Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanı Pekcan’dan emisyon ve Brexit uyarısı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Ticaret Bakanı Pekcan’dan emisyon ve Brexit uyarısı

Son Güncelleme: 20 Eylül, 2019 - 20:41
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Ticaret Bakanı Pekcan’dan emisyon ve Brexit uyarısı
Fotoğraf Başlığı Ticaret Bakani Pekcan’dan emisyon ve Brexit uyarisi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, otomotiv sektörüne iki önemli uyarıda bulundu. Emisyon konusunda yaptırım gelmeden sektörün hızlı bir şekilde buna hazırlanması gerektiğini söyleyen Bakan Pekcan, Brexit’le ilgili otomotiv sektöründe 1,2 milyarlık bir risk göründüğünü dile getirdi.

Kaydet
a- | +A

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genişletilmiş İstişare Toplantısı, Pendik’teki bir otelde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleşti. OYDER üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda öncelikle sektörün son durumunu gösteren rakamlarla ilgili sunumlar yapıldı. Toplantıda Bakan Pekcan, sektör temsilcilerinin sorun ve çözüm önerilerini dinledi. Konuşmasında otomotiv sektörünün hedef ülke ve hedef sektörler içerisindeki önemine işaret eden Pekcan, “Bütün ihracat mastır plan ve stratejilerimizde hedef ülkeleri ve hedef sektörleri seçtik. Hedef sektörlerin içinde otomotiv sektörü de var. Bunları belirlerken teknoloji yoğun, katma değeri yoğun bir şekilde ihracatımızı nasıl arttırırız, bunun üzerinde durmaya çalıştık. Otomotiv de bunların en başında gelen, katma değeri ve teknoloji oranı yüksek ihracat kalemlerimizden. Otomotiv sektörüyle bütün paydaşlarla beraber bu çalışmayı nasıl derinleştirebiliriz, bakanlık olarak ne gibi destekler verebiliriz, bunların üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“Emisyon yaptırımı gelmeden sektörü hazırlamamız lazım”

ABD başta olmak üzere dünyada ve bölgede yaşanan gerginliklerin ticarete yaptığı olumsuz etkiye değinen Bakan Pekcan, emisyon konusunda da Türkiye’ye bir yaptırım gelmeden önce sektörün buna hızlı bir şekilde hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu. Bakan Pekcan, “ABD ile İran arasındaki gerginliğin bize maliyeti 1,5 milyar dolar. Irak’ta korumacılığa girdi, bize maliyeti 750 milyon dolar ihracatta. Avrupa Birliğinin çelik yaptırımları 4 milyar dolar. Bir taraftan ihracatı arttırmak için el birliğiyle sizler sayesinde gayret ediyoruz, ama alt alta topladığınızda şu anda 15 milyar doları bulan yaptırımlar söz konusu. Dolayısıyla biz mutlaka yeni pazarlarda bir arada olmak zorundayız. Artı karbon emisyonu riskleri Avrupa’da, bunlar da yakın zamanda karşımıza çıkacak. Bize bir yaptırım gelmeden önce biz burada sektörümüzü, sanayimizi hazırlamalıyız. Daha çevre dostu üretim, elektrikli araç üretimi, bunlarla ilgili Sanayi Bakanlığının çok güzel destekleri var. Biz de Eximbank’la ihracata yönelik yatırım yapan firmaların leasinglerine de destek veriyoruz” dedi.

Brexit’ten etkilenmemek için İngiltere’yle ortak çalışma

Brexit’in Türkiye ile İngiltere arasındaki ticarete yapacağı muhtemel olumsuz etkileri en aza indirmek için de büyük bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Bakan Pekcan, “Brexit konusunda geçen hafta Ticaret Bakanı Elizabeth Truss’la konuştum. Kendileriyle çalışma grubumuz var. Bu çalışma grubunda genellikle sizlerin korktuğu maddeler üzerine odaklanıyoruz, ticareti, lojistiği nasıl kolaylaştırırız, gümrüklerde nasıl kolaylık sağlarız gibi. Bu çalışmanın tamamlanması için biz Bakanlık olarak gayret içerisindeyiz. Sayın Truss da bunu desteklediğini bildirdiler. Ama serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamamız, İngiltere nasıl bugün bizimle STA imzalayamıyorsa, İngiltere Avrupa Birliği’nden çıksa da bizim Avrupa Birliği ile bir Gümrük Birliği anlaşmamız var. Bizim elimiz serbest değil zaten STA yapmak için ama STA imzalayacakmış gibi görüşmeleri yapmaya devam ediyoruz. Özellikle otomotivde yüzde 10, tekstilde yüzde 12 vergi geliyor, bir de beyaz eşyada 2,4 milyar dolar ihracatımız etkileniyor. Biz en kötü nasıl olur diye bakanlıkta bir çalışma daha yaptık, otomotiv sektöründe 1,2 milyar gibi bir risk gözüküyor. Dolayısıyla burada hızlı hareket etmek zorundayız. Bakanlığımız da bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor ama STA’da elimiz bağlı maalesef. Ama ben talimat verdim bakan yardımcılarımıza. Lojistik merkezleri açmak için bizim Bakanlığımız destek verecek. Buralarda özellikle otomotiv yan sanayisinde, teslim süresinde sizleri avantajlı hale getirmemiz lazım. Buralara odaklanıp, ortak çalışmalar yürütmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Vergide sadeleşme çağrısı

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise sektörün sorun ve talepleri ile çözüm önerilerini dile getirdiği konuşmasında, sektörün son 2 yılda ciddi bir daralma içerisine girdiğine dikkat çekti. Şahsuvaroğlu, “Otomotiv sektörü geçen yıla göre yüzde 46 oranında daralmış durumdadır. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 1 milyon adet satış seviyelerine oturmuş olan sektör 2018 yılında 640 bin, 2019 yılında ise öngörüldüğü üzere 420 bin-450 bin seviyelerine maalesef gerilemiş durumdadır. Yıllardır üzerinde durduğumuz bir başka konu da otomotiv ürünlerine uygulanan karmaşık vergi sistemidir. Zaten çok yüksek oranlarda olan ÖTV uygulaması, 2 sene önce birden kademelendirilerek oldukça karmaşık bir yapıya büründü. Ülkemizde otomobiller için uygulanan vergilendirme yüzde 71 ila yüzde 207 arasında iken, Avrupa Birliği’nde yüzde 17 ila yüzde 27 arasında değişmektedir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde vergi sistemimizin AB standartlarına uygun, sade, anlaşılır ve basit bir hale getirilmesini umut ediyoruz, talep ediyoruz. Böylece çok daha adil bir vergi düzenlemesine ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 20 Eylül, 2019 - 20:41
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Irak-Norveç hangi kanalda, nereden izlenir? 2026 Dünya Kupası yayın bilgileri
Irak-Norveç hangi kanalda?
Kaydet
Trump'ın 'hediye' dediği projede şoke eden maliyet iddiası
Trump'ın 'hediye' dediği projede şoke eden maliyet iddiası
Kaydet
Robinhood'dan flaş karar! Çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Robinhood, çalışan sayısında yüzde 10 kesintiye gidiyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası