Rusya'dan savaşta dengeleri değiştirecek hamle! Son kozunu sahaya sürdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşında, gidişatı değiştirme potansiyeli taşıyan 'kayma bombaları' Rusya'nın elini güçlendirdi. Yaklaşık bir aydır yoğun şekilde kullanılan bombalar, Kiev yönetiminin karşı taarruz planlarında son dakika değişikliğine neden olabilecek kapasitede.

2022 yılıın Şubat ayında Rus lideri Vladimir Putin'in verdiği askeri harekat emri ile başlayan Ukrayna topraklarındaki işgal girişimi sürüyor. Savaşta neredeyse tüm dünyanın desteğini arkasına alan Ukrayna mühimmat konusunda sıkıntı yaşamadı ancak Rus cephesinde stok krizi baş göstermeye başladı. Savaşın başından bu yana hava üstünlüğü kurmakta zorlanan ve bu durumu tersine çevirmek isteyen Moskova, kayma bombalarıyla birlikte bazı avantajlar elde etti.

SAVAŞIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİREBİLİR

Rus cephesinin Ukrayna'da kullanmaya başladığı 'kayma bombaları', Moskova açısından savaşın gidişatını değiştirme potansiyeli taşıyor. Savaş uçaklarından bırakılan kayma bombaları, üzerindeki kanatlar sayesinde daha fazla mesafe kaydedebiliyor ve alçak irtifada seyrettiği için bazı füze savunma sistemlerini atlatabiliyor.

Independent Türkçe'nin aktardığı habere göre; Rusya kayma bombalarıyla bilinen ilk saldırısını 24 Mart'ta Ukrayna'nın kuzeydoğu sınırındaki bölgelere gerçekleştirdi. Ayrıca Rus kenti Belgorod'a bir Rus savaş uçağından yanlışlıkla düşen bombanın da kayma bombası olduğu anlaşıldı.

GÜNDE EN AZ 20 TANE KULLANILIYOR

Telegraph'a yaptığı açıklamada bombaların çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Yuriy Ihnat, "Şu anda düşman saldırı harekatları için sınır hattında, cephe hattında ve kıyı şeridinde taktik havacılığı kullanıyor. Tüm bu bölgelerde yaklaşık bir aydır yoğunlukla kayma bombaları kullanılıyor" dedi.

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin günde en az 20 kayma bombası kullandığını belirtti. Batılı analistler ise Rusya'nın sahaya sürdüğü yeni silahın Kiev yönetiminin karşı taarruz planlarında son dakika değişikliğine neden olabileceğini düşünüyor.

OPERASYONEL DEVAMLILIĞA KATKI

Zira kayma bombaları, balistik ve kruz füzelerine çok daha kolay ve ucuz şekilde üretilebiliyor ve yüksek teknoloji mühimmatlar konusunda stok sıkıntısı yaşayan Rusya'nın operasyonel devamlılık sağlamasına imkan tanıyor.

Bunun yanı sıra 50-70 kilometre menzili bulunan bombalar Rus Hava Kuvvetleri'nin cephe hattındaki çatışmalara müdahil olmasını sağlıyor. Ukrayna ordusunun topladığı istihbarata göre kayma bombalarıyla yapılan birçok saldırı sınırın Rusya tarafından yapılıyor ve bu sayede Rus uçakları Ukrayna hava savunma sistemlerinden uzak kalabiliyor (Kaynaklar: Independent Türkçe, Telegraph, Newsweek)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...