Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayaklarımızın üzerinde durmak zorundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayaklarımızın üzerinde  durmak zorundayız

POLİTİKA Haberleri

“Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hâkim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten bir ülke olmalıyız.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’nin açılışında konuştu. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu tarz merkezlerin olması ve çoğalmasının önemli olduğunu belirten Erdoğan “Artık hayalleri gerçeğe dönüştürdük. Daha büyük hayaller için çalışmamız gereken bir dönemdeyiz. ODTÜ başarılarıyla hep adından söz etmiştir. İdeolojik kavgalar elbete ODTÜ’yü de etkilemiştir. Buna rağmen marka değerini korumayı ve geliştirmeyi bilmiştir” dedi.

BİLİM TİCARİ META DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteleri küresel yarışta en büyük güç kaynağı olarak gördüğünü kaydederek, şöyle devam etti:
Bilim eğer ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insana ve topluma hizmet eder. Bilimsel faaliyetlerin ve araştırmaların ürüne dönüşmesi, ticarileşmesi elbette önemlidir ancak bilimin kendisinin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz. Biz mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını devam ettirmekle görevliyiz. Yeni dönemde artık niteliğe, kaliteye yoğunlaşmamız gerekiyor.

REFORMLAR ACİL İHTİYAÇ
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin diğer hususlar gibi yüksek öğretim alanındaki reformlar için büyük imkânlar sağladığını ifade ederek, özellikle tıp, mühendislik ve hukuk gibi temel alanlarda eğitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik reformlara olan ihtiyacın çok daha acil olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: Vakıf üniversitelerimizin, kendilerine sağlanan onca ayrıcalığa rağmen, kimi istisnalar hariç, eğitim-öğretimde kalitenin yükseltilmesi beklentilerimize yeteri kadar katkıda bulunamadıklarını görüyoruz. Hatta bazı vakıf üniversitelerimizin, vakıf mantığıyla asla uyuşmayacak şekilde sadece kazanç odaklı faaliyet gösterdiklerini de üzüntüyle müşahede ediyoruz. Bu meselenin üzerinde de hassasiyetle durulması gerekiyor.

SORUMLULUKLARIMIZ VAR
Dünyada artık bağımsızlığın ölçütü olarak toprak, bayrak ve milli para gibi kriterlere yenilerinin eklendiği bir döneme girildiğine değinen Erdoğan, şunları kaydetti: Bunların en başında da teknolojik bağımsızlık geliyor. Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitim, bilişim teknolojilerinden yapay zekâya kadar her alanda kendi ayaklarımız üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Şayet biz bunu beceremezsek zorunlu olarak ipin ucu başka birilerinin eline geçecektir. Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hâkim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Üstelik kendimizle birlikte kalbini ve umudunu bize yöneltmiş tüm dostlarımıza, kardeşlerimize karşı da sorumluluklarımız var. Teknolojik bağımsızlığımız işte bu sebeple de çok önemlidir. Teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülke konumuna gelmedikten sonra bu hedefe ulaşamayız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...