Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!

Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!
Fotoğraf Başlığı Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kahire’de Cumhurbaşkanı es-Sisi ile yaptığı kritik görüşmenin ardından Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi geldi.

Kaydet
a- | +A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin hemen ardından Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan Dışişleri Bakanları, ABD ile İran arasında İsviçre'de başlayan yeni müzakere turu öncesinde ortak bir bildiri yayınladı.

Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!
Başlık ResmiTürkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!

ZİRVEDE NELER OLDU?

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen yüksek düzeyli zirveye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar katıldı.

Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!
Başlık ResmiTürkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan ortak İran bildirisi!

Yapılan ortak açıklamada, "Müzakerelerin bir sonraki aşamasının hızla sonuçlanmasının ehemmiyetinin altını çiziyoruz. Bölge ülkelerinin endişelerini dikkate alan çabaların gerekliliğinin altını çiziyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Washington ve Tahran arasındaki görüşmeler, Arap ülkelerinin ve Doğu Akdeniz bölgesinin güvenliğini göz önüne almalıdır, böylece bölgenin uzun vadeli istikrarı sağlanabilir.

GAZZE HATIRLATILDI

Filistin meselesi, bölgede kapsamlı ve adil bir barış sağlama çabalarının merkezinde kalmaya devam ediyor ve istikrarlı ve güvenli bir bölgesel sistem oluşturmanın temel bir unsuru"

"İSLAMABAD MUTABAKATI" İÇİN DÖRTLÜ MEKİK DİPLOMASİSİ

Dört ülke arasındaki ilk toplantı 20 Mart 2026'da Riyad'da düzenlenmiş, bunu aynı ayın sonlarında İslamabad'da yapılan ikinci toplantı izlemişti. Üçüncü stratejik zirve ise 17 Nisan 2026'da Antalya'da gerçekleştirilmişti.

Kahire'deki toplantı, İsviçre'nin Bürgenstock beldesinde yürütülen nükleer pazarlıklarla tam koordineli olarak yürütülüyor.

TRUMP VE PEZEŞKİYAN’IN İMZALADIĞI TARİHİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

İran ile ABD, 14 Haziran 2026'da Pakistan'ın arabuluculuğunda yürütülen yoğun müzakereler sonucunda, savaşın sona erdirilmesi ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların müzakere yoluyla çözülmesini öngören 14 maddelik tarihi bir anlaşmaya varmıştı. "İslamabad Mutabakatı" olarak adlandırılan bu tarihi belge, 18 Haziran 2026'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile ABD Başkanı Donald Trump tarafından elektronik ortamda resmen imzalanarak yürürlüğe girmişti.

Yürürlüğe giren mutabakat metni şu kritik düzenlemeleri içeriyor:

İki ülke arasındaki doğrudan askeri çatışmaların ve savaşın tamamen sona erdirilmesi.

Küresel enerji hatlarının kalbi konumundaki Hürmüz Boğazı'nın yeniden güvenli ulaşıma açılması.

İran limanlarına ve kıyı bölgelerine yönelik uygulanan ABD askeri deniz ablukasının tamamen kaldırılması.

60 GÜNLÜK ZORLU SÜREÇ BAŞLADI

Kahire'de bir araya gelen Türk, Mısır, Suudi ve Pakistanlı bakanlar, bu geçici ateşkes ikliminin kalıcı bir barışa dönüşmesi için zamanın daraldığına dikkat çekti. Anlaşma uyarınca tarafların, gelecek dönemde İran'ın nükleer programına getirilecek kısıtlamalar ve Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımların tamamen kaldırılması konularını kapsayan nihai bir mutabakata varması gerekiyor. Bu amaçla İsviçre'de startı verilen ve tam 60 gün sürmesi beklenen zorlu nükleer müzakere takviminde bölge devletlerinin haklarının korunması hedefleniyor.

