Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. CHP, MİT yasasını AYM'ye taşıyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Politika

CHP, MİT yasasını AYM'ye taşıyor

Son Güncelleme: 20 Şubat, 2012 - 15:15
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
CHP, MİT yasasını AYM'ye taşıyor
Fotoğraf Başlığı Kraliyet ailesi Noel törenine katildi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunu, bu hafta içinde Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi.

Kaydet
a- | +A
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'deki basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunu, hiç beklemeden onaylamasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Yasaya ilişkin itirazlara kulak vermeden, tereddütler giderilmeden, demokraside olmaması gereken karanlık alanlar ortadan kaldırılmadan, yasanın süratle onaylanmasını, "milletin iradesine" aykırılık şeklinde değerlendiren Hamzaçebi, AK Parti'nin çoğunluğunun, milletin iradesi olmadığını ifade etti.
Bu yasayla, çok "vahim" yanlışlıkların yapıldığını savunan Hamzaçebi, 1983'ten beri yürürlükte olan MİT Yasası'na göre, MİT'in görev alanının son derece belirli olduğuna işaret etti. Hamzaçebi, MİT'in, devletin varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine, anayasal düzene karşı faaliyetler nedeniyle ulusal istihbarat ağını oluşturmakla yükümlü olduğunu dile getirerek, MİT'in görevlerini sıraladı.
Yaklaşık 30 yıldır yürürlükte olan MİT Yasası'nın, Başbakan'a MİT'e doğrudan görev verme yetkisini vermediğini ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görevler, belirttiğim çerçevede verilebilir. Bunun dışında MİT'e, adı ister özel, ister belirli olsun, Sayın Başbakan'ın herhangi bir görev verme yetkisi, son yasal düzenlemeye kadar yoktu. Son düzenlemeyle, artık Başbakan, MİT'e, karanlık bir alanda, bilinmeyen alanlarda özel görevler verebilecektir. MİT'in, amacı dışına çıkabilmesinin, daha doğrusu siyasiler ve hükümetler tarafından MİT'in ana görevleri dışında kullanılabilmesinin yolu açılmıştır. Sayın Başbakan, bu yasal düzenlemeyle MİT'e, bugüne kadar yasalarla tarif edilmiş görevlerin dışında, kendisi tarafından bir görev verildiğini dolaylı olarak kabul etmiştir. Bir demokraside bunun kabul edilmesi mümkün değildir. 'Özel' kelimesinin, 'belirli' ile yer değiştirmesi sonucu değiştirmemektir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne bakıldığında 'özel' kelimesinin karşılığının 'belirli' olduğu görülecektir."

-"Milletin vicdanında kabul görmüyor"-

Hamzaçebi, bugüne kadar MİT mensuplarının, Başbakan'ın izni alınmaksızın, çeşitli kovuşturma ve yargılamalara tabi tutulduğunu belirterek, Kaşif Kozinoğlu'nun bunlardan biri olduğunu, Erzincan'daki soruşturma nedeniyle iki MİT mensubunun Başbakan'ın izni olmaksızın tutuklandığını anımsattı. Hamzaçebi, tutuklamaların, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin, savcıya verdiği yetkiyle olduğuna işaret ederek, bu yetki ortadayken, böyle düzenleme yapmanın, demokrasi ve hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, bunun, Başbakan'ın karanlık bir alanda manevra yapabilmesinin imkanının yaratılması olduğunu savundu.
Akif Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı onaylamış, yürürlüğe girmiş, cumhuriyet savcıları soruşturmaya son vermiş olabilir ama biz bu yasayı Anayasa Mahkemesine süratle götüreceğiz. Bu yasa, Anayasa Mahkemesinin kararı ne olursa olsun, milletin vicdanından dönecektir. Milletin vicdanında kabul görmeyen bir yasa vardır" dedi. Hamzaçebi, yasa için bu hafta içinde Anayasa Mahkemesine başvuru yapacaklarını ifade ederek, kanunların genelliği ilkesini bir kenara bırakarak, bir kuruma, belirli kişilere özel düzenleme yapmanın, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, MİT Yasası bağlamında, "seçilmişleri, atanmışlara kurban etmeyeceği" yönünde değerlendirmede bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, bunu, yasama, yürütme, yargı organlarının görev tariflerini ortaya koyarak yaptığını söyledi.
Hamzaçebi, "Başbakan'ın bu cümlesini şöyle anlamak isterim: Hangi anlamda kullandı bilemiyorum muhtemelen benim anladığım anlamda kullanmadı; millet iradesi önemlidir, herkes saygı göstermek zorundadır. Millet iradesine rağmen 8 milletvekili cezaevinde. Yargı, milletin iradesini bir kenara atmıştır. Yapılması gereken, bu iradenin TBMM'ye yansımasını sağlamaktır. Sayın Başbakan, bu anlamda cümlesini kurmadıysa, bu şekilde yorumlamasını rica ediyorum. Diğer anlamda kullanıyorsa, 'MİT Yasası nedeniyle soruşturulan bürokratlar, seçilmişlerin talimatlarıyla hareket etmiştir, bu bürokratlar hakkında kovuşturma yapmak, seçilmişler hakkında kovuşturma yapmaktır. Dolayısıyla ayağınızı denk alın' Bu anlamda bir açıklamaysa ayrı bir değerlendirme konusu" diye konuştu.
Hamzaçebi, MİT Yasasında yapılan düzenlemenin, seçilmişlerin, herhangi bir şekilde korunmasını sağlamadığını ifade etti.

