Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

- Güncelleme:
Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

Kültür - Sanat Haberleri

Uzun yıllar Osmanlının kalbi olan Yıldız Sarayı, ilk defa “saray müze” konseptinde bütünüyle ziyarete açılıyor… Projeyi Türkiye gazetesine açıklayan Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, sarayın önümüzdeki bir iki ay içerisinde kapılarını açacağını ve içerisine Sultan Abdülhamid Müzesi kurulacağını söyledi...

Sultan III. Selim zamanında ilk yapısı inşa edilen ve Osmanlının son devrinde yeni köşk ve binalarla devamlı genişleyen Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid döneminde âdeta imparatorluğun kalbiydi… Saray, âdeta Sultan Abdülhamid’le de özdeşleşmişti… Fakat Yıldız, Padişah’ın tahttan indirildiği 31 Mart Vakası sonrasında yağmalandı. Yeni devirde ise farklı devlet kurumları tarafından kullanılıp bazı kısımları atıl hâlde kaldı, hatta kumarhane olarak işletilen yerleri oldu... 

Büyük Mabeyn Köşkü yenilenen Yıldız Sarayı, 2015 yılında cumhurbaşkanlığına hizmet vermeye başladı. Sarayda, 2018 yılında da Millî Saraylar tarafından büyük bir restorasyon başlatıldı. Dört senedir devam eden restorasyon çalışmalarında, Yıldız Sarayı içerisindeki tarihî kısımlar olan Çit Kasrı, Set Kasrı, Yaverler Dairesi, Has Bahçe, Küçük Mabeyn ve Harem binaları yenilendi. Ve şimdi Yıldız Sarayı, ilk defa “saray müze” konseptinde tamamıyla ziyarete açılıyor. Önceden adı müze olan Yıldız, gerçekten bir müze hüviyetine kavuşuyor. 

Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

EN ÇOK MERAK EDİLEN SARAY

Yıldız’da yapılan restorasyonları ve kurulması planlanan müze projelerini Türkiye gazetesine açıklayan Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız “Yıldız Sarayı’ndaki bazı binalar daha evvel belirli dönemlerde kullanıma açılmış ama Şale Kasrı hariç hiçbiri müzecilik anlamında kullanılmamıştı. Şimdi Yıldız Sarayı, ilk defa bütünüyle bir müze olarak ziyaretçisiyle buluşacak. Aldığımız geri bildirimlere göre en çok merak edilen sarayımız Yıldız Sarayı… Bu yüzden müzeyi bir iki ay içerisinde açmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

2 BİN NESNE DEPOLARDAN ÇIKARILDI

Tarihî sarayda yapılan çalışmaları da anlatan Dr. Yıldız “Yıldız Sarayı’ndaki binalarda yaşanan meşhur yağmanın yanında çok uzun zaman atıl hâlde kalmanın ve farklı kamu kurumları tarafından kullanılmanın getirdiği sıkıntılar vardı. Ciddi bir restorasyon gerekiyordu. Millî Saraylar olarak dört senelik süreçte çok önemli bölümlerin restorasyonunu gerçekleştirdik. Çalışmaların bitmek üzere olduğu Küçük Mabeyin, Çit Kasrı, Set Kasrı, Has Bahçe, Harem Daireleri, Kızlar Ağası ve tarihî seralar ilk safhada açılacak. Depolarımızdan çıkardığımız 2 binden fazla nesneyi bu mekânlarda sergileyeceğiz. Yıldız Sarayı müze olarak açıldıktan sonra sürekli genişleme potansiyeline sahip. Sarayı tiyatrosu, Hünkâr Dairesi, Musahiban Dairesi gibi bölümlerin restorasyonu da bir taraftan devam ediyor. Özellikle saray tiyatrosu, günümüze ulaşan tek örnek. Bir buçuk yıl sonra açılacak. Hem ziyaret edilebilecek hem de zaman zaman temsiller yapılabilecek. Üçüncü safhada ise Çukur Saray ve Telgrafhane gibi binaları restore edeceğiz” dedi. 

Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

TARİHî HAMAM GÖRÜLECEK

Yıldız, restorasyonlardaki sürprizden de bahsederek “Örneğin Küçük Mabeyn’in bitişiğinde bir hamam var. Bu yapı, 19. asır saray hamamları arasında günümüze ulaşan tek numune. Gözlerden uzak kaldığı için çok özel korunmuş. İçerisinde kullanılan seramik ve banyo malzemelerine kadar çok özel. Bu mekân daha evvel hiç görülmemiş. Biz de ziyaretçiye çok dikkatli bir şekilde göstereceğiz” ifadelerini kullandı.  

Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

SULTAN ABDÜLHAMİD MÜZESİ GELİYOR

Yıldız Sarayı sürprizlerle açılacak…  Yıldız’ın içerisinde “Sultan Abdülhamid Müzesi” de kurulacak. Dr. Yasin Yıldız müze projesini şu sözlerle anlattı: Sultan Abdülhamid Müzesi bir ilk olarak kapılarını açacak. Millî Saraylar bu konuda çok şanslı. 19. asra ait tarihî emanetlerin mühim bir kısmı bizim envanterimizde. Bunları bir müze disiplini içerisinde ziyaretçiyle buluşturacağız. Bu çerçevede bir koleksiyon ilk defa bir araya getirilecek. Sultan Abdülhamid devrine dair her şey bu müzede olacak. Şahsi eşyalarının dışında Sultan’ın kitaba, marangozluğa ve tiyatroya merakının, siyaset ve diplomasideki yerinin ve 33 yıllık padişahlık dönemindeki yatırımlarının yansımalarını görebileceğiz. Müze binası için son çalışmalar devam ediyor. Yıldız’daki Büyük Mabeyn’in etrafındaki kasırlardan biri, müze binası olacak. 

Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

O RESİMLER SERGİLENECEK

Sultan Abdülhamid’in resim gibi sanatlarda önemli bir hami olduğunu kaydeden Yıldız, Padişah’ın desteklediği sanatçıların eserlerine de önümüzdeki aylarda açılması planlanan müzede yer verileceğini söyledi.  

MÜZE İÇİNDE MÜZE

Millî Sarayların Yıldız Sarayı içerisine farklı müze kurma planları da var. Yıldız içerisinde Sultan Abdülhamid Müzesinin yanı sıra bir Mobilya Müzesi açılacak. Halı Müzesi için de hazırlıklar devam ediyor.

ŞAHSİ KÜTÜPHANESİ İHYA OLUYOR

Sultan Abdülhamid’in şahsi kitaplarının olduğu Yıldız Sarayı içerisinde yer alan kütüphane binası da yeniden ihya edilecek. Yasin Yıldız “Yıldız Kütüphanesi İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeydi. Yaklaşık dört sene süren bir tasnif çalışmasından sonra yeniden Yıldız’daki yerine geldi. Kütüphanede bir kısmı el yazması olmak üzere yaklaşık 25 bin civarında kitap var. Bunların hemen hemen tamamı Sultan’ın şahsi kitapları… Sultan Abdülhamid’in Yıldız Külliyesindeki kütüphane binası da restore ediliyor. Yani kütüphane binası orijinal yerinde ihya edilecek. 36 bin fotoğraflık Yıldız Albümleri de içerisinde yer alacak” dedi. MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Yıldız Sarayı kapılarını açıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...