DEİK Başkanı Olpak: Ticaret koridorları yolumuzu kapatmasın

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
DEİK Başkanı Olpak: Ticaret koridorları yolumuzu kapatmasın

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak,"Çin ürünleri Avrupa’ya 45 günde gidiyordu, 11 güne düşürdüler. Biz ise 3 günde teslim ediyoruz. Ticaret koridorlarında lojistik avantajımızı kaybetmeyelim" dedi.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Dünyanın dört bir yanında ‘Ticari Diplomasi’ anlayışı ile çalışan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, önümüzdeki dönem için ‘koridor’ tehlikesine dikkat çekti. “Dünya harikasını açık rastgele nereye koyarsanız koyun, her noktada DEİK ve arkasında Türkiye markasını görürsünüz” diyen Başkan Olpak, önümüzdeki dönemde her yıl Türkiye’nin ihracatını 30-40 milyar dolar artırmasının zor göründüğünü söyledi.

Ticaret duvarlarının ve bloklaşmanın yanında artık bir de yeni ticaret koridorlarının konuşulduğunu ifade eden Olpak “Örneğin Çin’in Kuşak ve Yol projesi var. Orta Koridor önemliyken, Güney koridor ile mesela Süveyş Kanalı sıkıntısı var. İş dünyamız açısından Orta koridoru, AB Yeşil Mubatabakatı kadar risk taşıyan bir alan olarak görüyorum. Çin eskiden Avrupa’ya ürünlerini 45 günde gönderirdi. Bu 11 güne kadar düştü. Biz ise 3 gün içinde AB’ye ürün gönderen bir ülke olarak, bu lojistik üstünlüğümüzü kaybetmeden bu blokta olmalıyız” diye konuştu.

"ORTADOĞU VE KÖRFEZ ROTASI ODAĞIMIZDA OLACAK"

DEİK Başkanı Olpak, cari açık verilen bölgelere ağırlık vermek şeklinde bir ticari diplomasi yürüteceklerini söyledi. Olpak “Rusya, ithalatımızda Çin’i geçerek 46 milyar dolarla bir numaraya oturdu. Bunun gerekçesi enerji. Almanya ihracatımızda 1 numara. Birleşik Krallık ve ABD de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler. Önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Körfez rotası odağımızda olacak. Suudi Arabistan’da yüzde 150 ihracat artışımız var. Ticaret hacmimiz 6 milyar dolara geldi. Birleşik Arap Emirlikleri ile ticaret hiç durmadı, 8,5 milyar dolara ulaştık. Katar ile zaten iyi konumdayız. Dış ticaret ve finansal anlamda birlikte yürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan’ın altyapı projelerinde 2030 vizyonu için 3,5 trilyon dolarlık harcama yapacağını, bunda Türk müteahhitlerin çok önemli rol oynayacağını söyleyen Olpak, şunları kaydetti:

Eskiden Suud ortak şartı vardı, bu da kaldırıldı. Dolayısıyla Türkiye’nin büyük projeler alma şansı var. Bizim tek dezavantajımız finansman. Amerika’da önemli hedeflerimiz var. Her eyalete 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var. ABD ile ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkardığımızda daha etkin, etkili ve kayda değer bir pozisyona kavuşacağız.

YEŞİL BARİYER ÖNEMLİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti. Olpak “Sürece adapte olamayanlar yeşil bariyerle karşı karşıya olacaklar” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...