Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Selimiye Camii'ndeki ters lalenin anlamı yüzyıllardır merak edilen konulardan biri. Müezzin mahfiline işlenen ters lale motifi Mimar Sinan imzası taşıyan gizemli bir sembol olduğu düşünülüyor.

Edirne'deki Selimiye Camisi'nin müezzin mahfilindeki ters lale motifi ile ilgili çeşitli rivayetler aktarılıyor. Mimar Sinan imzası taşıyan camideki bu detay hem sanatsal hem de duygusal bir derinlik kazandırıyor.

TERS LALE NEYİ SİMGELER?

Selimiye Camii'ndeki ters lale motifi Osmanlı sanatında ve kültüründe derin anlamlar taşıyan bir sembol olarak öne çıkıyor.

Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi - 1. Resim

Lale, Osmanlı kültüründe genellikle sevgi, zarafet ve mükemmeliyetle ilişkilendirilirken ters lale boynu bükük haliyle hüzün, tevazu ve kaybı simgelemekte. 

Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi - 2. Resim

Selimiye Camii'nde müezzin mahfilinin mermer ayağında işlenen ters lale motifini bazı tarihçiler, Müslüman birinin Allah'a teslimiyetini simgelediğini ifade ediyor. 


SELİMİYE CAMİİ'NDEKİ TERS LALE MOTİFİNİN HİKAYESİ

Selimiye Camii'ndeki ters lale figürüyle ilgili aktarılan birkaç popüler rivayet bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı, caminin inşa edileceği arazının sahibi yaşlı bir kadına kadar dayanıyor. 

Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi - 3. Resim

Anlatılanlara göre, lale bahçesinin sahibi kadın, arsasını vermek istememiş ancak sonunda bir şekilde ikna edilmiş. Mimar Sinan ise kadının inadını simgelemek amacıyla camiye ters lale simgesini işliyor. 

Selimiye Camii'ne de işlenmiş! Ters Lale motifinin hikayesi - 4. Resim

Bir diğer anlatılana göre, Mimar Sinan'ın torunu Fatma ile ilgili. İstanbul'dan Edirne'ye Selimiye'yi inşa etmek için gelen Sinan, 8-9 yaşındaki torunu Fatma'yı da yanında getirmiş. Ancak Fatma burada hastalanarak vefat etmiş. 

Sinan kaybının acısıyla torunu Fatma'nın türbesine boynu büyük bir lale motifi çiziyor. Bunu gören bir çırağın da ustasının hüznünü Selimiye'deki müezzin mahfiline işlediği aktarılıyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...