İTO Başkanı Avdagiç: Asgaride artışı işveren de ister

- Güncelleme:
İTO Başkanı Avdagiç: Asgaride artışı işveren de ister

Ekonomi Haberleri

Avdagiç, asgari ücretin, alım gücünü telafi edecek oranda artmasını, hatta üzerine refah payının eklenmesinin işveren tarafından makul karşılanacağını söyledi.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ

Asgari ücretin enflasyonun üzerinde artırılmasına iş dünyası da destek verdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç “Çalışanın gelir ve refahının artması işvereni rahatsız etmez, işveren bunu ister” dedi. Paris’te düzenlenen gıda fuarı SIAL’de sorularımızı cevaplayan Avdagiç, kamu ve iş dünyasının en önemli sorumluluğunun, alt ücret diliminde çalışanların hayat standardını olabildiğinde yükseltmek olduğunu söyledi.

REFAH PAYI EKLENMELİ

Asgari ücretin, yaşanan enflasyon oranları kadar ve hatta ona birkaç puan refah payı eklenerek artırılmasının kimseyi rahatsız etmeyeceğini ifade eden Avdagiç “Zaten bunun altında bir şey beklemek ahlaki de olmaz, doğru da olmaz. Asgari ücretin 2022 Ocak rakamı dikkate alınarak, enflasyon oranında ve onun üzerine birkaç puan refah payı eklenerek artırılması makul olur” dedi.

VERGİ DİLİMLERİ KADEMELİ OLARAK ARTIRILMALI

Bu konuda işverenin bazı beklentileri olduğunu dile getiren İTO Başkanı şunları kaydetti: Mesela SGK üst limiti, asgari ücretin 7,5 katı oldu. Bizim beklentimiz, bunun asgari ücret üzerinden değil, memur maaşına yapılan zam ve enflasyon oranı üzerinden artırılması. Şu anda SGK üst limiti son 5 yılda reel olarak yüzde 40-45 artmış. İkinci beklentimiz vergi dilimleri. Bordroları yüzde 100 gösteren işverenin ödediği brüt ücret ile net arasında ciddi makas var. Çalışanın eline, şirketin ödediğinin ancak yüzde 55’i geçiyor. Vergi dilimleri asgari ücret ya da enflasyon kadar artmadı. Diyelim ki asgari ücretin 2 katı maaş alan biri var. Normal olarak asgari ücret yüzde 50 artmışsa net ücretin de yüzde 50 artması lazım ama öyle olmuyor. Çalışanın eline, maaş artış oranından yüzde 5-6 daha az geçiyor net olarak. Bu sefer iki taraf da mutsuz. İşveren diyor ki ‘ben artırdım’, ücretli de diyor ki ‘artırdın da benim elime yüzde 5-6 eksik geçti’. Bizim esas sıkıntımız bu. Vergi dilimleri kademeli olarak artırılmalı. Üçüncü talebimiz de kıdem tazminatı üst limitinin enflasyonla doğru orantılı olması. 

PROMOSYONU ÇALIŞANA VERELİM

Son dönemde emekli ve çalışanların maaşlarının yatırıldığı bankalarla yapılan promosyon anlaşmaları gündemde. Polisler için 27 bin liralık promosyonun ardından diğer memurlar ve özel sektör çalışanlar da taleplerde bulunmaya başladı. İTO Başkanı Avdagiç de şirketlerin bankalarla anlaşmalarını paket olarak yaptığını, avantajlı reçeteler oluşturduğunu belirterek “Yapılan anlaşmaya bağlı olarak, belki hemen olmasa da bu enflasyonist ortamda şirketlerin promosyonu çalışanlara vermesi daha makul ve kabul edilebilir bir uygulama diye düşünüyoruz” görüşünü dile getirdi.

"TEMİZ BİR SEÇİM OLSUN"

 9 Kasım’da yapılacak İTO Başkanlık seçimlerinin temiz bir seçim olması temennisini dile getiren Avdagiç, gerek İstanbul’un iş dünyasını, gerekse turizmini her platformda temsil ettiğini söyledi. SIAL, MIPCOM ve Frankfurt Kitap Fuarına millî katılım sağladıklarını belirterek “Türk dizileri bölüm başına 30-50 bin dolara satılıyordu, şu anda 250-400 bin dolar bandına çıktı. Türk ürünlerine büyük katkı sağlıyor. Diziyi izleyen ‘Sizin o küçük bardakta içtiğiniz kırmızı içecek ne?’ diyerek çay istedi. Önce çayı, sonra bardağını sattık. Frankfurt’ta 20 firmamızla olacağız. Kitap üretiminde dünyada ilk 10’dayız. Turizmde yıldızlaştık. Bu yıl 132 kruvaziyer geldi, seneye 2 kattan fazla artacak, oteller dolacak” dedi.

ENFLASYONU ANCAK BU 3'LÜ DÜŞÜREBİLİR

 İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonu düşürecek 3 taraf olduğunu söyledi. Bu 3 tarafı kamu, iş dünyası ve vatandaşlar olarak sıralayan Avdagiç şu teklifi dile getirdi: Biz iş dünyası olarak makul fiyatlama yapacağız. Yani abartılı fiyatlar yerine kârımızı daha makul oranda tutacağız. Beklentiye göre, tahsilat maliyetini de katarak fiyatlama yapmayacağız. İkinci kesim tüketim gücünü elinde tutanlar, yani vatandaşlar. Onlar da alım yaparken doğru fiyatı arayacak, doğru fiyat vereni mükâfatlandıracak, yüksek fiyatlı olandan alım yapmaktan kaçınacak ve denge oluşmasına katkı sağlayacak. Enflasyonu inşallah bu üç kesim bir arada en kısa zamanda tek haneye indiririz.

GENÇLERİ MOTİVE EDELİM, İŞSİZLİK TEK HANE OLSUN

Türkiye’de işsizliği daha da aşağı indirmek için önemli bir hamle yapıldığını belirten Avdagiç “Millî Eğitim Bakanlığı ile iş mesleki eğitim konusunda iş birliği yaptık. Bu paketin içerisinde 1 milyona yaklaşan çalışan öğrenci, işçi adayı var. X, Y, Z diye adlandırılan gençleri, iş dünyasının talep ettiği pozisyonlara göre yetiştirmeliyiz. Sanayi, tarım ve hizmetlerde talep edilen alanlara göre. Millî Eğitim Bakanlığımızın yaptığı hamle önemli. Pat diye çözülecek bir mesele değil ama adım önemli. Mesleki eğitimdeki öğrencilere devlet bir ödeme yapıyor. Benim önerim, iş dünyası da bu ödemeye bir miktar katkı yapsın ve bu gençleri motive edelim” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...