Kansızlık erken doğum sebebi

Kansızlık erken doğum sebebi

SAĞLIK Haberleri

Kansızlık sebebiyle tüm hücreler gibi bebeğin de oksijensiz kalması doğum olayını erken başlatıyor.

Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, ülkemizde gebelerde kansızlığın çok yüksek olduğunu belirterek, bu durumun erken doğumu artırdığını söyledi. Ülkemizde her 4 gebeden üçünde demir eksikliği anemisi olarak tarif edilen ileri seviyede kansızlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, "Hamilelik zaten fizyolojik olarak kansızlığın olduğu bir durumdur. Kansızlık durumunda bütün dokulara giden kan azaldığı gibi bebeğe giden kan da azalıyor. Bu durum erken doğum riskini artırıyor" dedi.
Yeşil sebze ve meyve tüketmenin demir depolarını olumlu yönde etkilediğini ancak gebelikteki kansızlığı sadece sebze yiyerek gidermenin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Demir, "Gebelikte 12. ya da 13. haftadan sonra kan ilaçları ile demir takviyesi yapılıyor. Ancak en ideal olanı planlı gebeliklerde anne adayının hamile kalmadan önce demir depolarını doldurması ve ondan sonra hamile kalmasıdır" dedi.
İYOT EKSİKLİĞİNE DE DİKKAT
Gebelikte iyot eksikliğinin de önemli bir problem olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, "Bebeğin zeka gelişimine katkıda bulunan iyot çoğunlukla tuzlardan alınıyor. Ancak gebelik hipertansiyonunu engellemek için anne adayının tuz kullanmasını istemiyoruz. Bu durumda yeterli derecede iyot da alamıyor. TJOD olarak anne adaylarının kullanması gereken vitamin ve mineral desteklerinin içine iyot tabletlerinin de girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...