Gelin Mevlidi gün yüzüne çıktı

Gelin Mevlidi gün yüzüne çıktı

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Anadolu’da Hazreti Peygamber aşkıyla kaleme alınan mevlit eserlerinin bir yenisi daha keşfedildi… Halk arasında okunan mevlit çeşitlerinden biri olan “Gelin Mevlidi”nin bilinen tek nüshasının kopyası Prof. Dr. Fethi Gedikli tarafından bir sahafta bulunarak Latinize edildi.

MURAT ÖZTEKİN

Eser “Gelin Mevlidi” adıyla Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları etiketiyle okuyucuya sunuldu. Yazarı bilinmeyen kitabın, nüshasının nerede olduğu da belli değil. Eseri diğer mevlitlerden ayıran şey ise Hazreti Peygamberin ebeveynleri olan Hazreti Âmine ile Hazreti Abdullah’ın evliliklerinin anlatılması. Sorularımızı cevaplayan Prof. Dr. Gedikli “Gelin Mevlidi sözlü olarak okunan bir eserdi ama yazma nüshası bilinmiyordu. Biz eserin bir nüshasının kopyasını Gaziantep’te bulduk ve yayına hazırladık. Muhtemelen kitabın bir müellifi de var. Benim tahminime göre kitap 15. asırda kaleme alınmış. Eserde Muhammed aleyhisselamın anne-babasının evlenmesine yoğunlaşılıyor olması mühim. Sayıları 150’yi aşan diğer mevlitlerde Hazreti Amine ile Abdullah’ın evlilikleri bu kadar teferruatlı değil” şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Gedikli, eserde başka mevlitlerde bulunmayan çok sayıda Türkçe kelime bulunduğunu da sözlerine ilave ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...