Netanyahu’nun sonu yakın mı? Erken seçim talimatı geldi
İsrail siyasetinde erken seçim ihtimali yeniden gündeme geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, yardımcılarına Knesset’in feshi ve erken seçim senaryoları için hazırlık yapılması yönünde talimat verdiği öğrenildi.
- Başbakan Netanyahu, yardımcılarına Knesset'in feshedilmesi ve erken seçim ihtimali için hazırlık yapılması talimatı verdi.
- Mevcut takvim 2026'yı gösterse de, özellikle Haredi askerlik düzenlemesi ve bütçe tasarısı nedeniyle seçimlerin Haziran ayına çekilebileceği belirtiliyor.
- Netanyahu'nun Likud Partisi içinde seçim kampanyası ekibi kurulmasını istediği, ancak kamuoyuna hükümetin görev süresini tamamlayacağı mesajı verildiği öğrenildi.
- Erken seçimi önlemek için hükümetin mart sonuna kadar bütçeyi geçirmesi gerekiyor; bu durum, askerlik muafiyeti isteyen Haredi partilerin desteğine bağlı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, yardımcılarına Knesset’in feshedilmesi ve erken seçim ihtimali için hazırlık yapılması yönünde talimat verdiği öğrenildi.
Gazze’deki soykırım gölgesinde Netanyahu hükümeti iç siyasette ciddi bir çıkmaza sürüklendi.
TAKVİM 2026’YI GÖSTERİYOR AMA SENARYO DEĞİŞTİ
Mevcut takvime göre İsrail’de genel seçimlerin 27 Ekim 2026’da yapılması gerekiyor. Ancak Netanyahu’nun, özellikle Haredi askerlik düzenlemesi ve bütçe tasarısı nedeniyle yaşanan çıkmazlar yüzünden, seçimlerin Haziran ayına çekilebileceği ihtimali üzerinde durduğu aktarıldı.
LİKUD’DA SEÇİM MAKİNESİ DEVREYE GİRİYOR
Netanyahu’nun, Likud Partisi içinde seçim kampanyasını yürütecek bir ekip kurulmasını istediği, aday listesinin de birkaç ay içinde hazırlanması talimatını verdiği ortaya çıktı. Buna rağmen kamuoyuna, hükümetin görev süresini tamamlayacağı yönünde mesajlar verildi.
Yedioth Ahronoth’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Netanyahu’nun dışarıya "her şey yolunda" görüntüsü vermek istediğini, ancak parti içinde Knesset’in feshi ihtimaline karşı ciddi bir hazırlık yürütüldüğünü aktardı.
NETANYAHU'NUN SONU MU GELİYOR: BÜTÇE KİLİDİ VE HAREDİ KRİZİ
İsrail yasalarına göre hükümetin erken seçimi önleyebilmesi için mart ayı sonuna kadar genel bütçeyi Knesset’ten geçirmesi gerekiyor. Bu noktada kilit rol ultra-Ortodoks Yahudiler olarak bilinen Haredi partilerde bulunuyor. Harediler, bütçeye destek için askerlik muafiyetinin korunmasını şart koşuyor.
Yaklaşık 10 milyonluk İsrail nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan Harediler, askerlik hizmetinin dini yaşamlarını tehdit ettiğini savunmakta. On yıllardır birçok ultra-Ortodoks erkek, dini eğitim gerekçesiyle askerlikten muaf tutuluyor.
LİKUD, ERKEN SEÇİM İDDİALARINI YALANLADI
İsrail medyasında Knesset’in dağıtılabileceği ve Haziran ayında erken seçim yapılabileceği yönündeki haberlerin ardından Likud’dan açıklama geldi. Parti yönetimi, seçimlerin planlandığı gibi Ekim 2026’da yapılacağını duyurdu.
