Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Obama'nın Küba açılımı, başkanlık seçimini de etkileyebilir
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Obama'nın Küba açılımı, başkanlık seçimini de etkileyebilir

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2014 - 12:21
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Obama'nın Küba açılımı, başkanlık seçimini de etkileyebilir
Fotoğraf Başlığı Obama'nin Küba açilimi, baskanlik seçimini de etkileyebilir

Uluslararası Florida Üniversitesinden Latin Amerika Uzmanı Dr. Erik Camayd-Freixas: "Obama sonunda, vaktinden evvel aldığı Nobel ödülünü hak etti"

Kaydet
a- | +A
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Küba açılımının, başkanlık seçimlerinde kilit eyaletlerden biri olan Florida'da, Küba asıllı nüfusun yoğunluğu nedeniyle iç politikada uzun süre önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.
ABD, 50 yılı aşkın süredir diplomatik ilişkilerini durdurduğu Küba ile yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor ama yönetimin bu adımı, ülkenin iç politikasında da tartışmalı unsur olacağa benziyor.
Küba'daki devrimden bu yana Castro rejiminden kaçanlara kapılarını açık tutan ABD'nin yıllar boyunca Küba asıllı nüfusu da arttı.
Ülkede bugün en az bir milyon 700 bin Küba asıllı Amerikalı bulunuyor. Ancak bu nüfusu önemli kılan, Küba asıllı Amerikalıların çoğunluğunun Florida eyaletinde yaşaması ve bu eyaletin her ABD başkanlık seçimde kilit eyaletlerden biri konumunda olması. Bu açıdan Florida eyaletinde Küba asıllı Amerikalıların oyları son derece önem taşıyor.
Obama'nın son iki yılında atacağı adımların, hem Demokrat hem Cumhuriyetçiler için 2016 başkanlık seçiminde önemli sonuçları olacağı belirtiliyor. Küba konusu da bunlardan biri.
- Anketlere göre, Kübalılar açılıma olumlu bakıyor
Küba açılımının gidişatı ve bu ülkeye uygulanan ambargonun kaldırılmasının Kongre'den geçip geçmeyeceği konularının Küba asıllı seçmenlerin oy tercihlerini etkilemesi bekleniyor.
Küba asıllı Amerikalılar genel anlamda Cumhuriyetçi Parti eğilimli. Ancak Florida Üniversitesi tarafından düzenli olarak 1991 yılından bu yana yapılan anketler ilginç bir eğilimi ortaya koyuyor. Önceki anketlerde Küba asıllı Amerikalıların yüzde 87'si ambargoyu destekliyordu. ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve gelip Küba ile ilişkilere açık olduğunu belirtmesinin ardından Küba asıllı Amerikalıların bakışları da tamamen değişti.
Üniversitenin Obama'nın Küba açılımından önce, mayıs ayında yaptığı ankete göre, Küba asıllı Amerikalıların yarısından fazlası Küba'da ambargonun devam etmesine karşı ve katılımcıların büyük çoğunluğu ABD ile Küba arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını istiyor.
Benzer şekilde, The New York Times'ın ekim ayında yaptığı ankete göre, Amerikalıların çoğu da Küba ile diplomatik ve ticari ilişkilerden yana.
- "Obama sonunda Nobel'i hak etti"
Uluslararası Florida Üniversitesinde Latin Amerika Uzmanı olan Küba asıllı Dr. Erik Camayd-Freixas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'deki Kübalıların yarısından fazlasının Küba yönetimiyle diyaloğa açık olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Bu çok şey ifade ediyor. Doğduğumuz veya köklerimizin olduğu ülkeye daha özgürce gidebilmek, Küba'daki ailelerimizden, arkadaşlarımızdan ve iş arkadaşlarımızdan ziyaretçileri özgürce kabul etmek, ailelerimizle birleşebilmek, doğduğumuz ülkenin düşman olmadığı bir geleceğe bakmak, çok şey ifade ediyor.
Sonuç olarak Obama'nın bu düzenlemesi, Küba halkıyla tarihi çatışmanın, tarihte çoğu zaman görüldüğü gibi kan dökme, iç savaş, baskı olmadan çözülebilmesi için gerçek bir fırsat sağlıyor. Obama'nın hem bu açılımı hem de geçen ay 5 milyon yasa dışı göçmene getirdiği rahatlamayla sonunda, vaktinden evvel aldığı Nobel ödülünü hak etti."
