14 milyon kişiye son fırsat! Borç yapılandırma teklifi Meclis'te...

- Güncelleme:
14 milyon kişiye son fırsat! Borç yapılandırma teklifi Meclis'te...

Ekonomi Haberleri

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını ön gören kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklifin detaylarını açıkladı. Elitaş, bu kapsamda 14 milyon kişinin 361,8 milyar liralık borcunun yapılandırıldığını söyledi. 7 milyon 691 bin 666 kişinin ise 2 bin TL altındaki borçların tümünün şartsız bir şekilde silineceğini vurgulayan Elitaş, 100 bin borçluyu ilgilendiren 155 milyar lira adli para cezasının yapılandırılacağını kaydetti. İşte düzenlemenin ayrıntıları: 

TRAFİK, KÖPRÜ, OTOYOL, TÜTÜN, ASKERLİK, SGK PRİMLERİ 

Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları, harç, askerlik prim borçları, tütün  ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları yeniden yapılandırılacak 

GENÇ GİRİŞİMCİLERE VERGİ İSTİSNASI

Teklif ile genç girişimciler için sağlanan kazanç istisnası tutarı güncelleniyor. Bu kapsamda 29 yaşını doldurmamış kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 150 bin liraya kadar olan bölümü gelir vergisinden istisna tutulacak. Hâlihazırda istisna tutarı 75 bin lira olarak uygulanıyordu.

DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI

Dar gelirliye ilk evim projesi kapsamında toplu konut idaresi tarafından konut ve konut ile birlikte ihale yapılan yapım işlerine ilişkin olarak bu yıl sonuna kadar uygulanmak üzere damga vergisi istisnası getirildi.

EHLİYET AFFI

Yaklaşık 2,5 milyon sürücüyü ilgilendiren kişinin 5 ila 95 puan arası cezasına af geldi. Aftan alkol, uyuşturucu, drift ve ölümlü kaza sebebiyle ehliyetine el konulmuş kişiler faydalanamayacak.

FAYDALANAMAYACAK OLANLAR

Defter kayıt ve belgeleri yok eden, tahribat eden, terör suçundan hüküm giyenler, millî güvenliğine karşı işlenen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma verilenler, eroin ticaretinde bulunanlar bu yapılandırmadan faydalanamayacak.

30 NİSAN SON GÜN

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurması gerekiyor.  Borçlar 31 Aralık 2022 öncesini kapsayacak. 48 aya kadar taksitlendirilebilecek. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılacak. Peşin ödeme hâlinde yurt içi ÜFE oranında yüzde 90 oranında indirim uygulanacak.  İdari para cezalarının peşin ödenmesi hâlinde aslından yüzde 25 indirim uygulanacak. HABER MERKEZİ ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...