Mısır'da Gazze zirvesi... Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze için düzenlenen "Barış Zirvesi"ne katılmak üzere Mısır'ın Şarm Eş-Şeyh kentine geldi. Erdoğan zirvenin yapılacağı binanın girişinde Mısır lideri Sisi tarafından karşılandı. Erdoğan, zirvenin yapılacağı binada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi, Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Mansur Bin Zayid Al Nahyan ile görüştü.
Gazze Şeridi'nde 7 Ekim saldırısı sonrasında başlayan savaşta, ABD öncülüğünde yapılan anlaşma ile ateşkes ilan edilmişti. İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının ardından Mısır'ın Şarm Eş-Şeyh kentinde Gazze için düzenlenen "Barış Zirvesi" bugün başlıyor.
SİSİ KAPIDA KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık edeceği zirveye katılmak üzere Şarm Eş-Şeyh kentine geldi.
Erdoğan kapıda Mısır lideri Sisi tarafından karşılandı. İki lider kameralara poz verdi.
MACRON VE STARMER İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şarm El-Şeyh Barış Zirvesi'ne katılmak için bulunduğu Mısır'da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BAE VELİAHT PRENSİ AL NAHYAN'I KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi için bulunduğu Mısır'da, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi, Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Mansur Bin Zayid Al Nahyan'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, kabulde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesinin ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğine de katkı sağladığını, savunma sanayisi başta olmak üzere diğer konularda da ilerleme için gayret gösterdiklerini ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'deki soykırımın sona ermesi için çalıştığını, kalıcı barışa dair bir fırsat penceresi aralandığını, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkes anlaşmasının tam olarak uygulanması gerektiğini, insani yardımların Gazze'ye kesintisiz ulaştırılmasının ve yeniden imar için çalışmaların derhal başlatılmasının önemli olduğunu vurguladı.
30'DAN FAZLA LİDER KATILACAK
Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının detaylarını ve bölgenin geleceğini görüşmek üzere düzenlenen zirveye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dahil 30'dan fazla ülke liderinin katılması bekleniyor.