100 suçludan 45’i yeniden suç işliyor! Cezaevinde geçirdikleri süre ıslah olmalarına yeterli olmuyor

Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
100 suçludan 45’i yeniden suç işliyor! Cezaevinde geçirdikleri süre ıslah olmalarına yeterli olmuyor
Gündem Haberleri  / Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran kişinin tam anlamıyla bir suç makinesi olduğunun ortaya çıkmasının ardından, cezasını çektikten sonra dışarı çıkanlarla ilgili rehabilitasyon sisteminin yeterli olmadığına yönelik tartışmalar yeniden başladı. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de cezaevinden çıkanların yüzde 45’i yeniden suç işliyor. Adalet Bakanlığı yeni bir infaz rejimi üzerinde çalışıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran kişinin tam anlamıyla bir suç makinesi olduğunun ortaya çıkması, bu kişilerin “cezaevlerinde ne kadar ıslah oldukları” konusunda soru işaretlerinin doğmasına yol açtı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de cezaevinden çıkanların yüzde 45’i yeniden suç işliyor. Dünya ortalaması da yine yüzde 40-45 civarında. Türkiye’de güncel rakamlara göre cezaevinde 400 binden fazla tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 600 bin hükümlü ise denetimli serbestlik kapsamında kalan cezasını dışarda infaz ediyor. Böylece Türkiye’de şu anda bir milyondan fazla kişi infaz sistemi içinde bulunuyor.

YENİ BİR SİSTEM GELİYOR

Adalet Bakanlığı ve AK Parti’nin hukukçu kurmayları yeni bir infaz rejimi üzerinde çalışırken, bir yandan özellikle toplumdaki cezasızlık algısını giderecek yeni adımlar atmaya, bir yandan da cezaevinden çıkanların topluma kazandırılması ve denetimli serbestlik yükümlülüklerine yönelik yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.

SUÇTAN VAZGEÇMİYORLAR

Adalet Bakanlığı kaynakları, “İnfaz rejiminde asıl amaç topluma kazandırmak, ıslah etmektir. Ancak buna rağmen bütün dünyada cezaevinden çıktıktan sonra suç işleyenlerin yaklaşık yüzde 40-45’i cezaevine geri dönüyor. Bir suç işledikten sonra suç işlemek daha da kolaylaşır. Bu eşik psikolojik bir eşik. Bu sayı Türkiye’de de yaklaşık yüzde 45’ler civarında. Korkunç bir rakam. Bu nedenle infaz rejiminin bütün sistemleri ile yeniden ele alınması gerekir. Bu sadece Adalet Bakanlığının tek başına yapabileceği bir iş değil. Ailenin, toplumun ve devletin hep beraber bu olaya el atması lazım” dedi.

8,3 MİLYON KİŞİYE DENETİM

Öte yandan, Adalet Bakanlığı verilerine göre son 20 yıl zarfında 8 milyon 300 bin denetimli serbestlik kararının infazı yerine getirildi. Bu çerçevede, 3 milyon 500 bin iyileştirme faaliyeti gerçekleştirilirken, bunların 1 milyon 450 bini madde bağımlılarına yönelik oldu. 1 milyon 424 bin hükümlüye kamu yararlı bir işte ücretsiz çalışma imkanı getirildi. 62 bin hükümlüye nakdî yardım gerçekleştirildi. 69 bin hükümlünün denetimli serbestlik üzerinden elektronik izlemeyle takibi yapıldı.

YARGI PAKETİNDE VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ocak ayı içinde açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde infaz sisteminde hükümlülerin ıslahı ve topluma kazandırılmasının güçlendirilmesi, meslek edindirme programlarının geliştirilmesi, bu amaçla işyurtlarının üretim kapasitesinin artırılacağı hedefleri sıralanmıştı. Ayrıca hükümlülerin toplum yararına çalıştırılması uygulamalarının geliştirileceği de hedefler arasında yer almıştı.

Kaynak: Haber Merkezi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...