Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Türkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"

Türkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia!
Fotoğraf Başlığı On 28 June 2023, hundreds of cargo boats, transport ships and private vessels navigated the Bosphorus Straits and Marmara Sea near Istanbul, Turkey, making the Turkish water ways one of the busiest maritime traffic areas in the world. Above, a cargo vessel passes in front of the Hagia Sophia and Topkapi palace. (Photo by Diego Cupolo/NurPhoto)NO USE FRANCE

Gözler Türkiye’de Temmuz ayında yapılacak NATO Zirvesi’ne çevrildi. ABD basınında yer alan iddialara göre, Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Karadeniz hattında yeni bir LNG anlaşması önermeye hazırlandığı öne sürüldü. Enerji dengelerini değiştirebilecek planın hayata geçmesi ise Ankara’nın vereceği onaya bağlı.

Kaydet
a- | +A

ABD’nin önde gelen ve Washington’da Kongre ile Beyaz Saray çevrelerinde etkili analizleriyle bilinen düşünce kuruluşlarından Atlantic Council’den Karadeniz’e ilişkin çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

İddialara göre ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz ayında yapılacak NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Karadeniz üzerinden LNG geçişine ilişkin bir öneri sunabilir.

Analizde, "Trump, Haziran ayında yapılacak NATO Zirvesi'nde Washington, Ankara ve Kiev arasında Ukrayna'ya LNG ihracatını serbestleştirmek için üçlü bir anlaşma imzalayabilir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"
Başlık ResmiTürkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"

Ukrayna'daki iki limana Rusya'nın düzenlediği belirtilen saldırılarda üç Türk gemisi hasar görmüştü.

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri de Rusya’nın gölge petrol tanker filosunu tarafından zaman zaman hedef alınmıştı.

Beyaz Saray’da Trump’a sunulan raporda, ABD ve Avrupa’nın Rusya’nın enerji ihracatını hedef alan adımlarının Moskova’nın satış ve gelir kapasitesini daralttığı aktarıldı. ABD LNG’sinin devreye alınması halinde ise enerji rekabetinin daha da yoğunlaşacağı kaydedildi.

Türkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"
Başlık ResmiTürkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"

"SADECE ERDOĞAN KARAR VERİR"

Atlantic Council analizinde, Montrö Sözleşmesi ile Lozan’da getirilen Boğazlar bölgesinin askerden arındırılmış statüsünün sona erdiği ve Boğazlar üzerindeki kontrolün tamamen Türkiye’ye bırakıldığına dikkat çekildi.

Yazıda, Türk Boğazları’ndan büyük ölçekli LNG tankerlerinin geçişine ilişkin kararın Türkiye’nin yetkisinde olduğu vurgulandı. "Boğaz geçişleri konusunda nihai karar Ankara’ya aittir" değerlendirmesine yer verildi.

Washington’ın da bu gerçeğin farkında olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı olmadan mevcut uygulamalarda değişiklik yapılamayacağı kaydedildi. "Washington, Kiev ve Ankara arasında sağlanacak bir mutabakat olmadan transit rejim değişmez" ifadesi kullanıldı.

"Washington, Ankara ve Kiev arasında; Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i bir araya getirecek üçlü bir anlaşma, Ukrayna’ya LNG ihracatının önünü açabilir ve Türkiye’nin bu süreçten açık kazançla çıkmasını sağlayabilir. Doğru şekilde kurgulanacak bir mutabakat, tarafların çıkarlarını aynı zeminde buluşturarak uzun süredir devam eden bir kısıtlamayı ortak bir stratejik avantaja dönüştürebilir."

Atlantic Council- Nataliya Katser-Buchkovska/Landon Derentz
Türkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"
Başlık ResmiTürkiye'deki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! "Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek"

"TÜRKİYE-ABD ENERJİ ORTAKLIĞI NÜKLEER VE DOĞAL GAZ ANLAŞMALARIYLA DERİNLEŞİYOR"

Uzmanlara göre, ABD ve Türkiye arasında imzalanan stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı ile iki ülkenin nükleer enerji alanında sivil amaçlı teknolojik ve düzenleyici işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte BOTAŞ ile ABD'li bir LNG ihracatçısı arasında imzalanan uzun vadeli anlaşmayla Türkiye, 2026'dan itibaren yılda yaklaşık 4 milyar metreküp ABD LNG'si tedarik edecek.

"Türkiye LNG altyapı projelerinde rol üstlenebilir. Böylece Karadeniz’de istikrarın garantörü konumunu güçlendirebilir" diyen yazar, "LNG bir emtiadan daha fazlası olabilir. Barış için stratejik bir varlık haline gelebilir" değerlendirmesine yer verdi.

Türkiyedeki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia!  Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek
Başlık ResmiTürkiyedeki NATO Zirvesi öncesi çarpıcı iddia! Trump’tan Erdoğan’a LNG önerisi gelecek

DÜNYA LİDERLERİ TÜRKİYE’DE BULUŞACAK

Türkiye, 2026’da üç büyük uluslararası zirveyi aynı yıl düzenleyerek dünya diplomasisinin kalbine oturacak. NATO, COP31 ve TDT liderleri Türkiye’de buluşacak.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Temmuz 2026’da Ankara’da düzenlenecek.

Son NATO zirvesi haziran ayında Hollanda’nın Lahey kentinde yapılmış ve savunma kapasitesinin artırılması başlıklı kritik gündem maddeleri ele alınmıştı.

2026’da ise gözler Türkiye’de olacak; küresel güvenlik tartışmalarının odak noktası Ankara’ya taşınacak.

ABD’de zirvelere katılımı belirleyen makam olan Beyaz Saray, henüz resmi bir katılımcı listesi açıklamadı. Bu nedenle Trump’ın Türkiye’ye gelmesi ihtimali masada olsa da, katılım şu anda ne doğrulanmış ne de reddedilmiş görünüyor. NATO Zirvesi’nde yer alacak liderlerin resmi listesi zirve tarihine yakın bir dönemde duyurulacak.

ÖNERİLEN HABERLER
ABD–Türkiye nükleer mutabakatının mimarı Friedman, ilk kez Türkiye Gazetesi’ne konuştu: Erdoğan–Trump sürecinin perde arkasını anlattı
DÜNYA

ABD–Türkiye nükleer mutabakatının mimarı Friedman, ilk kez Türkiye Gazetesi’ne konuştu: Erdoğan–Trump sürecinin perde arkasını anlattı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.