"Türkiye neden Türklerin yaptığı aşıdan az aldı?" sorusunun cevabı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
"Türkiye neden Türklerin yaptığı aşıdan az aldı?" sorusunun cevabı

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Türkiye'nin neden Türk bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci'nin Almanya'da geliştirdiği BioNTech aşısını değil de Çin aşısını tercih ettiği tartışma konusu olmuştu. Hatta bazı çevreler "Türkiye, dünyanın alkışladığı Türk bilim adamlarından niye gurur duymuyor. Niye onların yaptığı aşıyı almıyor" diye sormuş, Ankara'nın Uğur Şahin'e "mesafeli" olduğunu bile yazmıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şahin'i aramadığını iddia edenler bile olmuştu.

İşin perde arkasında Pfizer/BioNTech tarafından sözleşmeye "aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımadıklarına" dair bir maddenin konulmak istendiğinin yattığı ortaya çıktı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısının neden Türkiye'ye geç geleceğini açıklarken, söz konusu anlaşmadaki problemli maddeyi ifşa etti.

O maddeyi kabul etmedik
Söz konusu maddeyi kendilerinin kabul etmediğini belirten Bakan Koca, bu maddenin sözleşmede yer almayacağını ve sorunun aşıldığını şu sözlerle duyurdu: "Bu konu fazla gündeme getirilen, yer yer yanlış bilgi aktarımının olduğu gördüğümüz bir konu. BioNTech aşısıyla ilgili biz tabii ki inaktif aşıyı önemsemiştik. Başından beri bu aşıyı geliştiren ilk Türk bilim adamımız olması itibarıyla, bu aşının Türkiye'de uygulanmasını istedik. Bununla ilgili bize başından beri söylenen 25 milyon gibi aşının söz konusunun olduğu 2021 için ifade edilmişti. Fiyat boyutuyla herhangi bir sorunumuz olmadı. Olması gereken fiyatın olduğunu, dünya ölçeğinde daha uygun rakam olduğunu söyleyebilirim. Bu dönemde aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımama durumunun sözleşmeye yazılması istendi. Acil kullanım izni olduğu için şu dönemde bu üretimle ilgili bir sorun olma durumunda sorumluluk taşımamayı sözleşmeye konmak istendi. Bununla ilgili bundan yana olmak istemedik. Vatandaşımıza herhangi bir sorun olursa, sorumluluk taşımadığını üretici firmanın doğru olmadığını düşündük. Bu görüşmeler devam etti. En son Uğur hocayla 5-6 kez görüştüğümü söyleyebilirim. Uğur hocayla bu sorunu kısmen aştığımızı söyleyebilirim. Sözleşmenin miktarıyla, üretimiyle ilgili bir sorun olduğunda sorumluluk taşıyabileceklerini belirten bir maddeyi koymaya karşılıklı razı olduk. Yani sözleşme miktarından daha fazla bir sorumluluk taşımama noktasında ısrarlı olduklarını, bunu aşmamızın mümkün olmadığını ifade ettiler. Biz de sözleşmenin miktarınca sorumluluk alınabileceğini belirterek bu aşıyı yapabileceğimizi konuşmuş olduk.

Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon ve opsiyonel olarak 30 milyon kadarı Ocak veya Şubat ayında söz konusu olabileceğini görüşmüş olacağız. Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 40 milyona kadar aşının sözleşmesi netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın imzalanmış olur. Bu aşının da yaygın bir şekilde imkanlar ölçüsünde kullanmayı sağlıyor olacağız.

Takvim netleştiğinde bildirim yapacağız
Sinovac aşısı ilk planda 3 milyon olarak gelecek. Toplam Şubat sonuna kadar 50 milyon gibi sözleşme yapıldı. İlk parti Pazartesi sabah Türkiye'de olacağını söyleyebilirim. BioNTech aşısıyla ilgili olarak Mart sonuna kadar 4,5 milyon gibi planladık, zannediyorum Ocak ayında bunun 1,5 milyon gibi kısmı gelmiş olacak. Önümüzdeki haftalar bunu takvimle netleştirerek Uğur hoca bildirmiş olacak.
Pfizer'le ilgili aşı fiyatının dünyada birçok ülkeye satılan fiyattan daha aşağıya olduğunu söyleyebilirim. Firmanın açıklamak istemediği için söylemiyorum. Ama dünyada satılan fiyatlardan daha aşağıda olduğunu bilelim. Benzer şekilde Sinovac da fiyatın açıklamamızı ama dünyaya satılan rakamlardan düşük olduğunu özellikle belirtmiş olalım. Biz dünyadan daha ucuza hem Sinovac hem Pfizer aşısını almış olacağız. Bu aşıları alırken de direk firmaların kendileriyle görüşmüş oluyoruz."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...