HÜRJET kanatlandı, bir rüya daha gerçek oldu

- Güncelleme:

Gündem Haberleri

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yerli ve millî imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, ilk uçuşunu dün gerçekleştirdi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - HÜRJET’in ilk kanatlanışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Yerli ve millî ilk insanlı süpersonik jet uçağımız HÜRJET ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi” mesajıyla duyuruldu. 

 

2006 yılının Mart ayında Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi” anlaşmasıyla HÜRJET için ilk adım atılmıştı. Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan HÜRJET için parça üretimlerine Ocak 2021’de başlandı. 26 Aralık 2022 tarihinde ilk enerji verme testini başarıyla geçen HÜRJET’te 30 Ocak tarihinde ilk defa motoru başarılı bir şekilde çalıştırılmış ve 18 Mart 2023 itibarıyla taksi testleri için pistle buluşmuştu. HÜRJET için Ocak 2022’de Savunma Sanayii İcra Komitesinde seri üretim kararı alındı. İlk aşamada Hava Kuvvetlerine 16 HÜRJET teslim edilmesi karara bağlandı.  Tek motorlu ve tandem (iki kişilik) kokpitli HÜRJET harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...