Avrupa’nın en büyüğü: Konya Karapınar güneş enerjisi santrali

- Güncelleme:
Avrupa’nın en büyüğü: Konya Karapınar güneş enerjisi santrali

Ekonomi Haberleri

Konya Karapınar’da 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki güneş enerjisi santrali ile 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak. Ayrıca GES ile yıllık 450 milyon dolarlık enerji ithalatının önüne geçilecek

Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri Aolan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı online törenle hizmete girdi.  

Kalyon Enerji tarafından Konya’nın Karapınar ilçesinde Ocak 2020’de kurulumuna başlanan Kalyon GES’te toplam 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullanıldı. Buradaki paneller dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası Kalyon Fotovoltaik’de (PV) yerli olarak üretildi. Santralin 20 milyon metrekare arazi üzerinde yani 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda yıllık 3 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirmesi beklenirken, söz konusu elektrik üretimi Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 1’ine denk geliyor. Santral ayrıca tam kapasite devreye alındıktan sonra Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 20 artıracak. Güneşten elektrik üretimi yıllık 450 milyon dolarlık döviz ikamesine karşılık gelirken, 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacı da bu santralden karşılanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karapınar GES’in Avrupa’nın en büyük güneş santrali olduğunu belirterek, “1.000 megavatlık bir tesisten bahsediyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım. Ama buradaki tesisin bir özelliği de şu: Orada kullanılan malzemelerin büyük bir kısmı başta güneş paneli olmak üzere Türkiye’de üretildi. Geçmişte bu ekipmanları da ithal ediyorduk. Evet rüzgâr, güneş, su. Bizim, kaynak itibarıyla ama o kaynakları elektriğe dönüştürecek ekipmanda dışa bağlıydık. Başka bir ifadeyle teknolojide dışa bağımlıydık. Şimdi artık güneş panellerini kendimiz üretiyoruz” dedi.

Öte yandan, Kalyon Enerji, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden International Holding Company’nin iştiraki International Energy Holding ile 490 milyon dolar karşılığında ortaklık anlaşması imzalayarak, 5 yıl içinde 10 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji yatırımlarını değerlendirmeyi hedefliyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...