BAKAN FİDAN: "İRAN-ABD MÜZAKERELERİNDE ZAMAN ZAMAN TIKANMALAR GÖREBİLİRİZ"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi temaslarda bulunma üzere geldiği Mısır’da açıklamalar yaptı. Bakan Fidan başkent Kahire’de yaptığı açıklamada, "İki gündür Kahire'de gerçekten çok yoğun bir temas trafiği içerisindeyiz. Dün önemli bir toplantı yaptık ilk önce gelir gelmez. Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri, Libya konusunda önemli bir görüşme yaptık. Libya'yı konuşurken Akdeniz'e ilişkin diğer konuları da gündeme yatırma imkanımız oldu. Afrika'yla ilgili bazı konular da gündeme getirme imkanımız oldu. Dört ülke arasında çok iyi bir görüş alışverişi oldu. Belli konularda belli uzlaşmalara varmamıza sebep olan tartışmalar oldu" dedi.


Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile bir araya geldiğini belirten Bakan Fidan, "Özellikle bu dört ülke olarak bir araya geldiğimiz ve oluşturduğumuz formatın açıkçası ortaya koyduğu pozitif neticeleri biraz da onun ağzından dinleme imkanımız oldu. Cumhurbaşkanımızın mesajlarını ve selamlarını kendisine iletme imkanımız oldu" diye konuştu.

"BÖLGENİN SORUNLARI DÖRT ÜLKENİN ŞU ANDA EN BÜYÜK UĞRAŞISI"

Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Dördüncü Toplantısı’na değinen Hakan Fidan, dört ülkenin, büyük ülkeler olduğunu, kapasite ve sorumluluk sahibi ülkeler olduğunu belirtti. Bakan, "Büyük nüfusları var, büyük coğrafyaları var, büyük imkanları var. Tabii bölgemizdeki sorunları sahiplenmemiz, bölgenin siyasal, güvenlikle ilişkili, ekonomikle ilişkili sorunlarını bu dört ülkenin sahiplenmesi ve çözüm arayışına girmesi, bölgesel çabalar ortaya koyması, uluslararası çabaları buradaki sorunların çözümüne yönelik mobilize etmesi, dört ülkenin şu anda en büyük uğraşısı. Savaş sonrası düzen, bölgede nasıl olacak? Buna ilişkin dışarıdan bir vizyon dayatılmadan, biz bölge ülkeleri olarak bir uluslararası iş birliği içerisinde, bir vizyon ortaya koymanın da gayreti içerisindeyiz. Bunu da ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

Mısırlı mevkidaşı ile görüşmesine de değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Iki ülke arasındaki devam eden ikili ilişkiler ve konuları da masaya yatırma imkanımız oldu" şeklinde konuştu.

"STEVE WİTKOFF İLE KONUŞTUK"

ABD ile İran arasında bugün başlayan müzakerelere değinen Fidan, "Esas itibariyle görüşmeler bugün başladı. Az önce Steve Witkoff telefonla aramıştı, onunla da konuştuk. İlk erken temaslar yapıldı. İmzalanan mutabakat zaptına baktığınız zaman belli maddeler 60 günlük süre içerisinde tartışılmaya bırakılmıştı. Bu tartışılacak olan maddelerin bir kısmı da teknik konular. Özellikle nükleer doğrulamayla ilgili konular. Bunlarla ilgili ekiplerin çalışması gerekiyor. Yaptırımlarla ilgili konularda ekiplerin çalışması gerekiyor. Bir çatışmamazlık mekanizması kurulması gerekiyor. Bunların hepsi biraz daha teknik konular. Önemli konularda bir siyasi irade ortaya konulmuş durumda. Onu anlıyoruz. Ama ilerideki günlerde, ben inanıyorum, yoğun çalışmalarla bu sorunların üstesinden gelecekler. Fakat şunu unutmayalım: İki tane konu var. Birincisi, tartıştıkları konular gerçekten önemli konular. Bunların detaylarını teknik detaylarını hemen çözümlemek kolay olmayabilir. Zaman zaman tıkanmalar görebiliriz. Buna hazırlıklı olmak lazım. İkincisi, her zaman köşede bekleyen bir İsrail var. Fırsatını bulur olmaz konuları sabote etmeyi bekleyen" ifadelerini kullandı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.