Fırsatçı ev sahiplerinin 'mühürden kaçış' oyunu! Yeni kiralama yönteminde ilanlar yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Konut fiyatlarındaki fahiş artış, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerle birlikte katlandı. Milyonluk göç dalgasının ardından çevre illerde 1.000 liraya kiralanan dairelerin fiyatı 3.500 liraları hatta yer yer 10 bin liraları buldu. 'Yasal radar'a takılmamak ve mühürden kaçmak isteyen ev sahipleri, ilan vermek yerine kiracı adaylarına telefonla ulaşıyor, evlerini yüksek fiyattan kiralıyor.

Türkiye, bir süredir konutlardaki fahiş fiyat artışıyla mücadele ediyor. Hem satılık hem de kiralık konutlardaki artış vatandaşın belini bükerken, geçen sene kiralık konutlar için getirilen yüzde 25 zam sınırı bir nebze olsun rahatlatmıştı. Sonrasında yaşanan deprem felaketi ise büyük göçü beraberinde getirdi. Göç alan illerdeki mülk sahipleri ise 'yüksek kira' için akılalmaz yöntemlere başvurmaya başladı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; yakla­şık 1 milyon kişilik hareketin olduğu büyük deprem göçü, özellikle Elazığ, Konya, Mersin, Ankara ve Antalya gi­bi şehirlerde kiralara yansıdı. Deprem öncesi 800-1.000 lira olan konut ki­raları, göç sonrası 3 bin 500, 5 bin, hatta 10 bin liralara ka­dar fırladı.

'KARABORSA'YLA KİRALIYORLAR

Fahiş kira artışla­rına karşı Ticaret Bakanlığı'­nın harekete geçmesi ve vali­likler tarafından, yüksek kira artışı tespit edilen dairelerin mühürlenmesi sonrasında mülk sahipleri bu defa, adeta karaborsayla kiralama yolu­na başvurdu. Elazığ’da emlak çev­releri, yoğun talep dolayısıyla kiraların çok arttığına işaret etti.

ÜCRETİNE BAKMIYORLAR, 1 SAATTE TUTULUYOR

Bölgede kiralık ev bulmanın zor olduğunu, bulamayanların da yakınlarının yanında kaldı­ğını, çoğu depremzedenin de akrabalarının yanına sığındı­ğını belirten emlakçılar, "Örneğin bir da­ire boşaldığında, ev bekleyen­lere haber veriliyor. Yaklaşık 15 gün önce iki kiralık ev geldi. Ücretine bile bakılmadan bir saat içinde, 3 bin ve 5 bin lira­dan ikisi de tutuldu" diyorlar.

MÜHÜRDEN KAÇMAK İÇİN İLAN VERMİYORLAR

Diğer bölgelerdeki emlak danışmanları da talep dolayı­sıyla kiralıklarda rakamların çok yükseldiğine işaret ediyor. Deprem öncesi 2 bin-2 bin 500 lira seviyesinde olan dairelerin, depremin ardından bir anda fırlayarak 10 bin liralara yükseldiğine işaret eden em­lakçılar, ilk zamanlarda ilan­la kiralama yoluna gidildiğini, ancak şikayet üzerine valiliğin soruşturma başlattığına işaret etti.

Fahiş fiyat tespit edilen ve bir anda 9-10 bin liraları gören dairelerin o fiyatlardan kira­lanmaması için valilikler tara­fından mühürlendiğine işaret eden emlak danışmanları, bu­nun üzerine bazı mülk sahip­lerinin ilandan kaçındığının altını çizdi.

"BİR SAAT İÇİNDE KİRALANIYOR"

Mühürleme ceza­larının ardından kiracı aday­ları ve tanıdıklara telefonla haber vererek kiralamaların yapıldığına işaret eden emlak çevreleri, "Mülk sahibi fiyatı yüksek tutuyor. Kiracı aramak yerine kiracı seçer haline gel­dik. Hiç alıcı problemi yaşan­mıyor, bir saat içinde kiralanı­yor" diye konuştular.

Bazı emlak danışmanları, ilana çıkmamanın nedeni­ni ise şöyle açıkladı: "Bu kadar denetimin oldu­ğu yerde, takibe takılmamak için önce kendi sosyal med­yalarını kullanıyorlar."

Deprem sonrası il Ticaret Mü­dürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, fahiş fiyat tes­pitine 33 bin lira ile 331 bin lira arasında ceza söz konusu ol­muştu.

AMAÇ 'YASAL RADAR'A TAKILMAMAK

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, deprem sonrasında göçün olduğu illerde kira artışlarının altını çizdi. İlana çıkmama nedeninin idari radardan kaçınmak olabileceğine işaret eden Deniz, "Denetime rağmen yüksek kiralara ilişkin ağırlıklı olarak Erzurum, Konya, İstanbul, Mersin, Antalya’dan yoğun şikayet alıyoruz" dedi. (Kaynak: Dünya Gazetesi)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...