Trump'tan "Gerekeni yaparım" tehdidi: Hürmüz tamamen açık
Dünya İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında yürütülen ABD-İran müzakerelerine ilişkin gelişmeleri yakından takip ederken Washington'dan çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Başkan Donald Trump, İran'ın uzun süre silah denetimlerini kabul edeceğini ileri sürdü. Hürmüz'ün tamamen açık olduğunu söyleyen Trump, "İran anlaşmaya uymaz ya da yükümlülüklerini yerine getirmezse gerekeni yaparım" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetiminin "uzun bir süre boyunca" kapsamlı silah denetimlerini kabul edeceğini öne sürdü.
Trump, sosyal medya hesabından İran ile devam eden müzakerelerde yer alan nükleer silah geliştirme konusuna yönelik açıklamada bulundu.
"TAHRAN DENETİME RAZI OLACAK" İDDİASI
ABD Başkanı açıklamasında, "Herkes, İran'ın gelecekte uzun bir süre boyunca 'nükleer dürüstlük' sağlamak amacıyla kapsamlı silah denetimlerini kabul edeceğinin gayet iyi farkında." ifadesine yer verdi.
ABD ile İran heyetleri arasında İsviçre'nin Buergenstock bölgesindeki görüşmeler devam ederken, daha önce imzalanan mutabakat zaptındaki maddelerin detaylarının netleştirilmesi bekleniyor.
İran ile hafta sonu gerçekleştirilen müzakerelerde oldukça iyi ilerleme kaydettiklerini belirten ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, "başarılı nihai anlaşma" için iyi bir temel attıklarını ifade etmişti.
"HÜRMÜZ TAMAMEN AÇIK"
Trump, Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını cevapladığı toplantıda Hürmüz Bağazı'nın tamamen açık olduğunu vurgulayarak şu sözleri kullandı:
"Elimizde iki sonuç var: Açık kalan bir Hürmüz Boğazı ve hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmayacak bir İran.
Hürmüz Boğazı konusunda işler iyi gidiyor.
Dün, boğazdan bugüne kadar görülmemiş miktarda petrol sevkiyatı gerçekleşti.
İran'ın serbest bırakılan fonları gıda alımında kullanılacak. Bu gıdalar yalnızca ABD'li çiftçilerden satın alınacak.
İran'ın 91 milyonluk nüfusu var. Kendi halkını beslemekte zorlanıyorlar.
İran anlaşmaya uymaz ya da yükümlülüklerini yerine getirmezse gerekeni yaparım.
İran'ın dört ay önce güçlü bir hava kuvveti vardı. Bugün İran'ın devlet başkanı olmak isteyen kimse yok.
Lübnan konusuna bakacağız. Sorunları hızlı çözen biriyim, buna Netanyahu ile yaşanan meseleler de dahil."
İRAN'DAN UAEA AÇIKLAMASI
İran Dışişleri Bakanlığı ve Müzakere Heyeti Sözcüsü İsmail Bekayi, ülkesinin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile olan ilişkilere, denetim anlaşmaları kapsamındaki taahhütler doğrultusunda devam edeceğini söyledi.
İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Bekayi, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in, İran tarafının UAEA müfettişlerini yeniden davet etmeyi onayladığına ve UAEA'nın İran'da denetimlere başlayacağı yönündeki açıklamalarına cevap verdi.
İranlı yetkili, ülkesinin, UAEA ile olan ilişkilerin denetim anlaşmaları kapsamındaki taahhütler ile İran Meclisi ve İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda devam edeceğini belirtti.
Bekayi daha önce yaptığı açıklamada, Buşehr Nükleer Santrali gibi daha önce denetimlerin sürdüğü tesislerde UAEA denetimlerinin devam edeceğini, ancak ABD ve İsrail’in saldırıları nedeniyle UAEA’nın erişiminin kesildiği diğer tesislerdeki denetimlerin ise müzakerelerin seyrine ve sonuçlarına bağlı olacağını söylemişti.
