Başörtüsü mesaisi başladı... Muhalefet yan çizme eğiliminde

- Güncelleme:
Başörtüsü mesaisi başladı... Muhalefet yan çizme eğiliminde

Politika Haberleri

Başörtüsüne güvence getiren ve aile kurumunun güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliği teklifinin TBMM’deki mesaisi başladı.

Meclis Anayasa Komisyonundaki görüşmelerde, AK Parti ve MHP sözcüleri teklifin içeriğine ilişkin bilgi verdi. HDP’nin katılmadığı görüşmelerde, CHP, AK Parti’nin başörtüsü meselesini siyasete alet ettiğini savundu. İyi Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta ise “Gerçekten samimiyet ve ortak akılla bu meseleyi çözme niyetindeyseniz İyi Parti ve CHP olarak biz varız, çalışmamız burada, biz buradayız. Eksiklikleri gideren, özgürlük alanlarını genişleten ve milletimizin ekseriyetini ortak noktada buluşturacak teklifimiz hazır” dedi.   

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, Altılı Masa olarak, AK Parti ve MHP’nin teklifinin değiştirilmesini isteyeceklerini kaydetti. Özkoç, kendi önerilerinin kabul görmemesi durumunda Genel Kurul’daki oylamalarda nasıl tavır alacaklarının sorulması üzerine “Biz kendi teklifimizin arkasında duracağız” dedi. Özkoç’un bu sözleri, istedikleri değişikliğin yapılmaması halinde teklife destek vermeyecekleri şeklinde yorumlandı.

MUHALEFET NE ÖNERİYOR?

Muhalefet, AK Parti ve MHP’nin önerdiği “Hiçbir kadının; dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı temel hak ve hürriyetlerden yoksun bırakılamayacağına” hükmünden “Dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı” ifadesinin çıkarılmasını istiyor. Muhalefetin önerisinde, bunun yerine “Hiçbir kadın, başını örtmesi de dâhil olmak üzere tercih ettiği kıyafetinden dolayı temel hak ve hürriyetlerden yoksun bırakılmayacağı” şeklinde düzenleme yapılması öngörülüyor.

Komisyondaki görüşmelerde CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Alevilerin de mağdur olduğunu belirterek “Bu konuların da buraya gelmesi lazım. Başörtüsü konusunda mağduriyet varsa, Alevilerin de mağduriyetleri var. Cemevlerinin ibadethane olması gibi konular da buraya gelmeli” dedi. Muhalefet, aile ilgili maddeye ise, çocuklara yönelik şiddet, istismar ve ayrımcılıkla ilgili yeni hükümler eklenmesi talep ediyor. Anayasa değişikliğinin komisyondaki ilk gün görüşmelerinde, milletvekilleri teklifin geneli üzerindeki görüşlerini dile getirdi. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere ise önümüzdeki hafta devam edilecek. HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...