Trump İran'a yeniden süre verdi: Ya güzellikle ya da zorla anlaşma olacak, yoksa ülkeyi tamamen havaya uçururuz
ABD Başkanı Donald Trump, ABC News'e verdiği özel röportajda İran'ın ateşkesi ihlal ettiğini öne sürdü.
- Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki eylemini ateşkes ihlali olarak niteleyerek, İran'ın her bir enerji santralini ve tek köprüsünü yok etmekle tehdit etti.
- İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma kararını alaycı bir dille eleştiren Trump, ABD ablukasının zaten boğazı kilitlediğini ve İran'ın günde 500 milyon dolar kaybettiğini belirtti.
- Trump, ABD temsilcilerinin müzakereler için yarın akşam Pakistan'ın başkenti İslamabad'da olacağını duyurdu.
- ABD Başkanı, barış anlaşması imzalanmazsa İran'ın haritadan silinebileceği sinyalini verdi.
- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD'nin ablukasının hukuka aykırı olduğunu ve toplu cezalandırma, savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtti.
Hürmüz Boğazı’nda Fransız ve İngiliz gemilerine ateş açıldığını duyuran ABD Başkanı Donald Trump, "Nazik adam dönemi bitti" diyerek İran’daki tüm enerji santrallerini ve köprüleri yok etmekle tehdit etti.
"ARTIK NAZİK ADAM YOK!"
İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki saldırılarını "Ateşkesin tam bir ihlali" olarak niteleyen Trump, Tahran yönetimine adeta bir imha muhtırası verdi. Trump Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı
"İran dün Hürmüz Boğazı’nda ateş açmaya karar verdi. Ateşkes anlaşmamızın tam bir ihlali! Fransız bir gemiyi ve Birleşik Krallık’tan bir yük gemisini hedef aldılar. Artık daha fazla nazik olmayacağız. Çok adil ve makul bir anlaşma teklif ediyoruz ve umarım kabul ederler çünkü etmezlerse, Amerika Birleşik Devletleri İran’daki her bir enerji santralini ve her bir tek köprüyü yok edecek."
"KENDİ KENDİLERİNİ KAPATTILAR, GÜNDE 500 MİLYON DOLAR KAYBEDİYORLAR"
İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını alaycı bir dille eleştiren Trump, ABD ablukasının zaten boğazı kilitlediğini hatırlattı:
"İran Boğazı kapattığını duyurdu, ki bu garip, çünkü ablukamız zaten kapatmış durumda. Farkında olmadan bize yardım ediyorlar ve kapalı geçişten kaybeden de onlar günde 500 milyon dolar! Amerika hiçbir şey kaybetmiyor."
"DİĞER BAŞKANLARIN YAPAMADIĞINI YAPMAK BENİM ONURUM OLACAK"
Tahran yönetiminin hızla ve kolayca çökeceğini iddia etmeye devam eden ABD Başkanı, askeri müdahale için 47 yıllık bir sürece atıfta bulundu:
"Eğer bu anlaşmayı kabul etmezlerse, bunu İran’a karşı yapmam benim onurum olacak. Son 47 yıldır diğer Başkanların yapması gereken buydu. İran’ın öldürme makinesinin sonu geldi!"
GÖZLER YARIN AKŞAM İSLAMABAD’DA: SÜRE VERDİ
Trump, tehditlerinin yanı sıra diploması için son bir kapı daha araladı. ABD temsilcilerinin müzakereler için Pakistan’ın başkenti İslamabad’a doğru yola çıktığını ve yarın akşam orada olacaklarını duyurdu:
"Temsilcilerim İslamabad, Pakistan'a gidiyorlar. Görüşmeler için yarın akşam orada olacaklar. "
"YA GÜZELLİKLE YA ZORLA"
ABC News muhabiri Jonathan Karl’a konuşan ABD Başkanı ayrıca şunları ekledi:
"Bu iş olacak. Bir şekilde ya da başka bir şekilde. Ya güzel yolla ya da zor yolla... Ama olacak. Beni bu sözlerimle alıntılayabilirsiniz" dedi.
