AK Parti’nin hedefi kürt seçmenler
AK Parti, yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlerdeki Kürt seçmen tabanından daha fazla oy alabilmek için ayrı bir strateji üzerinde çalışıyor.
YÜCEL KAYAOĞLU
AK Parti, başta büyükşehirler olmak üzere, Kürt seçmen tabanına yönelik farklı bir yol haritası oluşturuyor. Muhafazakâr Kürt seçmenin büyük oranda kendilerine oy verdiğini belirten AK Parti yönetimi, ‘Gri alanda’ bekleyen Kürt seçmeni de çekebilecek bir söylem ve strateji üzerinde çalışıyor.
AK Parti yönetimi, 24 Haziran seçim sonuçlarından yola çıkarak, Güneydoğu’da ve İstanbul başta olmak üzere 11 metropol şehirde yaşayan Kürt seçmenlerin tercihlerine yönelik ayrıntılı bir çalışma yaptı. 1999 yılından itibaren HDP çizgisindeki partilere verilen oylar analiz edildi. Bölgedeki Kürt seçmen tabanının daha çok ideolojik gerekçelerde bu partiye yöneldiği, ancak muhafazakâr kimlikli Kürt seçmen ile büyükşehirlerdeki Kürt seçmen tabanından AK Parti’ye yönelim olduğu tespiti yapıldı. AK Parti’nin çalışmasında İstanbul’da yüzde 25-26 civarında Kürt seçmen olduğu ve bunun yüzde 13-14’ünün AK Parti’ye oy verdiği belirlendi. AK Parti yönetimi bu kapsamda, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde hem söylem bazında, hem de aday profilleri konusunda farklı bir yol izleyecek. AK Parti kurmayları, “Muhafazakâr Kürt seçmenin ilk tercihi AK Parti. Bunu hem bölgede hem de metropollerde görüyoruz. Özellikle İstanbul’da seçimin sonucunu etkileyecek nitelikte Kürt seçmen var. Doğal olarak bu kesime yönelik söylemlerimiz ve yol haritamız olacak” değerlendirmesi yaptı.
HEDEF GRİ ALAN
AK Parti, yerel seçimlerde muhafazakâr Kürtlerin yanı sıra ‘Gri alanda’ bekleyen diğer Kürt seçmenleri de çekebilecek politikaları gündeme getirmeyi hedefliyor. AK Parti kaynaklarına göre, HDP’nin yürüttüğü politikalardan rahatsız olan ve terör örgütü PKK’ya tepki gösteren, ancak herhangi bir partiyi tercih etmeyen bu seçmen kitlesi ‘Gri alanda’ beklemeyi sürdürüyor. Geliştirilecek yeni politikalarla bu kitlenin AK Parti’ye yöneleceğini düşünen parti kaynakları, “Buradan yola çıkarak, İstanbul’un bazı ilçeleri başta olmak üzere, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde Kürt kökenli adaylar gündeme gelebilir” değerlendirmesini yaptı.
KAYYUMLARIN HİZMETLERİ ANLATILACAK
AK Parti yönetimi, başta kayyum atanan belediyeler olmak üzere, Güneydoğu’da çukur eylemlerinden sonra bölgeye yönelik hizmetlerle ilgili de bir envanter çıkardı. HDP’lilerin yönettiği il ve ilçelerin kayyum atandıktan sonra geldikleri nokta bölgede her vatandaşa tek tek anlatılacak. Terörle mücadelenin Kürt vatandaşlara yönelik değil, bölgede ‘kalıcı huzur’ amacı taşıdığına vurgu yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir süre önce, kayyum atanan belediyelerin, seçimlerde yeniden HDP’nin eline geçmemesi için herkesin seferber olması talimatını vermişti. Erdoğan, bölgede yapılan yatırımların ve hizmetlerin, eski ile karşılaştırılarak halka çok iyi anlatılmasını istemişti.
