İstanbul Modern'in mimari Piano: Uçan gemi yaptım

- Güncelleme:
İstanbul Modern'in mimari Piano: Uçan gemi yaptım

Kültür - Sanat Haberleri

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in Karaköy’deki yeni binasını tasarlayan meşhur İtalyan mimar Renzo Piano, müzenin inşa safhasını anlattı. “Bu bina uçan bir gemi gibi” diyen Piano “İstanbul bir değil, birçok şehir” sözleriyle mega şehri övdü.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in Karaköy’deki yeni binasını dizayn eden meşhur İtalyan mimar Renzo Piano, İstanbul’a geldi. Dün müzede basınla buluşan Piano, binanın inşa safhasını anlattı ve İstanbul’a övgüler yağdırdı. Bina inşa etmenin tek bir kişinin işi olmadığını söyleyen Piano yaptığı çalışmayı “uzun bir pinpon maçına” benzetti. İstanbul Modern’in de özel bir hikâyesinin olduğunu kaydeden Piano “İyi bir hikâyesi olmayan binanın kendisi de iyi olmaz” dedi.

İstanbul Modern'in mimari Piano: Uçan gemi yaptım

İstanbul’a yaptığı müze için “Bu bina uçan bir gemi gibi” diyen Renzo Piano sözlerine şöyle devam etti: Aynı zamanda geleneğin de bir parçası. Eskiden burada bir antrepo vardı ve sanat müzesi olarak kullanıldı. Yani binanın bir ruhu var. Biz de ‘nasıl bir bina yapalım ki arkasındaki ruha ihanet etmesin’ şeklinde hareket ettik” diye konuştu. Müzelerin uzun süre ayakta kalacak şekilde yapılması gerektiğini kaydeden İtalyan mimar “Bu tarz bina yaptığınızda hep durması lazım. Bu bina da uzun bir süre kalacaktır. İnanıyorum ki kütüphanesi her zaman dolu olacak” dedi.

İSTANBUL SU ŞEHRİ

İtalyan Renzo Piano, İstanbul’dan da övgü dolu sözlerle bahsetti. Müze binası yapma teklifini kabul etme sebeplerinden birinin İstanbul olduğunu söyleyen Piano “Su olunca bina inşa etmek çok güzel. İstanbul da bir su şehri; her yerde su var. Bu muhteşem şehri her zaman çok sevdim. İstanbul bir değil, birçok şehir” ifadelerini kullandı. 

Piano, toplantıda konuşma yapan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve müzeye destek veren Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na da teşekkür etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...