Rusya gazı kesti, kara kış öncesi Avrupa'dan ilk geri adım geldi! Hollanda, yaptırımları kaldırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya gazı kesti, kara kış öncesi Avrupa'dan ilk geri adım geldi! Hollanda, yaptırımları kaldırdı

DÜNYA Haberleri

Avrupa ilk fireyi verdi, Rusya'ya uygulanan yaptırımlarda ilk geri adım atıldı. Kendisine uygulanan yaptırımlar sonrası 'doğalgaz' kozunu kullanan Rusya, Avrupa'da elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yüzde 500 zamlanmasına neden oldu. Yaklaşan kara kışla birlikte Hollanda geri adım attı, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlardan çekildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri harekat emri ile başlayan Ukrayna topraklarındaki işgal girişimi sürüyor. İlk günden itibaren dünyanın tepkisini çeken savaşta başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülke Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uyguladı. Ambargolar ve yaptırımlar sonrası geri adım atmayan Rusya, elindeki en büyük koz olan 'doğalgaz'ı kullanarak Avrupa'ya cevap verdi.

İLK FİRE HOLLANDA'DAN

Rusya'nın kozu, Avrupa'yı ekonomik kaosa sürükledi. Avrupa'ya doğalgaz akışının kesilmesi ile fiyatlar yüzde 500'den fazla zamlandı, tasarruf çağrıları peş peşe geldi. Bu kışın, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en zorlu kış şartlarından birisi olması beklenirken, çetin kış öncesi AB ülkesi Hollanda'dan kritik bir hamle geldi ve ülkenin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları geri çekme kararı aldığı belirtildi.

91 YAPTIRIMDAN ÇEKİLDİ

Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kesmesinin ardından beklenen ilk fire Hollanda'dan gelirken, Hollanda'nın Rusya’ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildiği belirtiliyor.

Bu karar ile birlikte Rus bayraklı 34 gemiye uygulanan yaptırım kaldırıldı ve Hollanda limanlarına yanaşmalarına izin verildi. Ayrıca dondurulan 13 Rus malvarlığı geri iade edildi.

Yaptırım uygulanan 25 Hollanda şirketine, Gazprom'dan doğal gaz ve enerji anlaşması yapması için izin verildi. Toplam 150 Rus vatandaşına, şirketine, belediyesine, kurumuna ve eğitim kuruluşuna uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.

Toplam 13 sivil toplum kuruluşu üzerindeki yaptırımlar kaldırılarak, "Rusya ve AB arasında diyalog kurulmasına yardımcı olma" amacıyla yasal izinler verildi.

Bir Hollanda şirketine, Rus şirketlerinden ve devletinden ödeme alabilmesi için izin verildi, söz konusu yaptırımlar kaldırıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...