Binance Türkiye CEO'su uyardı: Evinizi arabanızı kriptoya yatırmayın

- Güncelleme:
Binance Türkiye CEO'su uyardı: Evinizi arabanızı kriptoya yatırmayın

Ekonomi Haberleri

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ın Türkiye Müdürü Mücahit Dönmez, ‘parayı kısa sürede 2’ye 3’e katlarım’ mantığının çok yanlış olduğunu belirterek “Vatandaş, yüksek risk iştahıyla tüm birikimlerini satıp kripto varlık borsalarına yönelebiliyor. Sonra kaybetme ya da kazanma psikolojisini yönetemezsiniz” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

Kripto para borsalarında iflas dalgası sürüyor. Kripto para birimi Luna’nın sıfırlamasıyla başlayan süreçte Celsius Network, Voyager, 3AC ve Nuri iflasını açıklarken, son halka ABD merkezli FTX oldu. Kripto borsalara güven derinden sarsılırken, kripto varlıklar son bir yılda 1 trilyon dolardan fazla eridi. Dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ın Türkiye Müdürü Mücahit Dönmez, kripto varlıkların riskli araçlar olduğuna dikkat çekerek yatırımcıları risklere karşı uyardı.

Dönmez “Çok küçük miktarlarda yatırım yapın ki kaybetseniz dahi hayatınız bundan olumsuz etkilenmesin. Fiyatların oynak olduğu bir piyasa. Daha önce pek çok kez yaşadık. Örneğin Bitcoin’in fiyatı birkaç sene önce 5 bin dolara kadar düşmüştü. Sonra 68 bin dolara kadar yükseldi. Şu sıralarda ise 16-17 bin dolar seviyelerinde. Vatandaş, yüksek risk iştahıyla tüm birikimlerini satıp kripto varlık borsalarına yönelebiliyor. Bunu yanlış buluyoruz” dedi. ‘Kısa sürede parayı 2’ye 3’e katlarım’ mantığının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Mücahit Dönmez, şöyle devam etti: Yatırımcılar güvenilir kripto varlık borsalarını tercih etmeli ve yatırım yapmak istedikleri varlıklar ya da projelerle ilgili araştırmalarını kendileri yapmalı, whitepaper’ları muhakkak okumalı örneğin. Ondan sonra yatırım yapmalı. Sonra girmek istediğiniz sistemin arkasındaki yatırımcıları öğrenmelisiniz. Yüzde 100 güvenmediğiniz bir hiçbir şeye yatırım yapmayın. Sonra kaybetme ya da kazanma psikolojisini yönetemezsiniz.

Binance Türkiye CEO'su uyardı: Evinizi arabanızı kriptoya yatırmayın

REGÜLASYON ŞART

Bu kadar iflastan sonra çok sıkı regülasyonlar geleceğini öngördüklerini de ifade eden Dönmez “Binance olarak regülasyonları destekliyoruz. Burada güveni test etmek çok önemli. Lisans alma zorunluluğu olacak ve bu da kolay kolay verilmeyecek. Lisanslı bir kripto varlık borsası olacaksınız. Regülasyon bir güvencedir. Karar vericilerle düzenli iletişimimizi sürdürüyoruz, sürekli temas hâlindeyiz. Kripto varlıkların fiyatı henüz çok oynak olduğu için bu aşamada kripto varlıkların ödemelerde kullanılmasına müsaade edileceğini öngörmüyoruz. Türkiye’de zaten bu yasak şu anda. Yani kripto varlıkla ev ve araba alamazsınız. Bu noktada alınacak çok yol var” diye konuştu.

Binance Asya Bölge Başkanı Gleb Kostarev de Binance olarak bu alandaki düzenlemeleri desteklediklerini belirterek “Dubai örneğinde de görebileceğimiz gibi regülasyonların ülkelerdeki vergilendirme noktasında da bir rolü var. Öte yandan tabii ki ülkelerin zamanla bakış açıları ve regülasyonları değişim gösterebiliyor. Bu alandaki regülasyonlarda vergi konusu önemli. Örnek vermek gerekirse Endonezya ve Hindistan’daki regülasyonlarda işlem başına vergi gibi bir düzenleme var. Hindistan’da herhangi bir cüzdandan başka bir cüzdana para gönderdiğinizde yüzde 1 vergi alınıyor. Ve bu da oradaki yerel endüstriyi, yerel kripto pazarını olumsuz etkiliyor. Bu yüzden bu ülkelerdeki yerel işlem hacmi düştü. Portekiz gibi iyi örnekler de var” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...