Uzmandan öğrenci ve ailelere LGS uyarısı: Bu sınavlar dünyanın sonu değil

- Güncelleme:
Uzmandan öğrenci ve ailelere LGS uyarısı: Bu sınavlar dünyanın sonu değil

Eğitim Haberleri

Psikolog Meriç Kırıktaş, öğrenci ve ailelere sınav stresinin azaltılması için tavsiyelerde bulundu. Kırıktaş “Çocuklar bu sınavı bir son olarak görüyor. Aileler de baskı yaparak durumu kötüleştiriyor” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Pazar günü LGS var. Saatler geçtikçe öğrencilerde de stres artıyor. Etlik Şehir Hastanesi Klinik Psikoloğu Meriç Kırıktaş, bununla başa çıkabilmenin yollarını anlattı. Kırıktaş, öğrencilerin bu sınavlara “ya hep ya hiç. Başka bir yol yok” şeklinde baktığını söyleyerek “Çocuklar kendilerini sıkışmış hissediyor. Burada önemli olan onların, başarı kriterlerinin neye göre ölçüldüğünün farkında olması, odaklanması ve istediğini başarması. Eğer bunu göz önünde bulundurmazsa sınavda sıralaması düşük olduğu zaman kendini değersiz bir insan olarak görmeye başlıyor” dedi. Ailelerin de çok dikkatli olması gerektiğini belirten Kırıktaş “Ebeveynler sonuç ne olursa olsun çocuklarına ‘Yanındayım’ demeli. Çünkü, çocuk bu yükü, kabul olarak görüyor, ‘Bu sınavı geçemezsem yetersizim, başarısızım, istenmiyorum’ psikolojisine girebiliyor. Bu sebeple, çocuklarımızı kabul etmemiz çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Stres belirtilerinin her çocukta farklı görüldüğünü aktaran psikolog Kırıktaş “Kimi yemek yemez, kimi içine kapanır, kimi uykusuzluk çeker, kimi öfke patlaması yaşar, kimi ağlama krizlerine girer. Maalesef başarısızlık korkusu yüzünden kendine zarar verenler de oluyor. Bunun için toplum ve aileler, bu sınavları ‘dünyanın sonu’ gibi empoze etmemeli. Anne babalar kendi yetersizliklerini ya da hayallerini evlatları üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu da çocuklarda sınavın yanında ayrı bir psikolojik baskı oluşturuyor. Dolayısıyla bu süreçte öğrencilerin yanında ailelere de psikolojik destek veriyoruz. Çünkü aile, ne zaman kendindeki duyguları fark ederse, çocuklarda da bir rahatlama oluyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...