-"Cemal Süreya'dan okusaydı"-

Erdoğan'ın dünkü açıklamasında dindar gençlik tartışmasına girdiğini belirten Hamzaçebi, Erdoğan'ın "modern dindar gençlik" dedikten sonra, Necip Fazıl'ın gençliğe hitabından, "Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, kalbinin davacısı bir gençlik" şeklinde alıntı yaptığını söyledi.
Atatürk'ün gençliğe hitabesinin kaldırılması tartışmalarında bir arka plan olduğunu ifade eden Akif Hamzaçebi, "Necip Fazıl'ın bu cümlesinin hemen devamındaki, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" cümlesini eleştiren bir ifadeyi, Başbakan ne zaman okuyacak, merak ediyorum. Başbakan'a, dindar gençlik tartışmasından çıkmasını tavsiye ediyorum. Konuştukça durum daha kötüleşmekte. Başbakan keşke Cemal Süreya'nın Üvercinka, Göçebe, Sezai Karakoç'ın Mona Roza'sından dizeler okusaydı. Sayın Başbakan, bunları okuduğu zaman Türkiye'de demokrasi yoluna girmiş olacak, otoriter rejim endişeleri ortadan kalkacaktır. Bunları okumasını diliyorum" diye konuştu.
Hamzaçebi, Erdoğan'ın, din konularını, geleneksel bir şekilde açıklamaya çalıştığını ifade ederek, bütün semavi dinlerin, İslamiyet'in, haksızlığa karşı, adalet özlemini ifade ettiğini söyledi. İbadetin, dinin kendisi değil; adaletli topluma ulaşılması için araçlar olduğunu dile getiren Hamzaçebi, sözlerini, "Başbakan, dinin özü olan adaleti dinin içinden çekip alıyor, bunun yerine ibadetleri koruyor. İbadetler, adalete ulaşmanın aracıdır. Adaleti dinin içinden çekerseniz, geriye din kalmaz. Dinin özündeki adalet kavramını özümsemiş gençler, yöneticiler, siyasetçiler, siyasete adalet dağıtmanın yeri olarak bakar, nema dağıtmanın yeri olarak değil. Adaleti özümsemiş insanlar, hükümete ceketiyle gelip, ceketiyle giderler. Başbakan'a bu tartışmadan çıkmasını diliyorum, aksi halde konuştukça batacaktır" diye sürdürdü.
Hamzaçebi, daha önce "Bizim yargıya müdahale etmemizi mi istiyorsunuz" diyen Hükümetin, bugün yargı sürecine bir yasayla müdahale ettiğini, söyledikleri cümlelerin altında kaldığını ileri sürdü.
İlk günkü tüzük kurultayına muhalif delegelerin katılmayacağına yönelik haberlerin sorulması üzerine Hamzaçebi, böyle bir sonucun olacağını tahmin etmediğini, Genel Başkan'ın olağanüstü kurultay talebine delegelerin çok büyük ölçüde ilgi göstereceğini sözlerine ekledi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 20 Şubat, 2012 - 15:15
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 5
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kayseri merkezli 6 ilde zehir tacirlerine darbe: Çok sayıda gözaltı var
Kayseri merkezli 6 ilde zehir tacirlerine darbe!
Kaydet
Beyaz ette fahiş fiyat uygulayan marketler tek tek tespit edildi! 10 milyon liralık ceza
Beyaz ette fahiş fiyat uygulayan marketlere 10 milyon lira ceza
Kaydet
Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası