Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Atatürk Havalimanı için flaş karar!
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Atatürk Havalimanı için flaş karar!

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2014 - 17:07
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Atatürk Havalimanı için flaş karar!
Fotoğraf Başlığı Atatürk Havalimani için flas karar!

Atatürk Havalimanı'nda kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak izi kontrolüyle geçileceği bildirildi

Kaydet
a- | +A
TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, havalimanları kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak izi kontrolüyle geçiş ve ilk girişlerdeki x-ray'lerin kaldırılması konusunda izinlerin çıktığını, çok yakında deneme çalışmalarının başlayacağını ve uygulamaya geçileceğini belirtti.TAV Grubu'nun vizyon ve misyonunun değerlendirildiği toplantıda konuşan Şener, global ölçekte ortakları olmasına rağmen şimdiye kadar Türkiye ve Türkiye' yakın bölgelerde iş yaptıklarını anlattı. Türkiye'de ticari filonun 2000 yılında 162 iken bugün 385'e çıktığını, sektörde çalışanların 65 binden 167 bine çıktığını, iç hat uçuş noktasının 26'dan 52'ye, dış hat uçuş noktasının da 60'tan 236'ya çıktığını anımsatan Şener, "Ulaştırma Bakanlığının liberalleştirme politikası ve yerde havalimanlarıyla ilgili özelleştirme politikası bu işin önünü açmıştır" dedi.Dünyada kişi başına yolcu katsayılarına bakıldığında Çin ve Afrika'daki rakamların çok düşük olduğunu belirten Şener, sektörde büyümenin daha çok bu bölgelerde olacağına işaret etti.Şener, Türkiye'de bu rakamın 2000 yılında 0,49 iken, şu anda 1,94'e çıktığını ama hala çok düşük seviyelerde olduğunu ifade ederek, "Yani Türkiye'de de büyüme kesinlikle olacak ama bizim sektörümüzde geleceği görmek kolay. Biz Türkiye'deki bu katsayının çok rahatlıkla 3'e çıkacağını görüyoruz. Avrupa'ya da baktığınızda 2,5 ile 3 arasında gelişen bir katsayı vardır" ifadelerini kullandı.


Atatürk Havalimanı için flaş karar!
Başlık ResmiAtatürk Havalimanı için flaş karar!


PARMAK İZİ DENEME ÇALIŞMALARI ÇOK YAKINDA
Yer hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda değinen Şener, pasaport kontrollerindeki sıkıntıların önceliklerinde olduğunu belirtti. Smartgate ya da i-gate denen parmak izi kontrolüyle geçiş konusunda İçişleri Bakanlığı'ndan izin çıktığını bildiren Şener, deneme çalışmalarına çok yakında başlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:


"Önce pasaportunuzu göstereceksiniz, kapı açılacak, sonra içeriye girip parmak izi basarak geçeceksiniz. Pasaport alınırken parmak izi alındığı için o parmak izleri orada olacak. Bu pasaporttaki sıkıntıları çok ciddi oranda giderecek. Arap ülkelerinde var. Abu Dabi'de, Katar'da. hem kartla var, hem parmak iziyle."


Şener, parmak iziyle geçişlerin hem girişte hem çıkışta olacağını ve yalnızca Türk vatandaşları için geçerli olacağı kaydetti.


Havalimanlarında 2 defa x-ray kontrolünden geçişlerin yol açtığı sıkıntıyla ilgili bir soru üzerine de Şener, "Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu'nda karar alındı. İzmir ve Ankara'da başlıyoruz. En dış kapıda x-ray'ler olmayacak. Daha sonra da İstanbul'da uygulamaya geçecek. Uygulama en kısa sürede başlayacak" dedi.
LAGUARDIA'DA SONUÇ YAZIN BELLİ OLACAK
Toplantı sonrasında soruları da cevaplandıran Şener, Aeroports de Paris (ADP) ve Goldman Sachs ortaklığıyla katılacakları ABD'nin New York eyaletindeki LaGuardia Havalimanı ihalesiyle ilgili olarak, "Temmuz ya da Ağustos ayında sonuç belli olur. Şu anda konuşamıyoruz. Çok önemli bir havalimanı. New York'un ikinci büyük havalimanı. ABD'de ciddi özelleştirmeler olacak. Biz LaGuardia ile ABD'de olabileceğimizi gördük: Yeterlilik alabildik, büyük ortaklıklar kurabildik. Bu bizim için çok önemliydi" ifadelerini kullandı.