"BÜTÜN ÜLKEYİ HAVAYA UÇURURUZ"
Öte yandan Trump, Fox News muhabiri Trey Yingst'e verdiği mülakatta, barış anlaşmasının imzalanmaması durumunda İran’ın haritadan silinebileceği sinyalini verdi:
"Eğer bu anlaşmayı imzalamazlarsa, bütün ülke havaya uçurulacak. Çok adil bir teklif yaptık. Bu işin başka yolu yok. Ya masaya oturup medeni bir şekilde imza atarlar ya da sonuçlarına katlanırlar. İran’ın öldürme makinesini durdurmak benim onurum olacak."
VANCE KATILACAK MI?
Müzakerelerin merkez üssü olan Pakistan'ın başkenti İslamabad'a gidecek isimleri açıklayan Trump, en güvendiği isimleri devreye soktuğunu açıkladı:
"Özel Temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner bu hafta görüşmeler için İslamabad’a gidiyorlar. Yarın akşam orada olacaklar. Müzakerelerin gidişatı tamamen İran’ın takınacağı tavra bağlı. Bizim ablukamız zaten boğazı kapatmış durumda, kaybeden her gün 500 milyon dolar ile İran tarafıdır."
Daha önceki görüşmelere liderlik eden JD Vance'in katılıp katılmayacağı konusunda şaibeler var. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mike Waltz, JD Vance'in İran'la görüşmek üzere İslamabad'a gideceğini, Amerikan delegasyonuna liderlik edeceğini öne sürdü.
NYPOST ise Vance'in ateşkes görüşmelerine katılmayacağını yazdı.
İRAN'DAN BM ÜZERİNDEN CEVAP GELDİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD Başkanı Trump’ın tehditlerine ve devam eden deniz ablukasına BM Şartı üzerinden cevap verdi.
Bekayi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin eylemlerinin hukuki karşılığını madde madde sıraladı.
"ABD’nin İran limanlarına uyguladığı abluka, hem hukuka aykırı hem de suç teşkil etmektedir. Bu eylem, BM Şartı’nın 2(4) maddesini ihlal etmekle kalmayıp, limanların abluka altına alınmasını bir saldırı eylemi sayan BM Genel Kurulu’nun 3314 sayılı kararının 3(c) maddesi uyarınca açık bir saldırıdır."
"İRAN HALKINA TOPLU CEZALANDIRMA UYGULANIYOR"
İran halkına kasten toplu cezalandırma uygulayan bu eylem, bir savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Uluslararası toplum bu hukuksuzluğa karşı durmalıdır."
KATAR DEVREYE Mİ GİRİYOR?
Fox News'ten sonra New York Post'a da açıklama yapan Trump, ateşkesin uzaması yönündeki sorulara cevap verdi.
Şu an yürürlükte olan iki haftalık ateşkes Çarşamba günü sona eriyor. Trump, bir uzatmanın muhtemelen gerekli olmayacağını ve bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu kaydetti.
İslamabad’daki hareketlilik sadece ABD ve İran heyetleriyle sınırlı kalmadı. Katarlı üst düzey yetkililerin de Pakistan’ın başkentinde görülmesi, yürütülen diplomasinin boyutlarını değiştirdi. Katarlı diplomatların varlığı,barış imzasının sadece iki ülke arasında kalmayacağını, Körfez’in desteğini arkasına alan, geniş kapsamlı bir bölgesel mutabakatın altyapısının hazırlandığı şeklinde yorumlanmaya başladı.
PAKİSTAN’DA ABD-İRAN HAZIRLIĞI: "YOLLAR KAPATILDI, OTELLER BOŞALTILDI"
Pakistanlı güvenlik kaynakları, ABD ile İran arasındaki ikinci görüşmenin önümüzdeki hafta gerçekleşeceğini belirtirken, "Havaalanından İslamabad’daki Kırmızı Bölge’ye giden yollar geçici olarak kapatıldı. İslamabad’daki Serena ve Marriott otelleri boşaltıldı ve Cuma gününe kadar yeni rezervasyon kabul edilmeyeceği öğrenildi" açıklamasını yaptı.
İRAN İLE MÜZAKERELER İÇİN ABD'Lİ HEYETİ TAŞIYAN 2 UÇAK İSLAMABAD'A İNDİ
ABD ile İran arasındaki ikinci tur müzakereler için Washington'dan gelen "öncü heyeti" taşıyan 2 uçağın da İslamabad'a indiği öğrenildi.
