Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 15:27
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. 'Barışı gerçekleştirmek barış eğitiminden başlıyor...
Gündem

'Barışı gerçekleştirmek barış eğitiminden başlıyor'

Son Güncelleme: 29 Nisan, 2019 - 11:18
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'Barışı gerçekleştirmek barış eğitiminden başlıyor'
Fotoğraf Başlığı'Barisi gerçeklestirmek baris egitiminden basliyor'

Barış eğitimi yoluyla barışı sağlamak için pratik yaklaşımları tartışmak amacıyla Romanya’da toplandılar.

Kaydet
a- | +A

Toplumdaki çeşitli sektörlerden, eğitimciler, politika ve din liderleri, kadınlar ve gençlik grupları, küresel barış aktivistleri ve Bükreş'teki Pentagon Olayları’nda toplanan gazeteciler gibi yaklaşık 700 kişi barış eğitimi yoluyla barışı sağlamak için pratik yaklaşımları tartışmak amacıyla Romanya’da toplandılar.

Etkinlikte, “Öğretmenlerin Barış Eğitimindeki Rolü” başlıklı 2019 Barış Eğitimi Konferansı ile, Avrupa arka planı için özelleştirilmiş barış müfredatının ilerleyişini ve uluslararası barış yasası tarafından desteklenen bir barış kültürünü geliştirmenin yönü insanlara sunuldu.

Barışın değerini öğrencilere ekecek olan; Barış Eğitimi
Barış eğitimini düzenleyen, Ploiesti’deki 1 Mai Teknik Lisesi Öğretmeni Dumitru Marius-Gabriel, “Bu çok karmaşık bir konu. Ancak tüm yolculuklar ilk adımda başladığı gibi en temel seviyedeyken barış bilincini artırmak gerekiyor. Bu eğitim sayesinde çocuklar, kendi seviyelerinde iyi davranışları yapabilme gücüne sahip olduklarını anladılar. Gelecekte hayatlarını ve ailelerinin yaşamlarını değiştirebilirler. Saygının değerinin, başkalarına yardım etmenin ve doğru yetişkinler olarak daha iyi öğrenciler oluşturma hosgörüsüne sahip olmalarının önemini görmelerini sağlamaya çalışıyorum ”dedi.

Dumitru Marius-Gabriel, “Bu proje için HWPL ile çalışmak bana çok neşe verdi ve tatmin edici oldu çünkü normal derslerimi barış mesajı ile harmanlayabiliyordum. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin rol model olmasının bizim için ne kadar önemli olduğunu anladım. Tüm savaşları durduracak gelecek nesiller için barışçıl bir dünya oluşturmak için bu barış eğitiminin var olduğunu da eklemek isterim. Ayrıca, bu eğitim sadece öğrencilerimize değil, her yerdeki tüm öğrencilere de yayılmalıdır. Onlar barışımızın geleceğidir ” sözlerini de konuşmasına ekledi.

Bu eğitimin ayırt edici yönlerinden biri, yerel bir kuruluş ile müfredata devam etmek için uluslararası bir STK arasındaki işbirliğiydi. Öğretmenler, yerel bir Rumen gençlik grubu olan Master Peace'e bağlı olarak barış eğitimini gerçekleştirdi. Dahası barış eğitimi için müfredat ve materyaller HWPL adlı uluslararası bir barış STK'sı tarafından sağlandı.

HWPL yetkilisine göre, barış eğitimi, barışı gerçekleştirmenin ve bir barış kültürünü teşvik etmenin öneminin bilincini artırarak barışı gelecek nesillere miras bırakma amacıyla tasarlandı. HWPL, kısa bir süre önce her vatandaşı barış çalışmalarına katılmaya teşvik etmek için HWPL'nin yaptığı barış faaliyetlerini ve barış anlaşmalarını içeren kitapları okullara ve kütüphanelere sunmakta.

