50 yıl sonra yeniden ‘Millî Sinema’

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
50 yıl sonra yeniden ‘Millî Sinema’

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Millî Sinema Günleri, 16-18 Kasım tarihlerinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İlki 1973 yılında MTTB’de gerçekleştirilen Millî Sinema Açık Oturumu, yarım asır sonra yeniden yapılıyor… Türk sinemasının elli yıllık değerlendirmesinin yapılacağı Millî Sinema Günleri, 16-18 Kasım tarihlerinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek. Uluslararası Sinema Derneği tarafından düzenlenen faaliyette, iki gün boyunca Millî Sinema anlayışı ekseninde çeşitli konu ve temaların ele alınacağı açık oturumlar düzenlenecek. 

Gazetemize konuşan Uluslararası Sinema Derneği Başkanı yönetmen Nazif Tunç “1970’lerde ortaya çıkan millî sinema hareketi, manevi unsurlardan beslenen aynı zamanda Anadolu insanının gerçek temsillerini bulabileceği bir dünyayı beyazperdede meydana getirdi. Şimdi elli yıllık yolculuğu değerlendirmek ve Türk sinemasının yönelişlerini görmek adına bu faaliyeti düzenliyoruz. Türk sinemasının yüzünü kendi topraklarına çevirmek için sorgulama yapmamız şart. Bu, bir noktada sömürgeci zihniyete karşı sinemayla mücadele etmenin bir yolu” ifadelerini kullanıyor. 

“GÜRBÜZ BİR SESE KAVUŞTU”

Millî sinemanın son dönemde güçlendiğini savunan Tunç “Doğduğu günlerdeki yerinde değil, çok yol aldı ve gürbüz bir sese kavuştu. Yücel Çakmaklı’nın yalnız başına yürüdüğü millî sinema vadisinde bugün onlarca yeni yönetmen irfan kaynaklarını beyazperdeye çok başarılı şekilde yansıtıyorlar. Üstelik milletlerarası alanda ödüllerle seçkin bir yer alıyorlar” şeklinde konuştu. 

Salih Diriklik, Mesut Uçakan, İhsan Kabil ve Üstün İnanç gibi isimlerin katılacağı sinema günleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesi, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin destekleriyle düzenlenecek. 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...