Norveç'in festivalinde ana tema 'İstanbul'

Norveç'in festivalinde ana tema 'İstanbul'

DÜNYA Haberleri

Norveç'in kuzey şehirlerinden Trondheim'de, yaklaşık bin yıldan bu yana düzenlenen dini ve kültürel 'Olav' festivalinde bu yıl ana tema olarak İstanbul.

Norveç Sanayi-Ticaret Bakanı Trond Giske, festivalin temasının İstanbul olarak seçilmesinin hem heyecan verici hem de bu yılın en dikkat çekici olayı olduğunu kaydetti.Tarihi Nidaros Katedrali bahçesinde gerçekleşen festivalin açılışına başta Norveç İdare-Reform-Kilise İşleri Bakanı Rigmor Aasrud, Sanayi-Ticaret Bakanı Trond Giske, Trondheim Belediye Başkanı Rita Ottervik ve siyasiler ile halk katıldı. Bakan Giske, Norveç ile İstanbul arasında bin yıllık tarihi bir bağın olduğunu belirterek, "Bugün festival ile belirginleşen bu bağ, dünyaya birlikte yaşam, hoşgörü ve karşılıklı saygının temelinde, ortak insani bağların varlığını bir kez daha ispat etmiş oldu. Bugün herkesin birbirini anlamaya ve karşılıklı saygı duymaya ihtiyacı var. Ülkelerin, farklı din mensuplarının ve kültürlerin, birbirleriyle daha önce hiç olmadığı kadar diyaloga ihtiyaç var." dedi. Norveç İdare-Reform-Kilise İşleri Bakanı Rigmor Aasrud, günümüz dünyasında karşılaşan sorunların kültürlerarası diyalogun artmasıyla çözülebileceğini söyledi. Aasrud, festivalde, gerek İstanbul'un tema olarak seçilmesinin gerekse Avrupa ve Türkiye'de Hıristiyanlık için önemli mekanların konu alınmasının oldukça eğitici ve öğretici nitelikte olduğunu belirtti.

Trondheim Belediye Başkanı Rita Ottervik ise festival sayesinde Türk kültürünü ve sanatsal etkinliklerini daha yakından görme fırsatı elde ettiklerinin altını çizdi. Ottervik, bu tür etkinliklerin, ortak sanatsal değerleri gün ışığına çıkarttığını söyleyerek, '' Aynı zamanda bu festival, günümüz Türkiyesi hakkında fikir edinmemizi, farklılıklarımız kadar, ortak özelliklerimizi görmemizi sağlıyor.'' ifadelerini kullandı. Festival boyunca konserler verildi, ilahiler seslendirildi. Etkinliğe turistler de yoğun ilgi gösterdi. Norveçli halk, giydikleri geleneksel kıyafetleri ile, daha önce yaptıkları el işlemlerini ve süs eşyalarını da satışa sundu. Diğer taraftan, Türkiye'den misafir olarak katılan ustaların canlı olarak yaptığı ebru sanatı büyük ilgi gördü.

Trondheim'i, Norveç'in diğer şehirlerden ayıran en önemli fark; İskandinavya'ya Hıristiyanlığın bu şehirden yayılması. Dönemin Norveç Kralı Olav Trygvesøn, Kudüs'e ve İstanbul'a uğradıktan sonra Hıristiyan din adamlarından etkilenerek bu dini seçer. Kral Trygvesøn, şehri Trondheim'e geldiğinde ise kılıç zoruyla Hıristiyanlığı yaymaya çalışır. Hatta bugün şehir merkezinde, Kral Olav Trygvesøn'un oldukça yüksek bir anıtı duruyor. Bu anıt, kralın sağ elinde kılıç, sol elinde bir demet çiçek ve ayaklarının altın kesik baş olan bir görüntüyü resmediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...