Barış girişimlerinin bir parçası olarak; Romanya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İsrail, Kosova, Filipinler de dahil olmak üzere 21 ülkede 200'den fazla eğitim kurumu kurulup eğitimcileri ve öğrencileri sınırların, ırkların ve dinlerin ötesinde barışın değeriyle eğitmek için HWPL Barış Akademileri belirlenmiş yerlerde kuruldu.

“Barışı sağlayabileceğimiz zihniyet ile başlar”
HWPL Başkanı Man Hee Lee, “Örgütümüzün adını görebileceğiniz gibi “Göksel Kültür”; dünyadaki tüm insanları uyumlulaştırarak barışı gerçekleştirebilecek, dünyasal kültürlerin üzerindeki göklerin en yüksek kültürünü ifade eder. Bir ailede veya büyük bir servete sahip bir ülkede doğmuş olsanız bile, ailenizde veya ülkenizde huzur olmadığında kendinizi kötü hissedebilirsiniz. İlk başlangıç önemlidir, bu nedenle barış eğitimi aileden sonra okullarda ve toplumda başlamalıdır. Gördüğün, duyduğun, hissettiğin ve öğrendiğin her şey barış eğitimiyle alakalı olmalıdır. Pratik barış eğitimi diyebiliriz. Ve barışı sağlayabileceğimiz zihniyet ile başlar. HWPL böyle bir dünya oluşturmayı hedefliyor. Bu nedenle, barış materyallerini ve ders kitaplarını çeşitli tavsiyeler ışığında tasarladık, böylece materyalleri barış eğitimini teşvik etmek için tüm eğitim kurumlarına gönderdik. ”

Geçen yıldan bu yana, Romen okulları ve Comuna Sotrile College, 1 Mai Ploiesti Teknik Lisesi ve Master Peace dahil olmak üzere kuruluşlar, HWPL tarafından sağlanan barış malzemelerini kullanarak Avrupa kültürü için özel olarak oluşturulmuş faaliyetler ve gelecekte daha fazla katılımcı sağlamaya dayalı olan barış eğitimi için MOU'lar imzaladılar.

Mihai Viteazu Ulusal Koleji öğrencisi olan Maglan Isabe, HWPL barış eğitimi hakkındaki izlenimlerini şu şekilde dile getirdi:

“HWPL'nin önerdiği şey, zorbalığa karşı mücadele, şiddet içermeyen iletişim ve şu anda Romen eğitim sisteminde çok önemli olan işbirlikçi faaliyetler gibi konuları görmenin yeni yoludur. HWPL barış müfredatı, barış kültürünü oluşturabilecek hoşgörüye, özene, sosyal eşitliğe, barışa, adalete, işbirliğine, dayanışmaya ve insan haklarının değerine vurgu yapar. Öğrencileri barış liderlerine götürecek barışı ve değerini tanımlamamıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin barışçıl olması gerektiğini ve bu sistematik barış eğitimi ile barışı sağlamak için çalışmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

Master Peace Başkanı Dragomir Marian konuşmasında “HWPL ile barış eğitimi müfredatıyla çalışmamı sağlayan inancım, kişiliğim, becerilerimin hepsi herhangi bir ülkenin değer ve tutumundaki eğitimine bağlı olduğu gibi sosyal, ekonomik ve politik gelişim için de önemli olduğudur. Bu rol, herkesin yaşam boyu öğrenmeyi teşvik etmesi için kaliteli bir eğitim içeren “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler)” No. 4'te açıkça ifade edilmektedir. Bu aynı zamanda, eğitimin farklı dinler, ideolojiler ve etnik gruplar arasında saygı ve anlayışı geliştirmek için önemli olduğunu belirten Barış ve Savaş Bırakma Bildirgesi'nde (DPCW) “Barış kültürünün yayılması” maddesi ile de paylaşılmıştır.” diye bahsetti.

