Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2014 - 12:18
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez
Fotoğraf Başlığı Soguk Savas'tan bu yana ilk kez

Ukrayna'daki hükümet karşıtı gösteriler ve Kırım'ın Kremlin yönetimi tarafından ilhak edilmesi, ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getirdi

Kaydet
a- | +A
Ukrayna'nın başkenti Kiev sokaklarındaki hükümet karşıtı gösterilerin ardından Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılarla askerler arasındaki çatışmalar, ABD ve Rusya'nın Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez karşı karşıya gelmesine neden oldu.
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin 2014'te dış politikada yaşadığı en büyük zorluklardan biri, Ukrayna'daki gelişmeler oldu.
Beyaz Saray, eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in 21 Kasım 2013'te Rusya ile ilişkilere zarar vereceğini ileri sürerek Avrupa Birliği ile (AB) "Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması"nın askıya alındığını açıklamasının ardından başlayan hükümet karşıtı gösteriler konusunda duyarlı bir yaklaşık izledi.
Hükümet karşıtı gösterilerin ocak ayından itibaren şiddetlenmesi ve can kayıplarının yaşanmasının ardından dönemin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Kiev sokaklarındaki şiddet olaylarından duydukları endişeyi dile getirdi ve tarafları sağduyuyla davranmaya çağırdı. Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen göstericilere yönelik baskının devam etmesi üzerine ABD, 19 Şubat'ta eski Devlet Başkanı Yanukoviç ve Ukrayna hükümetine ileriye dönük barışçıl bir çözüm bulunması için muhalefetle diyaloğa geçme çağrısında bulundu.
- ABD, yılın ilk yarısında dikkatini Ukrayna'ya verdi
ABD, şubat ayında Kiev'i terk eden Yanukoviç'i azleden Ukrayna parlamentosuna geçici hükümet kurulması için hem ikili hem de çok taraflı destek sözü verirken Rusya'ya yönelik uyarılarını da sürdürdü.
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu askeri güçlerinin bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından kameraların karşısına geçen Obama, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını konusunda uluslararası toplumla fikir birliği içindedir" dedi. Açıklamasından bir gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 90 dakika telefonda konuşan Obama, Moskova yönetiminin Ukrayna topraklarına yönelik askeri müdahalesini kınadı.
Washington yönetimi, Ukrayna'daki gelişmelerde rolü olanlara yaptırımlar getirirken haziran ayında Soçi'de yapılan G-8 Zirvesi'ne yönelik tüm çalışmaların da askıya alındığını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da mart ayında Rusya ile askeri ilişkileri askıya aldı. Başkan Obama, Kırım'da referandum düzenleme kararının alınmasından sonra yaptığı açıklamada kararın Ukrayna anayasasını ve uluslararası kanunları ihlal ettiğine işaret etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, uluslararası platformlarda bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a Washington yönetiminin Ukrayna konusundaki "endişelerini" iletirken Başkan Obama, mart ayında Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'u Beyaz Saray'da kabul ederek Kremlin'e bir mesaj daha gönderdi.
Obama, Yatsenyuk'la görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, "Rusya, halihazırdaki tutumunu sürdürürse sadece ABD değil, Avrupa Birliği ve uluslararası toplum da Moskova'nın uluslararası kanunları ihlal etmesinin bedellerini ödemesi için eyleme geçmek zorunda kalacak" ifadesini kullandı.
- Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya'ya en geniş yaptırımlar 2014'te geldi
ABD'nin Kırım'daki referandum sonuçlarını tanımayacağını açıklayan Beyaz Saray, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, güvenliğini ve barışını tehdit eden politikalar izledikleri" gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Yanukoviç'in de aralarında bulunduğu bazı Ukraynalı yetkililere yaptırım uygulama kararı aldı. ABD'nin Ukraynalı ve Rus yetkililere yönelik kararları, Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya üzerindeki en geniş yaptırımlar olarak değerlendirildi. Obama, "Rusya ile gerçek bir savaşı tetiklememize gerek yok. Ne Ukraynalılar ne de uluslararası toplum böyle bir savaşı istemez" yorumunda bulundu.
"Rusya'ya bedel ödetmek için" uyguladığı yaptırımları artıran Beyaz Saray, Ukrayna'ya Dışişleri Bakanlığı'nın 3,5 milyon dolar, Savunma Bakanlığı'nın da 3 milyon dolar göndereceğini açıkladı.
Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde federasyon kurulması için mayıs ayında düzenlediği referandumu yasa dışı olarak değerlendiren ABD, sonuçları tanımayacağını bildirdi.
Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının, 298 yolcusuyla 17 Temmuz'da Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürülmesi, ABD ve AB'nin önde gelen Rus enerji ve savunma şirketleri ile bazı büyük bankalarına yaptırım uygulamasına neden oldu. Obama, yolcu uçağın düşürülmesini "korkunç bir trajedi" olarak niteledi.
- Yıl boyunca Rusya'ya uygulanan en baskın politika, yalnızlaştırma oldu
Ukrayna'da seçimle göreve gelen yeni Devlet Başkanı Petro Poroşenko, eylül ayında ABD'nin başkenti Washington'a ziyarette bulunarak hem Kremlin'e mesaj gönderdi hem de Obama'dan daha fazla destek istedi. ABD Kongresi'ne hitap eden Poroşenko, kongre üyeleri tarafından uzun süre ayakta alkışlanırken Beyaz Saray'dan da Ukrayna'ya 53 milyon dolarlık ilave yardım açıklaması geldi.
ABD ve AB, Rusya'yı uluslararası arenada yalnızlaştırma politikasını sürdürürken Obama, Rusya'ya yeni yaptırımlar ve Ukrayna'ya silah ve diğer tür yardımları içeren tasarıyı imzaladı. Söz konusu tasarı, Obama'ya Ukrayna'ya tanksavar silahları, topçu radarı ve taktiksel insansız keşif hava araçları gibi yardımlar sağlaması için yetki veriyor ve bu yardımlar için iki yıllık bir süre için 350 milyon dolarlık bütçe ayrılmasını öngörüyor.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Aralık, 2014 - 12:18
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 2
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kaydet
Muhtemel Aşk dizisi nerede çekiliyor? Çekim yerleri gündemde
Muhtemel Aşk dizisi nerede çekiliyor? Çekim yerleri gündemde
Kaydet
Tahliyeden önce rehabilitasyon! Bakan Gürlek cezaevlerindeki yeni sisteme dikkat çekti
Uyuşturucuya karşı yeni hamle: Tahliyeden önce rehabilitasyon
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası