömürü topraklarında kullanılıyordu.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterisi başladı, gözaltılar var

ORDU SOKAKTA
Bugün sokaklara dökülecek yüz binlerce Fransız için hükümet, orduyu devreye soktu.

Polis şiddetinin son noktaya geldiği ülkede, şiddet olaylarının daha fazla artmasından endişe ediliyor. Hükümet, önlem olarak Fransa sokaklarını askeri araçlarla doldurdu.

PROTESTOLAR

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yelekliler"in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.?

Başkent Paris'in Champs-Elysees Caddesi çevresinde 1 Aralık'ta düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi, kenti "kaosa" sürüklemişti.

"Sarı yeleklilerin" protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterilere devam edeceğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...