İhalesine girdikleri terminalin LaGuardia'nın tamamı değil sadece bir kısmı olduğunu belirten Şener, LaGuardia'nın toplam 23,5 milyon, ihalesine girdikleri terminalin ise 13,5 milyon yolcusunun olduğunu, bunu 25 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

3. havalimanına dahil olma gibi bir beklentilerinin olmadığı yönündeki bir soruya da Şener, "Cumartesi günü temel atıyorlarmış. Hayırlı olsun demekten başka bir şey bize düşmüyor. Devlet görevini yaptı, ihaleyi yaptı. Şimdi görev sırası yatırımcı şirkette. Onlar da zannediyorum başarıyla tamamlarlar. Bizim dahil olma gibi bir şeyimiz yok" şeklinde karşılık verdi.

Şener, bir başka soru üzerine, Atatürk Havalima'nındaki yeni uçak parkı yatırımlarının bedelinin yaklaşık 100 milyon avro olduğunu, yapılacak yatırımla ilave 10 milyon yolculuk bir kapasite sağlanacağını ancak çalışmalara henüz başlanmadığını, DHMİ ile görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.



TAV'ın Türkiye'de 5, yurt dışında da 9 olmak üzere 14 havalimanı işlettiğini hatırlatan Şener, bunun yanında servis şirketleri kurduklarını ve dünyada hiçbir havalimanı işletmesinde bu servis şirketlerinin hep birarada olduğu bir organizasyonun bulunmadığını dile getirdi.

TAV Havalimanları'nın yurt içi ve yurt dışı ortaklıklarına değinen Şener, "İş hayatı bir oyundur. Spor gibi bir oyundur ama tek farkı sporda tek kazananın olmasıdır ama iş hayatında kazanan çok olabilir. Biz paylaşarak büyümeyi stratejimiz olarak aldık ama bu firmalarla ortak olabilmek için onlarla aynı lisanı konuşabilmeniz lazım. Onların kültürüne, onların know-how ve bilgisine hitap edebilmeniz lazım" diye konuştu.

TAV Havalimanları'nın 14 yılda elde ettiği gelişme ile makas değiştirerek bölgesel ligden küresel lige girdiğini ifade eden Şener, TAV Havalimanları'nın geldiği noktayı rakamlarla aktardı:

"145 milyon dolarlık ciro 1,6 milyar dolara çıkmış, 10 milyon olan yolcumuz 84 milyona çıkmış. Bin 314 olan çalışanımız 23 bin 706'ya çıkmış ve EBİTDA'mız 22 milyon dolarken 527 milyon dolara çıkmış, yani 24 kat büyümüş."

TAV İnşaat'ın şu ana kadar 16,3 milyar dolarlık iş yaptığını ve devam eden işlerinin olduğunu bildiren Şener, TAV İnşaat'ın dünyanın en büyük ikinci havalimanı inşaat firması seçildiğini kaydetti.

TAV Havalimanları'nın finansal operasyon ve kabiliyetinizin üstünde büyümediğini belirten Şener, bunu "akıllı büyüme" olarak nitelendirdi. Şener, "Hiçbir zaman finansal boyutlarımızı aşan bir büyüme peşinde olmadık. Büyümemizin sağlıklı olmasını önemsedik. En büyük olmak yerine en iyi olmaya önem verdik" şeklinde konuştu.

TAV'ın, Türk Hava Yolları (THY) çok ciddi bir sinerji yakaladığını anlatan Şener, TAV'ın olduğu yerlerde THY'nin sefer ve yolcu sayısının çok ciddi oranda arttığına dikkati çekti.

Atatürk Havalimanı için imtiyaz sürelerinin 2021 yılana kadar devam edeceğini anımsatan Şener, 3. havalimanının bu tarihten önce açılması durumunda Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağını zararlarının Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından karşılanacağını, açılamaması durumunda TAV'ın Atatürk Havalimanı'nda olmaya devam edeceğini söyledi.

DHMİ'nin, 3. havalimanının açılışına bir gün kala bile Atatürk Havalimanına yatırım yapacak şekilde çalıştığını belirten Şener, "Benim bildiğim şu; 2021'de Atatürk Havalimanı sözleşmemiz bitiyor. Bu ana kadar, bu yolcu kapasitesini karşılamak için Atatürk Havalimanı kapasitesini 65-70 milyonlara çıkarmak için uğraşıyoruz. Çünkü THY çok ciddi büyüyor" diye konuştu.

DHMİ ile Atatürk Havalimanı'nın verimliliğini artırmaya devam ettiklerini paylaşan Şener, havalimanındaki askeri hangarların olduğu alan ile kargo ve yer hizmetleri tesislerinin olduğu alanlara uçak park yeri yapıldığını, bu sayede 99 olan park yeri sayısının 43 artarak 142'ye çıkacağını bildirdi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 03 Haziran, 2014 - 17:07
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Rehber yayımlandı! Vergi taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır, hangi borçlar için geçerli?
Vergi taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır, hangi borçlar için geçerli?
Kaydet
Türkiye-Belçika voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Filenin Sultanları Milletler Ligi (VNL) ikinci hafta takvimi
Türkiye-Belçika voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta?
Kaydet
Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası