Heyecanlandıran araştırma: Omicron varyantı T hücrelerini aşmakta zorlanıyor

Düzenleyen:
Heyecanlandıran araştırma: Omicron varyantı T hücrelerini aşmakta zorlanıyor

SAĞLIK Haberleri

ABD’de yapılan bir araştırma Covid-19'un Omicron varyantının bağışıklık sisteminin ikinci basamak savunmasının önemli bir parçası olan T hücrelerini aşmakta zorlandığı tespit edildi. Bu sayede çoğu enfeksiyonun insan vücudunda ilerlemesinin önlendiği açıklandı.

Omicron ile ilgili son yapılan araştırma yüreklere su serpti. Araştırmada Omicron varyantının vücudun savunması mekanizması T hücrelerini aşmakta zorlandığı açıklandı.

Yale Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapan medRxiv isimli kuruluşun gerçekleştirdiği çalışmada, Omicron'un T hücrelerini geçmekte zorlandığına, bu sayede Covid-19'a karşı güçlü engel oluşturduğuna dikkat çekildi.

Covid-19 aşısı olmuş veya hiç aşı yaptırmamış gönüllülerden alınan T hücreleri, Omicron virüsüne maruz bırakıldı. Gözlemledikleri sonuçlara göre hazırladıkları raporda bilim adamları, "Omicron'a karşı iyi korunmuş T hücresi bağışıklığının, şiddetli Covid-19'dan korunmaya katkıda bulunması muhtemeldir" ifadelerine yer verdi.

ENFEKSİYON RİSKİNİ OLDUKÇA AZALTIYOR

Araştırmada ayrıca Covid-19'a karşı güçlendirici aşıların, bulaşma riski diğerlerine göre çok daha yüksek olan Omicron varyantına karşı enfeksiyon riskini ciddi oranda düşürdüğü belirtildi.

Yeni bulgu, Covid-19'un Omicron varyantına yakalanan yakınlarıyla aynı evi paylaşan tam aşılıların Delta'ya göre 3 ila 4 kat daha fazla enfeksiyon kapma riski taşıdıklarını ancak takviye doz alanların bu riski oldukça azalttığını ortaya koydu.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...