Sultan Abdülaziz’in emaneti vefa bekliyor

Düzenleyen:
Sultan Abdülaziz’in emaneti vefa bekliyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Eşsiz oymacılık örneklerini barındıran ve Sultan Abdülaziz’in berat fermanı gönderdiği Trabzon’daki tarihî ahşap cami ambara döndü.

Trabzon’un Hayrat ilçesine bağlı Dereyurt köyünde çürümeye terk edilen tarihî ahşap cami, yapılacak restorasyonla eski ihtişamına kavuşmayı bekliyor. Sultan Abdülaziz’in berat fermanı gönderdiği ve geçme ahşap usulüyle yapılan cami, eşsiz oymacılık örneklerini barındırıyor.  Risk altında bulunan caminin restorasyonu için yetkililere sayısız müracaat yapıldığı ancak herhangi bir netice alınamadığı öğrenildi. Konu hakkında gazetemize bilgi veren köy sakinlerinden ve Sahaflar Derneği Başkanı Adil Sarmusak, eskiden mekânın ‘halk meclisi’ gibi kullanıldığını anlattı.
Tarihî mabedin yıllarca bakımsız kaldığını söyleyen Sarmusak, “Caminin çatısı aktığı için el dokuma halıları çürüdü. İçerisine de zaman zaman ot dolduruldu, ambar gibi kullanıldı. Hasılı tarihî cami unutuldu, terkedildi, yıpranmaya bırakıldı. Hâlbuki bu cami hem tarihimiz, hem de sanatımız açısından çok önemli. Diyebilirim ki ağaç oymacılığının zirvesi. 190 yıllık olmasına rağmen direkleri, mahfelleri, minberi, mihrabı ilk günkü gibi. Geçme tekniği ile çivi kullanılmadan yapılan  cami, mühendislere parmak ısırtıyor. Eğer korunmazsa hepsi zayi olacak. Uzmanlar tarafından restore edilip turizme açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...