Malulen emeklilik aylığı bu durumlarda kesiliyor! Madde madde sebepleri...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Malulen emeklilik aylığı bu durumlarda kesiliyor! Madde madde sebepleri...

Ekonomi Haberleri

Çalışanların fiziksel rahatsızlıkları veyahut tedavisi mümkün olmayan hastalıklarından dolayı artık mesleklerini devam ettiremeyecekleri noktada belirli koşulları sağlıyorlarsa malulen emekli olabiliyor. Ancak malulen emeklilik de kimi koşullar söz konusu olursa kesilebiliyor.

Malulen emeklilik aylığının kesilmesi için sigortalıların yeniden Sağlık Kurulu'na başvurarak muayene olmaları gerekir. Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir. Ancak çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzerindeyse, sigortalıların malulen emekli aylığı almaya devam etmeleri mümkündür.

Öte yandan malulen emeklilik aylığı kesilmesi durumunda, sigortalılar diğer emeklilik türlerine (yaşlılık, dul veya yetim aylığı gibi) başvurabilirler. Ancak bu durumda da belirli şartları yerine getirmeleri beklenir.

MALULEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Malulen emekli olma şartları arasında şu maddeleri gösterebiliriz:

•    Tamamen veya kısmen çalışma gücünü kaybetmiş olmak: Malulen emeklilik için aranan en temel şart, sigortalının tamamen veya kısmen çalışma gücünü kaybetmiş olmasıdır. Sigortalının çalışma gücü kaybı, Sağlık Kurulu tarafından belirlenir.
•    10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gününe sahip olmak: Sigortalının malulen emekli olabilmesi için en az 10 yıl sigortalılık süresine ve 1800 prim gününe sahip olması gerekir. Sigortalı bu şartları sağlamadığı takdirde malulen emekli olamaz.
•    Emeklilik yaşını doldurmamış olmak: Sigortalı, emeklilik yaşını doldurmadan malulen emekli olabilir. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tır. Ancak bu yaş sınırı bazı durumlarda farklılık gösterebilir.
•    Aktif çalışma hayatından ayrılmış olmak: Malulen emeklilik için son şart, sigortalının aktif çalışma hayatından ayrılmış olmasıdır. Sigortalı, çalıştığı işi bırakarak malulen emekli olabilir. Ancak, bu durumda da belirli şartları yerine getirmesi gerekir.

Malulen emeklilik aylığı bu durumlarda kesiliyor! Madde madde sebepleri...

MALULEN EMEKLİ OLUNCA ENGELLİ AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Malulen emeklilikte engellilik aylığı çalışma gücü kaybı olan kişilere ödenen farklı türdeki maaşlardır. Malulen emekli olan kişilerin aynı zamanda engelli aylığı almaya hak kazanmaları mümkündür. Ancak bu durumda kişilerin hangi maaşı alacakları konusunda bazı belirsizlikler yaşayabilirler.

Bir kişi hem malulen emekli aylığı hem de engelli aylığı alabilir. Ancak aynı anda her iki maaşı da almak mümkün değildir. Bu nedenle, sigortalıların hangi maaşı alacaklarına karar vermek için bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

Öncelikle, sigortalının aldığı maaşlardan hangisinin daha yüksek olduğu belirlenir. Daha sonra, sigortalının alabileceği en yüksek maaş tutarı hesaplanarak, bu tutarın altında kalan maaşları kesintiye uğrayabilir. Yani sigortalı, malulen emekli aylığı ile engelli aylığı arasından yalnızca birini seçebilir ve diğerinden vazgeçmek zorundadır.

MALULEN EMEKLİLİK AYLIĞI HANGİ ŞARTLARDA İPTAL EDİLİR?

Malulen emeklilik aylığı iptali farklı durumlar çerçevesinde gerçekleşebilir. Bu durumlar ise şunlardır:

•    Sigortalının sağlık durumunun iyileşmesi, malulen emeklilik aylığının iptal edilmesine neden olabilir. 
•    Sigortalının işe geri dönmesi veya başka bir iş yerinde çalışmaya başlaması da malulen emeklilik aylığının iptal edilmesine neden olabilir. 
•    Sigortalının ölümü, malulen emeklilik aylığının iptal edilmesine neden olur. 
•    Sigortalı, emeklilik yaşını doldurduğunda malulen emeklilik aylığı iptal edilir ve sigortalı diğer emeklilik türlerine başvurabilir.
•    Malulen emekli olan kişilerin diğer sosyal haklardan yararlanması durumunda da malulen emeklilik aylığı kesilebilir.

Malulen emeklilik aylığı bu durumlarda kesiliyor! Madde madde sebepleri...

MALULEN EMEKLİLİK ESNASINDA KİŞİ ÇALIŞIRSA NE OLUR?

Malulen emekli olan kişinin çalışması durumunda malulen emeklilik aylığı kesilir. Ancak sigortalılar yeniden çalışma hayatına döndüklerinde, çalıştıkları süre boyunca prim ödemeleri devam eder ve bu primler emekli maaşlarına eklenir. Sigortalının yeniden çalışmaya başlaması durumunda, malulen emeklilik aylığına bağlı olarak alınan diğer sosyal yardımlar da kesilebilir.

Sigortalı, yeniden çalışmaya başladığında, malulen emeklilik aylığı kesildiği için normal emeklilik türlerinden birine başvurabilirler. Sigortalı, normal emeklilik türlerinde mevcut olan yaş ve prim şartlarını karşıladığı takdirde, emekli maaşı almaya hak kazanabilir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...