Joe Biden: Afganistan ordusunun tamamen çökmesini beklemiyorduk

Düzenleyen:
Joe Biden: Afganistan ordusunun tamamen çökmesini beklemiyorduk

GÜNDEM Haberleri

Afganistan'da bulunan Türk vatandaşları için Türk Hava Kuvvetlerinin C-130 Herkül tipi görevlendirildi. Uçak, Kâbil'e gitti, Türkleri aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi. Başkan Biden, Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye operasyonundaki tabloyu değerlendirdi. Biden, ABD'nin Kâbil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı üzerinden Amerikalıları ve kendilerine destek olan Afganlar ile diğer bazı 3. ülke vatandaşlarını tahliye operasyonundan övgüyle bahsetti.

"TARİHTEKİ EN ZOR TAHLİYE OPERASYONU"

Kâbil'de 6 bin civarında ABD askerinin görev yaptığını anlatan Biden "Bu operasyon, tarihteki en zor hava tahliye operasyonlarından biridir" ifadesini kullandı ve son rakamlara göre 14 Ağustos'tan bu yana ülkeden çıkarılan kişi sayısının 13 bini geçtiğini belirtti.

"TALİBAN'I BİRÇOK DEFA UYARDIK"

Joe Biden, Taliban ile yaptıkları anlaşma uyarınca Amerikan pasaportunu gösteren ABD vatandaşlarına havalimanına kadar güvenli geçiş imkânı sağlandığını vurguladı. "Taliban ile tahliye operasyonu konusunda yakın temas hâlindeyiz." diyen Biden, "ABD askerlerine veya operasyona müdahale etmeleri hâlinde en hızlı ve güçlü şekilde karşılık vereceğimizi Taliban'a birçok defa ilettik. Geride, Afganistan'dan ayrılmak isteyen hiçbir ABD vatandaşını bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

BÜTÜN ASKERLER ÇEKİLECEK Mİ?

Biden, 31 Ağustos'tan sonra da ülkede asker bulundurup bulundurmayacakları sorusuna "Zamanı gelince değerlendireceğiz" diye cevap verdi. ABD Başkanı ayrıca, gerekmesi hâlinde havalimanına gelememiş ancak gelmek isteyen Amerikalılar için "kurtarma operasyonları" da yapabileceklerini ifade etti.

"DEAŞ YANLILARINI TALİBAN SALDI"

Afganistan'da bazı DEAŞ yanlılarının hapishanelerden Taliban tarafından salıverildiğini iddia eden Joe Biden "Kâbil Havalimanı etrafında muhtemel terör tehditlerine karşı tedbirler aldık. Bu arada şunu da söylemek lazım, Afganistan'da DEAŞ ile Taliban birbirlerine yeminli düşmanlar" dedi.

"AFGAN GÜÇLERİ SAVAŞSAYDI HİKÂYE FARKLI OLURDU"

ABD Başkanı Biden, Taliban'ın ülkede kontrolü bu kadar hızlı sağlamasına ilişkin ABD'nin hatalı bir istihbarat değerlendirmesi yapıp yapmadığına ilişkin bir soruya ise topu Afgan yönetimine atarak şu cevabı verdi: Biz her ne kadar Taliban ile Doha'da irtibat hâlinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedik bir şeydi. Eğer Afgan güvenlik güçleri Kâbil kuşatıldığında savaşsalardı çok farklı bir hikâye olurdu. Ama ortak kanaat Afgan güvenlik güçlerinin böyle çözülmeyeceği, ülkeyi terk etmeyeceği ve silahlarını bırakmayacağı yönündeydi, ancak böyle oldu.

"BİN LADİN'İ ÖLDÜRDÜK, EL KAİDE'Yİ YOK ETTİK, GÖREVİMİZİ TAMAMLADIK"

Biden, Taliban'ın bundan sonraki eylemlerine bakarak bir yol haritası çizeceklerini ve gelecek hafta çevrim içi yapılacak G7 zirvesinde müttefikler olarak ortak bir politika belirlemeye çalışacaklarını dile getirdi. ABD'nin Afganistan'da El Kaide'yi yok ettiğini ve Usame bin Ladin'i öldürerek misyonunu tamamladığını savunan Biden "Eğer ülkeden çekilme kararı almasaydık oraya 1 Mayıs'tan sonra daha fazla asker göndermemiz gerekecekti. Bu askerlerimizin bazıları belki de orada hayatını kaybedecekti. Peki ne için?" diyerek ABD'nin artık Afganistan'da ulusal çıkarının kalmadığını söyledi.

NOKTA ATIŞI OPERASYON

Terörle mücadelede daha nokta atışı hedeflere yoğunlaşacağını anlatan Biden, görüştükleri müttefiklerinin de ABD'nin Afganistan'dan ayrılma kararlarından şikâyetçi olmadığını savundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...