Rus Kültür Festivali başlıyor
Bu yıl İstanbul'da baharın gelişi çok önemli yüksek düzey kültürel etkinliği ile renklendirilecek. 5-21 Nisan tarihlerinde Rusya ve Türkiye Kültür Bakanlıkları, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve Türk-Rus Kültür Vakfı organizatörlüğünde Rus Kültürü Festivali düzenlenecek.
Türkiye ve Rusya gibi ilişkileri 500 yılı aşkın bir geçmişe dayanan, kendi coğrafyasında ve dünyada önemli bir konuma sahip komşu iki ülke için, karşılıklı iyi ilişkiler kurmak ve bunları güçlendirmek bölge istikrarı adına çok önemlidir. Bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Rus Kültürü Festivali, iki komşu ülkenin iyi ilişkilerini devam ettirmek ve güçlendirmek adına önem taşımaktadır.
Moskova ve St.Petersburg'da 47 bin Türk vatandaşı, İstanbul'da da 50 bin Rus vatandaşı yaşamaktadır. Yıllık ortalama 4 milyon Rus turist Türkiye'yi, 100 bin Türk turist Rusya'yı ziyaret etmektedir. Türk-Rus evliliklerinin sayısı 80 bini aşmıştır. Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Bu veriler karşılıklı ülke tanıtımlarının, ülkeler hakkında olumlu bir imaj oluşturmanın, varsa yanlış düşünce ve önyargıları ortadan kaldırmanın önemine işaret etmektedir. Bu amaçla 15-21 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul'da "Rus Kültürü Festivali" yapılacaktır.
Festivalin amacı; Rus kültürü ve sanatını en iyi örnekleriyle Türkiye'de tanıtmak, İstanbul'u ve Türk kültürünü Ruslara tanıtmak, Türk ve Rus toplumları arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirmek, tarihte dostluğa dayalı ilişkilere dikkat çekmektir.
Son yıllarda ekonomik ve siyasi alanlarda görülen Türk-Rus ilişkilerinin hızlı gelişmesi, iki ülkenin ortaklık yakınlaşması aralarında sosyal-kültürel ilşkilerinin de geliştirilmesini gündem konumuna getiriyor. İstanbul Rus Kültürü Festivali bu yolda atılacak çok önemli bir adım olacak. Festivalin amacı, Rus kültürü ve sanatını en iyi örnekleriyle Türkiye'de tanıtmanın yanı sıra, İstanbul'u ve Türk kültürünü Ruslarla tanıştırmak. Rus Kültürü Festivali kapsamında birçok ünlü Rus sanatçı İstanbul'da sahne alacak. Festival programında Rus sinemasıyla tanışma, Rus edebiyatı defilesi, Rus tiyatro geleneği ve Stanislavskiy sistemi konulu master-class'lar, Rus klasik ve halk müziği konserleri gibi birçok farklı etkinlik var. Festival misafirlerinin ayrıca ünlü Rus halk dansları tiyatrosu olan İgor Moiseyev Rus Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisini izleme, Rus el sanatları panayırını ziyaret etme, Rus halk müziğini dinleme fırsatı olacak.
Festival çerçevesinde piyano master-class'ını yapacak Rusya Devlet Sanatçısı, Moskova Devlet Filarmoni solisti, hayırsever Yuriy Rozum 'Rusya'nın Sesi' Radyosuna verdiği röportajda Türk ve Rus halklarının birbirlerine 'çok büyük igisi, çekim kuvveti' olduğunu kaydetti. Bilindiği gibi, Yuriy Rozum İstanbul'da düzenlenen ünlü Rahmaninov Piyano Yarışması'nın jüri üyesidir. Rozum, 'Yarışmada Türk öğrencilerinin Çaykovskiy, Rahmaninov, Skryabin gibi bestecilerin eserlerine gösterdikleri ilgiyi, Rus piyano okulunun temsilcilerinden fikir almaya, onlarla görüşmeye verdikleri önemi gördüm. Çocuklar büyük dikkatle dinliyor, söylenenleri hemen uygulamada yapmaya çalışıyorlar' diye anlattı.
Festival kapsamında "Oluşturulmasından yüz yıl sonra Stanislavskiy sistemine birkaç bakış' konulu master-class yapacak Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı, Profesör, A.P.Çehov Moskova Sanat Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nikolay Skorik Türk oyuncularının ustalığını takdir ederek Rus ile Türk sanatçılarının birçok ortak noktalara sahip olduğunu dile getirdi. 'Rusya'nın Sesi' radyosuna verdiği demeçte, 'Türk sanatçıları Stanislavskiy sistemini içinden hissederler. Onun ilkelerini açıkça belirtmeden bile sezerek Rus okuluna göre çalışmalarını yapmaktadırlar' ifadesinde bulundu.
