Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye az küçülüp çok büyüyecek

Türkiye az küçülüp çok büyüyecek

EKONOMİ Haberleri

Bütün dünyayı aynı anda etkisi altına alan, tarihin ilk krizini Covid-19 pandemisi ile yaşıyoruz. En 'yıkılmaz' sanılan ekonomilerden, en küçüğüne kadar dünyanın hemen hemen bütün ülkeleri peş peşe etkisi altına alan, çarkları durduran, market raflarını talan ettiren ve tarihe 'dünyanın hep birlikte yaşadığı ilk kriz' olarak geçen pandeminin, ekonomilere etkisi, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından bir raporla değerlendirildi.

Kuruluşun tahminlerine göre Çin'in yüzde 0,7 oranında da olsa büyüme yaşayacağı yıl sonunda, Türkiye'nin de yüzde 3 ile en az küçülme yaşayacak ülkelerden biri olacağı vurgulandı.
Raporunu Küresel Ekonomik Görünüm Raporu "Koronavirüs Şoku Genişliyor" adıyla yayımlayan kuruluş, küresel ekonomiye ilişkin önceki beklentilerini de revize etti. Mart ayında yaptığı tahminde "Küresel ekonomi yüzde 3,9 küçülür" diyen kuruluş, bu tahminini revize etti ve dünya ekonomisinin yüzde 4,6 daralacağı tahminini duyurdu.

EN KÖTÜSÜ AVRO BÖLGESİ
Kuruluşun raporuna göre daha önce yüzde 7 daralacağı tahmin edilen Avro Bölgesi'nde işler kötüleşince, beklentiler de aşağı yönlü revize edildi. Yeni beklenti, bölgede yüzde 8,2 daralma görülmesi. Ülkelere baktığımızda da Almanya'nın yüzde 6,7 oranında küçülmesi beklenirken İtalya'da yüzde 9,5, İspanya'da yüzde 9,6, Fransa'da yüzde 9, İngiltere'de yüzde 7,8 daralma bekleniyor. Raporda ABD ekonomisinin de yüzde 5,6 daralacağı tahmini yapılırken, Rusya'da yüzde 5, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde yüzde 1,7'lik küçülme öngörülüyor.

BÜYÜME, TELAFİ ETMEYECEK
Kuruluş, bütün dünyada 2021'de büyüme bekliyor ama bu beklenti, küçülmeyi telafi edecek boyutta değil. Buna göre Avro bölgesi bu yıl 8,2 küçülecek ama 2021'deki yüzde 4,4'llük büyüme bunu telafi etmeyecek. Global ekonomi bu sene yüzde 4,6 daralıp 2021'de yüzde 5,1 büyürse artıya geçmiş olacak.

AVRUPA, 2. ÇEYREKTE YÜZDE 10-20 KÜÇÜLÜR
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele ederken yüzde 8-12 arasında daralacağını söyledi. Lagarde, bölgede ikinci çeyrekte ekonomik faaliyetlerin durması sebebiyle yüzde 10-yüzde 20 arasında küçülme tahmini de yapıldığını dile getirdi.

Türkiye az küçülüp çok büyüyecek

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...