- "Olağanüstü siyasi bir manevra"
Latin Amerika ülkeleri konusunda önemli çalışmaları olan ve kitapları bulunan Florida Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Eduardo A. Gamarra da Obama'nın adımını destekleyenlerden.
Gamarra, "Obama olağanüstü siyasi bir manevra yaptı. Obama'yı uzun süre bu yaklaşımıyla hatırlayacağız. Kongre'de çoğunluğunu kaybetmesine rağmen aktif olmayı sürdürüyor" diye konuştu.
- "Demokratlar için ters tepki yaşatabilir"
Yine Küba asıllı olan, Uluslararası Florida Üniversitesi Küba Araştırmaları Enstitüsü Direktör Yardımcısı Sebastian Arcos, Obama'nın bu adımlarının, Küba asıllı Amerikalılar arasında yoğun tartışmaya yol açtığını belirtti.
Küba asıllı Amerikalıların yarısından biraz fazlasının bu politika değişikliğini desteklediğini ama aynı zamanda yerel ve ulusal seçimlerde oy kullanan birçok Küba asıllının da konuya daha muhafazakar yaklaşarak değişimden memnun olmadığını kaydeden Arcos, "Bu 2016 seçimlerinde Demokratlar için ters tepki yaşatabilir. Örneğin son ara seçimlerde Cumhuriyetçi Küba asıllı Amerikalı aday, yine Küba asıllı Demokrat adayı yenilgiye uğrattı" dedi.
- Kaçak Kübalılara sağlanan vatandaşlık hakkı tehlikede
ABD, Küba rejiminden kaçanlara büyük kolaylıklar tanıyor. Ülkesinden kaçan bir Kübalıya, ABD'ye ayak basar basmaz vatandaşlık yolu otomatik olarak açılıyor ve bu kişi yasa dışı göçmen statüsüne düşmüyor.
Profesör Gamarra, iç politikada bu kolaylığın önemli bir unsur yaratabileceğine işaret etti. Amerika'daki Kübalıların şimdi daha çok, bu yasaya ne olacağını merak ettiğini belirten Gamarra, yasanın ambargoya ve ambargonun da Kongre'nin kararına bağlı olduğunu kaydetti.
"Ambargoya başından bu yana karşı çıktım, Obama'nın dediği gibi işe yaramadı ama yine de Kongre'nin ambargoyu kaldıracağını sanmıyorum" diyen Gamarra, buna neden olarak Kongre'ye özellikle Küba karşıtı olduğu için seçilen üyeleri gösterdi.
- Kongre ayağı önemli
Obama kendi otoritesini kullanarak yeni süreci başlatmış olsa da ambargonun kaldırılması konusunda Kongre'ye sorumluluk düşüyor.
Ancak Kongre'de özellikle Marco Rubio gibi Küba kökenli olan ve seçim kampanyalarında Küba rejimi karşıtlığına oynayan Kongre üyeleri, Küba ile açılıma ciddi tepki ve direnç gösteriyor. Bu Kongre üyeleri, açılımı engelleyebilmek için ellerindeki tüm gücü kullanacaklarını belirtiyor.
Washington Office of Latin Amerika kuruluşu uzmanlarından Marc Hanson, Cumhuriyetçilerin bile bu konuda ikiye bölündüğüne ve Küba ile ticareti destekleyen Cumhuriyetçilerin açılıma ılımlı yaklaştığına işaret ederek Kongre'deki Küba ile ilişkilerin normalleşmesine karşı çıkan Cumhuriyetçilerin "günün sonunda bu tartışmayı kazanamayacakları" görüşünde.
Uzman Camayd-Freixas da Senatör Rubio gibi Küba kökenli Cumhuriyetçilerin "tarihin yanlış tarafında durduğunu" belirterek "Yeni nesil Kübalıların ve Küba asıllı Amerikalıların karşı çıktığı nefret kültürünün hala devam etmesini istiyorlar. Küba asıllı Amerikalı siyasetçiler, ünlüler ve lobiciler bu nefret kültüründen ve tarihi trajediden yıllarca beslenerek varlık gösterdiler. Artık onlar için sessiz, alçakgönüllü ve tövbekar olma zamanı" ifadesini kullandı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Aralık, 2014 - 12:21
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü! Kamyonet çarptı, minibüs ezdi
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü!
Kaydet
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kaydet
Muhtemel Aşk dizisi nerede çekiliyor? Çekim yerleri gündemde
Muhtemel Aşk dizisi nerede çekiliyor? Çekim yerleri gündemde
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası