Light sigara kanser teşhisini geciktiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Light sigara kanser teşhisini geciktiriyor

SAĞLIK Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Light sigara gibi tütün ürünlerinin, akciğerin daha derinlerinde görülen kanser alt tiplerini artırdığı ve bu kanser tiplerinin belirtileri daha geç verdiği için daha geç tespit edildiği belirtildi.

Light, mentollü, meyve aromalı gibi çeşitli isim ve içerikteki sigaraların, akciğerin daha derinlerinde görülen kanser alt tiplerini artırdığı, bunun tanıyı geciktirebildiği, cerrahi müdahale şansını ve akıllı ilaç tedavilerinin etkinliklerini azalttığı belirtildi. 

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Civelek “Kansere bağlı ölüm sebepleri incelendiğinde, akciğer kanseri her iki cinste de en sık ölüm sebebidir” dedi.

"DAHA DERİNLERDE GÖRÜLEN ALT TİPLER ARTTI"

Akciğer kanserine neden olan faktörlerde tütün kullanımının ilk sırada yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Civelek, şu ifadeleri kullandı: "Özellikle light sigara gibi tütün ürünlerinin şekli değiştikçe akciğer kanserinin görülme sıklığı azalmadı. Sadece tipi değişti. Skuamöz hücreli alt tipten adenokanser tipe doğru sıklık değişti. Akciğerin daha derinlerinde görülen, bezlerde gelişen kanser alt tipleri arttı.

Daha derinde gelişen kanserler, belirtilerini daha geç verdiğinden daha geç tespit edilebiliyor. Bu nedenle hastaların ameliyat şansı daha az oluyor. Bunların yanı sıra kullandığımız ilaçlar da değişiyor. Yoğun sigara içen kişilerde akıllı ilaç tedavilerinin etkinlikleri daha az oluyor."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...