Kurban etini 12 saat sonra pişirin

Kurban etini 12 saat sonra pişirin

SAĞLIK Haberleri

Kurban Bayramı’nda en çok rastlanan şikâyetler mide ağrısı ve sindirim problemleridir. Bu durumun en önemli sebebinin kurban etinin usulüne uygun olarak tüketilmemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Hecer, kurban etinin kesimden en az 12 saat sonra pişirilmesi uyarısında bulunuyor.

Yeni kesilmiş taze etin lezzetini kazanması için 12 saat dinlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hecer “Kesimden sonra ortam sıcaklığına bağlı olarak genellikle ilk 15 dakika içinde et sertleşmeye başlar. Et, taze olmasına rağmen kendine has lastik kıvamlı, kuru ve aromasızdır. Böyle etler gevrek değildir;  pişirildiklerinde lezzet vermez, zor işlenir, iyi pişmez. Midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da sebep olur” dedi.

NASIL SAKLAYALIM?
Etin saatler içinde bir takım enzimatik reaksiyonlar göstererek “olgunlaştığını” ifade eden Prof. Dr. Hecer “Etin +4 derecede soğutularak olgunlaşması beklenmelidir. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer, gevrek ve lezzetlidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Bu süre kıymada genellikle üç gündür. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18ºC’de altı ay saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu

ETİ SEBZEYLE TÜKETİN
Etin içindeki demirden daha yüksek oranda faydalanmak için C vitamininden zengin sebze yemeği ya da salata ile tüketiminin önemli olduğunu da belirten Prof. Dr. Hecer “Sebzelerde bulunan C vitamini, etteki demirin emilimini artırır” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...