Kırık kalp 'kalpten' öldürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kırık kalp 'kalpten' öldürüyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Duygusal stresin kalp için olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, ‘kırık kalp sendromu’nun kişiyi ölüme kadar götürebileceğini söylüyor

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Romantik bir adı olsa da tıbbi literatürde “Takotsubo kardiomyopatisi” olarak tarif edilen “kırık kalp sendromu” kalpte yapısal bir bozukluğa yol açarak ölüme kadar götürebilen bir hastalık.

“Kırık kalp sendromu”nun hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, duygusal stresin kalp üzerinde son derece olumsuz bir etkisi olduğunu belirterek “Bu sendrom, kişinin çok sevdiği birini kaybetmesi, terk edilmesi ya da ayrılma gibi büyük duygusal travmalar oluşturan olayların sonucunda meydana gelen kalıcı olmayan bir kalp rahatsızlığıdır. Bu sendromu yaşayan kişilerde birden gelişen göğüs ağrısı meydana gelir ve kişi kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder. Bu sendromun gelişiminde kalbin sol tarafındaki pompalama fonksiyonunda kalıcı olmayan bir problem çıkar. Kalp krizi ile belirtileri benzer ancak mekanizması farklıdır. Kalp krizinde kalp damarları tıkanır, kırık kalp sendromunda ise kan akışı yavaşlar” dedi.  

Sevgililer Günü'nün de kırık kalp sendromu için zemin hazırlayan günlerden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yazıcıoğlu “Bazıları için, bu özel gün beklenmedik bir stres kaynağına dönüşebilir. Duygusal stresin kalp üzerindeki etkilerini hafife almayın, mutlaka bir uzmana danışın. Çünkü kırık kalp sendromunun tedavisinde psikolojik desteğin yanında kalp ilaçları da kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...