İstanbul Rus Kültürü Festivali kültür alanında iki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesi bakımından büyük önem taşıyan bir etkinliktir. Festival Rus klasik sanatının müzik ve danstan simena ve tiyatroya kadar en iyi örnekleriyle Rus kültürünün Türklere tanıtılmasına yardım edecek.
Putin'in Türkiye ziyaretinde kararlaştırıldı
15-21 Nisan tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek "Rus Kültürü Festivali"ni organize eden Türk - Rus Kültür Vakfı'nın Müdürü Leman Türkeli, etkinliğin detaylarını RS FM'de anlattı.
İstanbul'da 15-21 Nisan tarihlerinde Rus Kültürü Festivali düzenlenecek. Festival, Türk - Rus Kültür Vakfı öncülüğünde, Rusya ve Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlıklarının desteğiyle düzenleniyor ve iki ülke arasında arasında çok yönlü gelişmekte olan ilişkilerin kültürel alanını güçlendirme amacını taşıyor.
Türkiye için bir ilk niteliğindeki festivalde Rus kültürü; edebiyatı, müziği, sineması, halk dansları, el sanatları yani kısaca her yönüyle İstanbullulara tanıtılacak.
Faaliyetlerini İstanbul'da yürüten Türk - Rus Kültür Vakfı'nın Müdürü Leman Türkeli, muhabirimiz Süheyla Demir'e İstanbul'da bir Rus festivali düzenlemeye nasıl karar verdiklerini anlattı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Aralık ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında kurulan Rus-Türk Toplumsal Forumu çerçevesinde böyle bir festival düzenlemeye karar verdiklerini açıklayan Türkeli, "Festival, her kesime hitap etsin, herkes Rus kültürüyle tanışsın istiyoruz." diyor.
Kültür anlamında birbirini tanımaya ve birbirini doğru anlamaya dayalı kurulan ilişkilerin uzun soluklu olacağına ve kalıcı dostluklar getireceğine inandıklarını vurgulayan Türkeli, Rus kültürüne ilgi duyan/duymayan herkesi festivale davet ediyor.
"Herkes Rus kültürüyle tanışsın istiyoruz"
Türk - Rus Kültür Vakfı'nın Müdürü Leman Türkeli, Rusya'nun Sesi (RS FM) radyosunun sorularını cevaplandırdı:
RS FM: İstanbul'da bir Rus Kültürü Festivali düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı?
Leman Türkeli: Son yıllarda Türkiye ve Rusya arasında hem ticaret alanında hem turizm alanında büyük gelişmeler yaşanmakta. Ancak benzer yoğunlukta bir işbirliği kültür alanında henüz gerçekleşmedi. Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında bu alanda da bir takım önemli adımlar atıldı. Mesela Rus-Türk Toplumsal Forumu kuruldu ve kültür alanında da daha yoğun bir işbirliğine bu şekilde bir start verilmiş oldu. Biz Türk-Rus Kültür Vakfı olarak bu çerçevede böyle bir festival yapmayı planladık. Bunun her iki ülkenin kültürel ilişkilerine bir katkıda bulunmasını, her iki ülke ve her iki milletin çok eski tarihlere dayan ilişkilerine farklı bir boyut kazandırmasını ümit ederek böyle bir çalışma yaptık.
-Festival çok zengin bir programa sahip. Bize en öne çıkan etkinlikler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ben Öncelikle İgor Moiseyev Dans Ansamblesi'nin altını çizmek isterim. Çünkü bu grup Rusya adına çok büyük, çok önemli bir topluluk. 1937 yılında kurulmuş ve vermiş olduğu konserlerle Guinness Rekorlar Kitabına girmiş. İlk defa Türkiye'de sahne alacak. Mutlaka bu konserin izlenmesini tavsiye ederim.
Bir başka etkinliğimiz "Rus Sineması Günleri"… Rus Sineması Günleri'ndeki önemli bir özellik etkinliğe üç tane yönetmenimizin gelecek ve seyircilerle buluşacak olması. Kendi filmlerinin gösteriminden önce Vladimir Menşov, Karen Şahnazarov ve Govoruhin seyircilerle buluşacak ve sohbet edecek. Sinema severlerin bu etkinliği kaçırmamalarını tavsiye ederim.