10 maddeden ve 38 fıkradan oluşan DPCW; uluslararası hukuka saygı, barışçıl uyuşmazlıkların çözümü ve barış kültürünün yaygınlaştırılması gibi ihtilafların çözüm ilkelerini ele alır ve barışın inşası için uluslararası işbirliğine ilişkin ilkelere değinir. Şu anda, bu bildirgenin yasal olarak bağlayıcı bir belge haline gelebilmesi amacıyla BM'ye bir karar olarak sunma sürecinde olduğu için dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlar ‘Barış Mektubu Kampanyası’na katılarak bu süreci destekliyorlar.

IPYG’nin yöneticisi Young Min Chung, “DPCW’nin 1’den 5’e kadar olan maddelerinde çatışmaları önleme ile ilgilidir, 6. ve 7. Maddeleri ise çatışmaları çözme hakkındadır ve 8 - 10. maddeler de ise sürdürülebilir barışçıl küresel toplum için önlemleri sunmak hakkındadır. Bu beyan, mevcut uluslararası hukuk hükümlerinden farklıdır, çünkü uluslararası düzene göre ihtilaf çözümü için kapsamlı bir çözüm ve kavratma ilkeleri sunar ”dedi.

“Gelecek, barış dünyasını tamamlamak için bize güveniyor. Barış eğitiminden öğrendiklerimizi alıp barış vatandaşı olarak hayatımıza dahil edelim. Uluslararası hukukun temelini dünya barışına doğru tesis edecek olan DPCW ile dünya barışı sağlanabilir. Hepinizi “Barış Mektubu Kampanyası” na katılmaya davet ediyorum.” DPCW'ye dayalı olarak barış için yasal olan bağlayıcı bir uluslararası çerçeve oluşturmaya katılım i.in insanları çağırdı.

Romanya’nın bir gençlik grubu olan Master Peace’in düzenlediği ve Uluslararası Barış Gençlik Grubu’nun (IPYG) sponsorluğunu yaptığı UN ECOSOC kapsamında bulunan uluslararası bir STK olan Uluslararası Göksel Kültür, Dünya Barışı, Işığın Restorasyonu (HWPL) ev sahipliği yaptı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 29 Nisan, 2019 - 11:18
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipucu! İşte milyonları bekleyen zam
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipuc...
    Kaydet
  • 2
    Söylemezsem Olmaz neden yok? 1 Aralık'ta ekrana gelmedi
    Söylemezsem Olmaz neden yok?
    Kaydet
  • 3
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf eseri Muğla Seydikemer'de bulundu!
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf ...
    Kaydet
  • 4
    14 yaşında başladı, bedeli ağır oldu! Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Kaydet
  • 5
    Rusya'dan Türkiye uyarısı! 'Ankara'nın egemenliğine doğrudan saldırı yapıldı'
    Rusya'dan Türkiye uyarısı!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Tedesco daha maç başlamadan iki puan kaybetti!
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Tedesco’nun korkusu şampiyonluğa bedel
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Sahi köpek meselesi çözülebilecek mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İlham Tohti'ye Nobel Barış Ödülü!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ukrayna üzerine realpolitik…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Kaydet
  • Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Kaydet
  • Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Kaydet
  • Korucunun yerine 'kırsal bekçi' geliyor
    Korucunun yerine 'kırsal bekçi' geliyor
    Kaydet
  • Akaryakıtta indirim rüzgarı! Benzin ve motorinde tabela değişiyor
    Akaryakıtta indirim rüzgarı! Benzin ve motorinde tabela değişiyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Samsunspor kaybetmiyor: 14 maçtır namağlup
Samsunspor kaybetmiyor: 14 maçtır namağlup
Kaydet
Enflasyon, faiz ve büyüme! OECD, Türkiye tahminlerini güncelledi
Enflasyon, faiz ve büyüme! OECD, Türkiye tahminlerini güncelledi
Kaydet
Pakistan’ın en değerli maden hattında Türkiye hamlesi! Çin’in hesabı dağıldı!
Pakistan’ın en değerli maden hattında Türkiye hamlesi!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası