En 'yağ'lı ihracat... Zeytinde rekolte rekoru geliyor

- Güncelleme:
En 'yağ'lı ihracat... Zeytinde rekolte rekoru geliyor

Ekonomi Haberleri

Avrupa’da zeytinyağı rekoltesi yüzde 50 düşerken, Türkiye’de bu yıl rekor bekleniyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan “Maliyetler artsa da, üretimde rekor gelecek. İhracat için büyük fırsat” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Türkiye bu yıl zeytinyağı üretiminde rekolte rekoru kıracak. Yakın zamanda Tarım Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklaması beklenilen rekolte rakamının 400 bin ton civarında olması bekleniyor. Daha önce en yüksek rakam olarak 240 bin tona ulaşılmıştı. Avrupa’da ise zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler görülüyor. İspanya, İtalya ve Tunus gibi zeytinyağı üretim merkezlerinde geçen yıl göre rekolte yüzde 50 düşüş gösterdi. Durum böyle olunca Türkiye dünya zeytinyağı piyasasında önemli bir noktaya erişti. Sektör temsilcileri hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek kadar bir üretimin olduğunu belirterek, bu durumun ekonomiye olumlu yansıyacağını söylüyor. 

500 MİLYON DOLAR İHRACAT

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Avrupa’da son 500 yılın en kurak dönemi yaşandığını belirterek “Dolayısıyla üretimlerinde ciddi düşüş yaşandı. Ayrıca İspanya ve İtalya’da kaliteli zeytin ağaçları bulunmuyor. Üreticiler maliyeti ucuz olması sebebiyle farklı fideler ekti. Bunun ceremesini de şimdi çekiyorlar. Türkiye ise zeytinyağında yerli ve millî ağaçları ile kaliteli üretim yapabiliyor. Her şartta iyi ürün alabiliyoruz. Bu bizim bir avantajımız. Üretim rekoru ile iç piyasada bolca zeytinyağı bulunacaktır. Ayrıca ihracatı da destekleyen bir durum bu. Bu yıl 500 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşebilir” dedi.

FİYATLAR PAHALI DEĞİL

Zeytinyağı fiyatlarında ‘yüksek’ algısı olduğunu söyleyen Tan, şöyle konuştu: Bir dönem ayçiçeği yağı zeytinyağından daha pahalı hâle geldi. Fiyat yüksek algısı var ancak bu doğru değil. Şu anda hasadın maliyeti litrede 50 lirayı buluyor. Toplam maliyet ise 100 lira civarında. Geçen sene zeytin toplayan kadınların günlük yevmiyesi 100 liraydı, bu sene 275 lira. Erkek işçi yevmiyesi geçen sene 200 liraydı bu sene 375 lira. Zeytinde kilo başına dokuz 10 lira işçilik maliyeti tutuyor, zeytinyağında litre başına 50 lira yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...