-Festival programında bir de opera konseri var. Rus ve Türk sanatçılar sahnede bir arada olacak.
Evet, bu festivalimizin kapanış konseri. İki Türk sanatçı, iki Rus sanatçı sahne alacak. Konserin şefliğini Rengim Gökmen yapacak. Konser, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası'yla birlikte gerçekleşecek. Bir anlamda bütün etkinliğin özeti gibi olacak çünkü birlikte ortak eserler seslendirilecek. Rus sanatçılar Türkçe eserler, Türk sanatçılar Rusça eserler seslendirecek ve bir dostluk mesajı gibi olacak.
-Katılmak isteyenler İgor Moiseyev Halk Dansları Topluluğu gösterisinin ve opera konserinin biletlerini nereden temin edebilir?
Biletlerimiz Biletix'te ilgili tarihten bakıldığı durumda temin edilebilir.
-Festivalin en ilginç etkinliklerinden biri de sanırım Edebiyat Defilesi. Rus tiyatro sanatçıları Dostoyevski'nin en ünlü kahramanlarının giysileriyle podyumda teatral bir defile sunacak. Bu sıra dışı etkinlik hakkında da biraz detay alabilir miyiz sizden?
Edebiyat Defilesi'nin organizatörü St.Petersburg Dostoyevski Müzesi. Bu gerçekten sıra dışı bir etkinlik çünkü dönemin kıyafetleriyle, kostümleriyle Dostoyevski kahramanlarını podyumda göreceğiz. Sanatçıların hepsi profesyonel, St.Petersburg'un çeşitli tiyatrolarında sahne alan sanatçılar. Müzikleriyle, formatıyla gerçekten çok sıra dışı, alışılmadık bir gösteri olacak.
-Böylesi bir etkinliği tüm detaylarıyla St.Petersburg'tan İstanbul'a taşıma fikri nasıl doğdu?
Dostoyevski Müzesi bundan 2 yıl önce St.Petersburg'ta benzer bir gösteri yaptı. Gösteri bizim çok ilgimizi çekti. Çünkü kostümleriyle, makyajlarıyla, bütün bu teatral canlandırmasıyla gerçekten çok sıra dışı bir gösteri. Etkinlikte toplam 38 sanatçı yer alıyor ve açık havada yapılacak. Gösteri bir Türk ve bir Rus sunucu eşliğinde gerçekleşecek. Taksim'de İmam Adnan Sokak'ta sokağın tamamı kapatılarak kurulacak olan bir podyum üstünde gerçekleşecek.
-Program çok zengin ve Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul'un birçok noktasına yayılmış durumda. Türkler hiç olmadığı kadar Rus kültürüyle yakın olacaklar sanırım.
Evet elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz bu konuda. Her kesime hitap etsin istiyoruz, herkes Rus kültürüyle tanışsın istiyoruz. Son yıllarda hem ekonomide, ticarette, hem turizmde karşılıklı ilişkilerin geliştiğini, günden güne arttığını görüyoruz. Aynı işbirliği maalesef kültür alanında bu kadar yoğun değil. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Çünkü kültür anlamında birbirini tanımaya dayalı, birbirini doğru anlamaya dayalı kurulan ilişkilerin uzun soluklu olacağına ve kalıcı dostluklar getireceğine inanıyoruz.
-Rus Kültürü Festivali ilk ama son olmayacak diyebilir miyiz?
Evet ümidimiz o yönde. İki yılda bir tekrarlamasını ümit ediyor ve böyle planlıyoruz.
-Peki etkinliğin Türk Kültürü Festivali olarak Rusya'da da bir devamı olacak mı?
Önümüzdeki yıl için böyle bir planımız var. Şu anda stil alt yapısı oluşturuluyor Türk Kültürü Festivali'nin. St.Petersburg ve Moskova olmak üzere iki şehirde yapmayı planlıyoruz.
-Son olarak RS FM dinleyicileri için Rus Kültürü Festivali'ne davet anonsu alabilir miyiz sizden? Rus kültürüne ilgi duyanlar ya da henüz duymayanlar niçin bu festivale gitmeli?
Bu festivalde sahne alacak olan tüm sanatçılar, tüm topluluklar kendi alanlarında bu işi en iyi şekilde yapan kişiler. Dolayısıyla Rus kültürünü doğru tanıma adına mutlaka festival etkinliklerinin ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum. İlgi duyan veya duymayan, daha önceden tanıyan ya da tanışmayan herkesi bu festivale davet ediyorum.
Ayrıca RS FM'e katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Kaynak: RS FM - www.rusfestistanbul.org
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
